Bu köylerde 150 yıldır elektrik yok

Yıl, 1914 birinci dünya harbi başladı, 1918 yılında bitti, 1939’da 2.dünya savaşı başladı ve 1945'te sona erdi.27 Mayıs 1961’de darbe oldu ve 1961 yılında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes idam edildi. 1950 yılında Kore Savaşı'na Türkiye aktif

Bu köylerde 150 yıldır elektrik yok

Yıl, 1914 birinci dünya harbi başladı, 1918 yılında bitti, 1939’da 2.dünya savaşı başladı ve 1945'te sona erdi.

27 Mayıs 1961’de darbe oldu ve 1961 yılında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes idam edildi. 1950 yılında Kore Savaşı'na Türkiye aktif olarak katıldı, 1974 yılında Türkiye Kıbrıs harekâtını başlattı, 1980 yılında 12 Eylül darbesi yaşandı, 1997 yılında 28 Şubat süreci yaşandı…

Dünyada ve Türkiye’de bütün bunlar olup biterken, Batman’ın Sason ilçesine bağlı Çakırpınar Köyü’nün Düjük, Garti ve Vartanuz mezralarına elektrik hiçbir zaman uğramadı. Yıl 01. 01. 2014 onlar hala elektrik ile tanışmadılar. Evet, yanlış duymadınız elektrikleri kesik değil, elektrikleri daha önce hiç olmadı. Devlet babaları onları hiç hatırlamadı.

TEKNOLOJİDEN YOKSUNUZ

Batman’ın Sason ilçesine bağlı Çakırpınar Köyü’nün Düjük, Garti ve Vartanuz mezralarında 20 haneden oluşan 80 nüfus yaşıyor. Bu nüfusun 40’ı çocuk…

2014 yılı Türkiye’sinde hala elektriksiz olduklarını belirten mezra sakinlerinden Hüseyin Babayiğit, “150 yıldır elektriksiz olduklarını” söyledi. Babayiğit, evlerini aydınlanmak için gaz lambası ve lüks olarak tabir edilen aydınlatıcıları kullandıklarını ifade ederek, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi yeniçağın nimetlerinden de yararlanamadıklarını söyledi.

ELEKTRİK YOK Kİ NİMETLERİNDEN FAYDALANALIM

Mezrada yaşayan Naif Kaplan, yıllardır elektriğin sağladığı nimetlerden yararlanamadıklarını dile getirerek, “İletişim sorunu yaşıyoruz. Evde telefon zaten yok, cep telefonu kullanıyoruz ama şarjları bittiğinde şarj etmek için elektrik yok, ilçe merkezine gidip cep telefonlarımızı şarj edebiliyoruz. Defalarca elektrik için yetkililere dilekçe verdik, ama başarılı olamadık.” dedi.

GİDEN GERİ GELMİYOR

Mezralarında yaşanan sorunlar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Gaffar Kaplan ise, “Gençlerimiz askere gitmek için mezradan ayrıldıklarında bir daha geri gelmiyorlar. Bizler de yaşamak istiyoruz. Çocuklarımızın okulda kayıtları var fakat okul uzak olduğu için gönderemiyoruz. Yol boyunca dereler var çocuklarımızın hayatından endişe ediyoruz. Her seçimde partililer mezraya gelip sorunlarımızı dinleyip çözüm bulacaklarını söylüyorlar. Seçim bittikten sonra yüzlerini görmüyoruz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam