Bu gece Ay tutulmasını kaçırmayın

Tüm dünya, 15 Haziran akşamı çok nadir yaşanan bir olaya tanık olacak. Bu tarihte gerçekleşecek olan Ay tutulması, normallerinden farklı olarak çok daha uzun sürecek. 2011’in ilk tam tutulmasında kırmızıya bürünecek olan Ay, bu haliyle tam 1 saat 40 dakik

Bu gece Ay tutulmasını kaçırmayın

Tüm dünya, 15 Haziran akşamı çok nadir yaşanan bir olaya tanık olacak. Bu tarihte gerçekleşecek olan Ay tutulması, normallerinden farklı olarak çok daha uzun sürecek. 2011’in ilk tam tutulmasında kırmızıya bürünecek olan Ay, bu haliyle tam 1 saat 40 dakika boyunca gözlemlenebilecek.

Sadece ABD ve Kanada’nın yer aldığı Kuzey Amerika’da net bir şekilde gözlemlenemeyecek olan Ay tutulması, Doğu Afrika, Orta Asya, Orta Doğu ve Batı Avustralya’dan izlenebilecek.

En son Temmuz 2000’de yaşanan en uzun tam Ay tutulması sadece yedi dakika sürmüştü. Bu sefer, Dünya’nın gölgesine girecek olan Ay, buradan 1 saat 40 dakika boyunca çıkmayacak. Bu son derece nadir olayın, Çarşamba akşamı TSİ 22.13’te başlaması bekleniyor.

NASIL GERÇEKLEŞİYOR
Tam Ay tutulması, Dünya’nın Güneş ışınlarının erişmesini engellediği bölgeye Ay’ın girmesi sonucu oluşuyor. Ay, karanlık bölgede ilerledikçe, rengi gümüşten turuncuya ve sonrasında kırmızıya dönüyor.

Bu süreçte, sadece kırmızı Güneş ışınlarının Ay’a ulaşabilmesi nedeniyle, Ay ürkütücü ve bir o kadar etkileyici bir görünüm kazanıyor. Ancak Ay’ın siluetinin nasıl olacağını kestirmek zor. Bunun nedeni, tam Ay tutulması esnasında atmosferde ne kadar toz veya bulut olacağının bilinmemesi.

BİR SONRAKİ TUTULMA ARALIKTA
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ay tutulması uzmanı Fred Espenak, “Ay’ın Dünya’nın gölgesinin merkezine çok yakın geçeceğini, tutulmanın da bu yüzden uzun süreceğini” belirtti.

Avrupa’daki izleyiciler, bu olağanüstü şovun ilk kısmını kaçıracak, çünkü tutulma Ay’ın yükselişinden sonra başlayacak. Doğu Asya ve Avustralya ise tutulmanın son kısımlarını izleyemeyecek. Güney Amerika ise tutulmanın başından sonuna kadar izlenebileceği tek coğrafya olacak.

Güneş tutulmalarının aksine, Ay tutulmaları çıplak gözle izlenebiliyor.

ABD’LİLER SABRETMEK ZORUNDA
Bir sonraki Ay tutulması, 10 Aralık’ta gerçekleşecek. 51 dakika sürecek olan tutulmayı sadece ABD’nin Hawaii Aladarı ve Pasifik’in kuzey bölgeleri çok az gözlemleyebilecek.

ABD’liler, tam Ay tutulması izleyebilmek için 15 Nisan 2014’ü beklemek zorunda kalacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler