Bosna Doğu Karadeniz’i çağırdı

Trabzon ve Rize’de gerçekleştirilen Bosna Hersek tanıtım toplantılarında Doğu Karadenizli iş adamlarına bu ülkeye yatırım ve işbirliği çağrısında bulunuldu.Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Vakfı  (BİGMEV) “Bosna Sizi Çağırıyor” temasıyla Bosna Herse

Bosna Doğu Karadeniz’i çağırdı

Trabzon ve Rize’de gerçekleştirilen Bosna Hersek tanıtım toplantılarında Doğu Karadenizli iş adamlarına bu ülkeye yatırım ve işbirliği çağrısında bulunuldu.

Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Vakfı  (BİGMEV) “Bosna Sizi Çağırıyor” temasıyla Bosna Hersek ile Türkiye arasında ekonomik, kültürel ve bilimsel çalışmaları dostluk çerçevesinde geliştirme tanıtım toplantıları Trabzon ve Rize illerinde iş adamlarına yapıldı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Bosna Hersek ile Doğu Karadenizli işadamları arasında işbirliğini ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi istediklerini belirtti. BİGMEV ile yapılan Bosna Hersek bilgilendirme toplantısı ile sektörlere göre iş fırsatlarının araştırıldığını vurguladı. Doğu Karadeniz’den iş adamlarından oluşan bir heyet ile Bosna Hersek’e iş ziyareti programının gerçekleştirileceğini belirtti. Hacısalihoğlu, “Bosna Hersek’e hazırlıklı gitmek istiyoruz. Bu ülkeye yapacağımız ziyaret öncesi Doğu Karadeniz için cazip sektörleri belirlemeye çalışıyoruz” dedi.

İşadamlarının katılımı ile düzenlenen toplantıda BİGMEV tarafından Bosna Hersek’teki fırsatlar tanıtıldı. 5 dakikalık “Bosna Sizi Çağırıyor” tanıtım filminin ardından BİGMEV Genel Sekreteri Cenita Kocaman Bosna Hersek’teki yatarım ve ticaret fırsatları konusunda sunumda bulundu. Kocaman BİGMEV’in 2010 yılında işadamı Muzaffer Çilek öncülüğünde kurulduğunu, aynı zamanda fahri konsolosluk görevini yürüttüğünü,  daha geniş çaplı faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla vakfın çalışmalarda bulunduğunu aktardı.

Kocaman, şunları söyledi. “Bosna Hersek ile ekonomik ilişkilerimiz düşük seviyede.  Yatırım ve yabancı firmalar sıralamasında Türkiye 9’uncu, dış ticarette ise 10’uncu sıradadır. Bosna Hersek’teki fırsatlardan öncelikli olarak Türk iş dünyasının yararlanmasını arzu ediyoruz. Serbest Ticaret Anlaşması var. Çifte vergiyi önleme antlaşması var. Yatırımlarda gelir ve kurumlar vergilerinden muaf.  İhracatta KDV alacağı 30 gün içinde ödeniyor. Bölgesel teşvikler daha fazla bir yıl süreli SSK ödemelerinden muaf. Bu türden yatırımlarda üniversite ve lise mezunlarının istihdamını Belediyeler tarafından destekleniyor. Yabancı yatarımlar her türlü korumaya tabi tutuluyor. Yatırımlardan gelen karlar yurt dışına serbestçe gönderilebiliyor. Yabancılar mülk edinebiliyor.”

BİGMEV Başkan Yardımcısı Ali Canlısoy, Türkiye’nin Batı bölgelerinde faaliyetlerde bulunduklarını Trabzon’u özellikle tercih ettiklerini vurguladı. Yılda 800 bin civarında turistin sadece Mostar’ı ziyaret ettiğini belirten Canlısoy, 600 bin civarında da Sarayova şehrine ziyaret gerçekleştirildiğini aktardı. Toplamda bir milyon 400 bin turisttin ziyaret etiği Bosna’ya yaz aylarında yoğun bir Türk turistin akın ettiğini vurguladı. Canlısoy, “Son üç yıldan beri de Araplardan çok büyük bir ilgi var Bosna Hersek’e. Geçen yıl 3 bin konut satın olarak buraya yerleştiler. Beğeniyorlar, seviyorlar, ucuz geliyor. İnşaat konusunda Araplara yönelik olarak çok ilginç bir Pazar var. Araplara yönelik iş yapan çok kazanır. Türkler bunu yapabilir” şeklinde konuştu.

Canlısoy BİGMEV’in Türk şirketlerini Bosna Hersek’te doğru ortaklar ile buluşturmak olduğunu ifade ederek, “Sektörlere göre eşleştirme yapabiliriz. Projelere uygun teşvikler hakkında bilgi sunuyoruz. Vergi, yatırım, yerel, uluslararası teşvikler var. Bunları bir bütün olarak ele alarak yatırımcılara eşleştirme yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bosna Hersek’in nüfusunun 4 milyon olduğunu anımsatan Canlısoy, şöyle konuştu: “Bu ülkeyi Balkan ve Avrupa’ya açılan bir ülke olarak görmeliyiz. Türkiye’nin en kapsamlı ve kolaylaştırılmış ticaret işbirliği yasal altyapısı Bosna Hersek’ledir.. Türkiye’de son 5 yılda enflasyonun düşmesine paralel olarak kar marjları düştü, üretim maliyetleri arttı. Yurt dışında üretim yapmak daha cazip oldu.. Bosna Hersek yurt dışında üretim için ideal.”

BİGMEV Başkan Yardımcısı Ali Canlısoy, fırsatlar ülkesi olan Bosna Hersek’in Türklerin cin fikirliliğine ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi. Toplantının sonunda Canlısoy’a Başkan Hacısalihoğlu plaket takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler