Binaları ‘emülit ve anfo’ yıkacak

 TÜRKİYE’nin 6 bin 500 ayrı noktasında bugün törenle başlayacak kentsel dönüşüm yıkımları emülit ve anfo denilen patlayıcılarla yapılacak.  Erdoğan’ın başlatacağı kentsel dönüşüm yıkımlarında patlatma yöntemiyle ilgili detaylar da netleşti. Yıkımlarda din

Binaları ‘emülit ve anfo’ yıkacak

 

TÜRKİYE’nin 6 bin 500 ayrı noktasında bugün törenle başlayacak kentsel dönüşüm yıkımları emülit ve anfo denilen patlayıcılarla yapılacak. 
 
Erdoğan’ın başlatacağı kentsel dönüşüm yıkımlarında patlatma yöntemiyle ilgili detaylar da netleşti. Yıkımlarda dinamitle birlikte daha risksiz ve güvenli olan emülit ve anfo kullanılacak. Türkiye’de üretilen bu tip patlayıcıların nakledilirken ve depolanırken dinamit kadar riskli olmadığı belirtiliyor. 
 
Projede yıkımı gerçekleşecek 10 bina için, taşıyıcı kolonlara 5 bin adet toplam 2 bin 500 metre delik açıldı. 440 kg patlayıcı madde 8 bin adet gecikmeli kapsül kullanıldı. Bu işlemler 10 günde tamamlandı.
 
3 aşamalı güvenlik
 
Patlama sırasında kolonlardan beton parçaları savrulmasını önlemek için üç aşamalı güvenlik önlemi alındı, kolonlar özel malzemelerle iki kat sarıldı. Bina dış cephesine ayrıca bir kat daha esnek, içeriden dışarıya savrulma ihtimali olan beton parçalarına önlem alındı.
 
Sarsıntı için sismograf
 
Binaların yıkılması sırasında oluşacak sarsıntıyı en aza indirmek için bina havada parçalanarak bir kütle olarak yere düşmemesi sağlanacak ve bu sarsıntıyı ölçmek için de sismograf kullanılacak. Yıkımlar iş makinalarıyla yapılması durumunda zama ve para kaybının birkaç misli fazla olacağı belirtiliyor. Kullanılan patlayıcı madde cinsi ve elektriksiz gecikmeli kapsüller ile güvenli bir patlatma sistemi oluşturuldu. Bu sistemin manyetoya basılıncaya kadar patlatmayı gerçekleştiren kişilerin iradesi dışında patlamayacak bir sistem olduğu ifade ediliyor.
 
Sinevizyondan izleyecek
 
Erdoğan’ın startıyla 35 ayrı noktada kamu ve özel binalar olmak üzere 3 bin 169 bina, 6 bin 404 daire ve 34 hizmet binası aynı anda yıkılacak. 20 yıllık süreçte 6.5 milyon konut yeniden inşa edilecek. Başta İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa gibi birinci derece deprem alanlarının dönüşeceği yasayla, aynı zamanda sel, heyelan gibi afet riski bulunan alanlar da dönüşecek. İstanbul dışındaki şehirlerde yapılacak yıkım törenlerini Başbakan Erdoğan ve bakanlar canlı olarak dev ekranlarda izleyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam