Bilge Hakan Açıl ’Şehir Planlamak Hayatı Planlamak Gibi’’

  Ankara merkezli olan ve Türkiye’nin farklı farklı birçok bölgesinde şehir planlama hizmeti sunan BHA Planlama şirketinin kurucu ortaklarından Bilge Hakan Açıl, şehir planlama işinin püf noktalarını anlattı.   Bilge Hakan Açıl, şehir planlamanın hayata p

Bilge Hakan Açıl ’Şehir Planlamak Hayatı Planlamak Gibi’’
 
Ankara merkezli olan ve Türkiye’nin farklı farklı birçok bölgesinde şehir planlama hizmeti sunan BHA Planlama şirketinin kurucu ortaklarından Bilge Hakan Açıl, şehir planlama işinin püf noktalarını anlattı.
 
Bilge Hakan Açıl, şehir planlamanın hayata planlamak ile benzer özellikler gösterdiğini belirterek, “Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, biz insanların hep hayata dair planları olmuştur. Bu planlar ne kadar uzun vadeli, ufku geniş, vizyonlu ve doğru basamaklar kurularak oluşturulmuş ise o kadar kaliteli, kalıcı ve başarı oranı yüksek olur. Tam tersi, bu planlar ne kadar dar bir çerçeve ile çizilmiş, basmakalıp, sadece belli ritüellere göre düzenlenmişse o kadar yararsız ve başarı oranı düşün planlar haline döner. İşte bir şehri planlamak için de doğru adımlara, geniş bir vizyona, iyi hesap edilmiş hamlelere ve tüm bu sac ayaklarının bir araya geldiği doğru bir plana ihtiyaç duyulmaktadır.” ifadelerini kullandı.
 
Kendilerinin uzun yıllardır bu işi yaptıklarını vurgulayan Açıl, “Tecrübe herhangi bir iş için dahi en önemli faktörlerden biridir. Bu şehir planlama işi için de geçerli. Peki bu tek başına yeterli midir? Bence hayır. Tecrübe çok önemli, ancak onu yeni fikirlere, geniş bir yelpaze ile yeni gelişmelere açmak gerekir. Tek başına ne deneyim ne de yenilik yeterli değildir. Bu iki olgu yan yana gelirse, işte o zaman gerçek saadete, olumlu bir nihayete erişilebilir. Biz de BHA Planlama olarak bu çalışma sitemini kendimize ödev bildik, şiar edindik. Bu yönde çalışmalarımıza da, bundan önce olduğu gibi ara vermeksizin devam edeceğiz.” dedi.
 
İmar ve şehir planlama işinin vicdani bir yanı olduğunun da altını çizen Bilge Hakan Açıl, “Bu ülke bize çocuklarımızın, gelecek nesillerimizin emanetidir. Birçok değerli meslek dalı var. Ancak şehir planlama bu noktada bir adım öne çıkıyor gibi. Çocuklarımızın emaneti olan şehirlerimizin doğru planlanması, onlara bırakabileceğimiz en iyi mirastır. Bizler bu miras için mücadele veriyoruz. Biliyoruz ki işimizin kalitesi, çalışma yaptığımız bölgenin ya da şehrin katma değerine büyük artılar ya da eksiler kazandırabilir. Bu bakımdan şehir plancıları olarak bizler, her zaman en iyiye nasıl ulaşılabileceğinin düşünceleri ile hayatımızı geçiriyoruz.”
 
Açıl sözlerini, “Bu bakımdan yeni yetişen şehir plancılarına verilen eğitim de çok değerli. Doğru bir eğitimle bu alanda yetişen gençlerimiz de yenilikçi yapılarıyla sektöre yeni bir soluk getirecektir.” diyerek sonlandırdı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam