Beyin gücüyle hareket eden protez el!..

Avrupa'nın birçok ülkesinden araştırmacıların, bilim alanında yayın yapan Science Translational Medicine dergisinde yayınladıkları son raporlarda beyin komutlu hareket edebilen protez el üretildiği açıklandı.Yaklaşık 9 yıl önce yılbaşı kutlaması sırasında

Beyin gücüyle hareket eden protez el!..

Avrupa'nın birçok ülkesinden araştırmacıların, bilim alanında yayın yapan Science Translational Medicine dergisinde yayınladıkları son raporlarda beyin komutlu hareket edebilen protez el üretildiği açıklandı.

Yaklaşık 9 yıl önce yılbaşı kutlaması sırasında havai fişek elinde patlayan ve kolunu kaybeden Dennis Aabo Sorensen üzerinde denenen protez el sayesinde Sorensen dokunma duyuları ile cisimlerin türlerini ve yapılarını hissedebilmeyi başardı. Bir odaya alınarak gözleri kapatılan ve kulaklık takılan Sorensen yapılan testlerde sadece dokunma hissi ile nesneleri kavramayı başardı.

Sert ve yumuşak nesneler arasındaki farkı anlayabilen Sorensen silindir ve yuvarlak gibi şekilleri belirleyebildi. Sorensen deney sonrası açıklamasında, “9 yıldan fazla bir süredir hissedemediğim şeyleri deney sırasında hissettim” dedi. Uzmanlar ise Sorensen'in koluna iliştirilen elektrotlar ve plastik ele takılan dokunma sensörleri sayesinde sinirlerin uyarılmış olduğunu ifade etti.

Yetkililer, uzmanların daha fazla insanda deneyerek cihazın uzun vadede çalıştığını kanıtlayabilmeleri durumunda cihaz kullanıcıların yaşam kalitesinin büyük ölçüde artacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam