Bektaş: Çanakkale depremi...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Çanakkale'deki sarsıntıların, geçen yılki Saroz depreminin sonucu olduğunu belirterek, "Çanakkale-Ecabat depremleri, geçen yıl Saroz Körfezi'nde yaşanan

Bektaş: Çanakkale depremi...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Çanakkale'deki sarsıntıların, geçen yılki Saroz depreminin sonucu olduğunu belirterek, "Çanakkale-Ecabat depremleri, geçen yıl Saroz Körfezi'nde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin aynı fay sisteminde, zamanla daha doğudaki paralel faylara stres transferi yapmasıyla gerçekleşmiştir" dedi.

Prof. Dr. Bektaş, Çanakkale'de dün belli aralıklarda 4,8, 4,3, 3,3 ve 4,5 büyüklüklerinde depremlerin meydana geldiğini anımsattı.

"Saroz ve Çanakkale-Ecabat fayları, Kuzey Anadolu fayının kuzey kolunu oluşturan paralel faylardır" bilgisini veren Bektaş, paralel fayların, büyük depremden sonra zaman içinde derinden stres transferleri yaptığını belirtti.

Çanakkale'deki bu sarsıntıların, daha önceki Saroz depremiyle bağlantılı olduğunu anlatan Bektaş, "Çanakkale-Ecabat depremleri, geçen yıl Saroz Körfezi'nde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin aynı fay sisteminde, zamanla daha doğudaki paralel faylara stres transferi yapmasıyla gerçekleşmiştir. Çanakkale depremleri, Saroz depreminin sonuçlarıdır" diye konuştu.

Prof. Dr. Bektaş, şunları kaydetti:

"Saroz depremi, aynı yıl bulunduğu fay üzerinde kuzeye doğru stres transferi yaparak, ana şoktan daha kuzeyde, aynı fay üzerinde 4 ile 5 büyüklüğünde depremler oluşturmuştur. Saroz depreminden sonra geçen bir yılda zamana bağlı olarak, paralel fayların derinden birbirlerine stres transferi yapmaları sonucu ana şoktan daha doğuda, Gelibolu-Ecabat fay sistemi üzerinde depremler olmuştur. Bu tür depremler, fayların sadece kendi üzerlerinde değil kendilerinden daha uzakta olan paralel faylara da zaman içinde stres transferi yaparak tetiklediklerinin bir kanıtıdır."

Çanakkale'deki sarsıntıların, geçmişteki bir depremin fayları tetiklemesiyle meydana geldiğini belirten Bektaş, "O nedenle yaşanan deprem, o bölgede olabilecek depremlerin kesin verileri değildir. Bunun dışında şu an için gelecekte olabilecek büyük depremlerin de habercisi değildir" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam