'Bayramda az ve sık beslenilmeli'

 Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının bayramda aniden değişmesiyle birlikte sağlık sorunları yaşanabileceği uyarısında bulundu. Ayalp, fazla yemek yeme ve aşırı tatl

'Bayramda az ve sık beslenilmeli'

 

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının bayramda aniden değişmesiyle birlikte sağlık sorunları yaşanabileceği uyarısında bulundu. Ayalp, fazla yemek yeme ve aşırı tatlı tüketmenin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, “Bayramda sağlıklı beslenme ilkelerine uyulmalı, az az ve sık beslenilmeli.” dedi.

Ayşe Ceren Ayalp, Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğün sayısının azaltıldığını ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminin ortaya çıktığına dikkat çekti.

Ayalp, şöyle konuştu: “Bayramda birden bire yemek yeme, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıların aşırı tüketimi, mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açar. Hazımsızlık, mide yanması, gaz şikâyetleri, kusma, ishal, kabızlık, mide-bağırsak hastalıkları ve reflü gibi şikâyetler ortaya çıkabilir.”

Kültürel yapı gereği misafir ağırlamanın, yiyip - içirmekle aynı anlama geldiğini ve bu nedenle de gidilen her yerde ısrarlarla karşılaşılmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ayalp, ikram edilen her şeyi bitirmek yerine, tadına bakmanın çok daha doğru bir yaklaşım olacağını bildirdi. Toplum olarak en kötü alışkanlıklardan biri olan ısrarcı tutumun bir kenara bırakılması gerektiğinin altını çizen Ayalp, "Özenle hazırlanıp misafirlere ikram edilen yiyecekler yenilmediğinde ya da bitirilmediğinde, bitirilmesi yönünde ısrar edilmemeli, hatta sağlık sorunu olduğu bilinenlere meyve, bitki çayları gibi daha sağlıklı seçimler sunulmalı." önerisinde bulundu.

"BAYRAMDA GÜNE HAFİF KAHVALTI İLE BAŞLANMALI"

Ramazan boyunca bir ay dinlenen midenin birden yorulmaması için bayramda güne hafif bir kahvaltı ile başlanılması gerektiğini kaydeden Ayalp, şöyle devam etti: “Bayram sabahı mutlaka güzel bir sabah kahvaltısı yapılmalı ve kahvaltıda kolesterol ve tuz oranı yüksek besinler yerine, daha sağlıklı olan yağsız peynir, zeytin, bal, yumurta, esmer ekmek, yarım yağlı süt, şekersiz yeşil çay ya da bitki çayları tercih edilmeli. Öğle yemeğinde ızgara veya fırında et yemekleri, salata, çorba, esmer ekmek, yoğurt, ikindi vakti hafif bir ara öğün, ağır olmayan bir akşam yemeği, örneğin etli sebze yemekleri, salata, yoğurt yenilebilir. Meyveden oluşan bir öğünle bayramda da sağlıklı bir şekilde beslenilebilir. Ayrıca su içilmesi de ihmal edilmemeli. Su ihtiyacı çay ya da benzeri sıvılarla karşılanmamalı.”

TATİLCİLERE UYARI

Bayramı fırsatı olarak görüp tatilini farklı mekânlarda geçirecek olanların tükettikleri besinlerin çok ağır ve yağ oranı yüksek besinler olmamasına özen göstermesini isteyen Ayalp, “Açık büfe tarzı tüketim yapılan bir yerde kalanlar, tabağını gördüğü her şeyle doldurup tüketmeye kalkışmamalı. Dikkat edildiğinde sağlıklı seçimler yapılabildiği görülecektir. Tatilin tadı sadece yemekle çıkmaz. Daha çok kültürel turları tercih edenler hem hareket etmiş olurlar hem de kültürel zenginliklerini artırırlar. Bayramın vazgeçilmezlerinden olan tatlılar konusunda da duyarlı olunmalı. Hamur tatlılarının kalori düzeyi yüksek. O nedenle tüketimlerine dikkat edilmeli. Fazla yenildiğinde hem mide yorulur hem de yakılmayan enerji kilo alım riskini beraberinde getirir. Özellikle hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar, beslenme programlarına herkesten çok dikkat etmeli ve bayramı istediğini, istediği kadar yemek için 'kaçamak' fırsatı olarak görmemeli.” tavsiyesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam