Başkan Açıkladı: Trabzon'a yakışmıyor...

Trabzon'da, 3. Ulusal Hamsi Çalıştayı'nda konuşan Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Güney, "Özellikle bir Trabzonlu olarak balık halinin bir an önce modern hale getirilmesini istiyoruz. Trabzon’a yakışmıyor" dedi.Karadeniz bal

Başkan Açıkladı: Trabzon'a yakışmıyor...

Trabzon'da, 3. Ulusal Hamsi Çalıştayı'nda konuşan Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Güney, "Özellikle bir Trabzonlu olarak balık halinin bir an önce modern hale getirilmesini istiyoruz. Trabzon’a yakışmıyor" dedi.

Karadeniz balıkçısının tarih yazdığını ifade eden Güney, “Her deniz şartlarında bu avcılığı yapan cefakar, Kurtuluş Savaşında, Birinci Dünya Savaşından bugüne kadar da vatan savunmasında en büyük desteği sağlayan Karadeniz balıkçısını unutmak mümkün değil, tarih yazmıştır, bu tarihi biz devam ettireceğiz. Özellikle bir Trabzonlu olarak balık halinin bir an önce modern bir hale getirilmesini istiyoruz. Trabzon’a yakışmıyor. Hamsinin heykelini yapıyoruz, hamsiyi yazacağımız yer çöplük gibi. Bu değer düşürücü bir şey. 61 plakasını her yere asan bir şehre yakışmayan bir balık halimiz var” dedi.

Yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini kaydeden Güney, “Yapılan bütün toplantılarda daima şunu söyledik. Bakanlık, üniversiteler, balıkçı kuruluşları ve balıkçı olmadan hiçbir araştırmanın tam değerini bulma şansımız yok. Biz et ve tırnak gibiyiz. Bunu bu şekilde vurguladığımız zaman uyguladığımız zaman Türk balıkçı sektörü çok olumlu bir yere gelecektir. Ürünü bedavaya değil, reel ücretten satılacaktır. Bunun için biz üzerimize düşen bütün görevleri yapmak istiyoruz. Bakanlık, balıkçı kuruluşları yetkilendirir ise bunlar çabuk çözülür" diye konuştu.

Oto kontrolde bugüne kadar bir sürü denetim yapıldığını, ceza kesildiğini anlatan Güney, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak, önlenmeyen bir şey var kaçak avcılıkta. Dürüst balıkçı mezat sistemi değişecek, elektronik sistem yapılacak ancak bir İstanbul’da olmasıyla beraber bu düzeni kurmamız mümkün değil. Bütün balık hali olan illerde aynı şekilde uygulanırsa balıkçı örgütleri, balıkçısının ürünlerini pazarlama yollarını açacaktır, pazar yolları bulacaktır. Hamsiden dolayı çok sıkıntımız var. Abhazya var, Gürcistan var, Marmara’da hamsi var, Saroz’daki hamsi var bunların hepsinin araştırılması yapıldı ancak bunun her sene üçer aylık periyodla beraber yapılması lazım. Sezon öncesi sezon içi, sezon sonu. Hamsinin geçiş yollarında hâla iddiamız var. Biz başı kıyı tabir ederiz. Dönüş yolunda her türlü balığı başı kıyıya gider. Yani yedi kulaç ile 12 kulaç arasında dönüşünü sağlar. Bunun bizim için çok büyük önemi var. Zaten hocalarımız araştırmalarını yapıyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam