Başbakan Erdoğan vatandaşı azarladı

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'ten Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne geçerek burada özel bir şirkete ait termik santralin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Bugün burada her yeri 135 MW gücünde 3 üniteli termik

Başbakan Erdoğan vatandaşı azarladı

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'ten Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne geçerek burada özel bir şirkete ait termik santralin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Bugün burada her yeri 135 MW gücünde 3 üniteli termik santralimizin açılışını yapıyoruz. En kısa zamanda diğer 2 ünitenin de tamamlanarak hizmete girmesini temenni ediyorum. İş geldiğinde, aş geldiğinde yolda devreye girer. Ak Parti iktidarı, yol demektir, Ak Parti iktidarı su demektir. Ak Parti iktidarı sadece karada değil, denizde, havada yol demektir. Cizre havalimanını açıyor muyuz? 10 sene önce size deseydiler ki, Şırnak Cizre'ye bir havalimanı yapılacak dense inanır mıydınız? Benim Silopili kardeşim artık Cizre havalimanından istediği yere kadar uçacak. Medeniyet bu. İşte biz buyuz. Hiç endişe etmeyin. Bu yollarda olur. Bu termik santral 3 ünite olarak tamamı devreye girdiğinde burada 2 milyar 700 milyon Kw saat elektrik tashihi sağlayacak. Bu yatırım sıradan bir yatırım değildir. Toplamda 800 milyon dolarlık bir yatırım. Bunun tamamı bittiğinde 2 bin 100 kişiye istihdam sağlanacak. Bu istihdam nereden? Hizandan gelmeyecek. Silopili kardeşlerim burada ekmek sahibi olacak. Aş sahibi olacak. Dolayısıyla Silopi'ye sahip çıkın, Şırnak'a sahip çıkın, Cizre'ye sahip çıkın. Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Yerli kömürle çalışan çevre dostu olarak tasarlanan bu santral kurulduğu yer, bölge itibari ile bizim için ayrı bir önem taşıyor" dedi. 
 
VATANDAŞI AZARLADI
 
Başbakan Erdoğan'ın, konuşması sırasında tören alanında bulunan bir kişi, firmanın yollarını yapmadığını, kendileriyle ilgilenmediğini ve santralin zehir saçtığını söyledi. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan tepki gösterip, şöyle dedi: "Nankörlük yapma otur, otur. Nankörlük yapma. Ekmek bulamazsınız yemeye, ekmek gelir sonra da ekmeği tepersiniz. Şuralarda 800 milyon dolarlık yatırımı buraya kim getirir. Teşekkür edeceğiniz yerde başka şeyler konuşuyorsunuz. Bu Başbakan gerçek neyse gerçeği konuşur. Biz, marifet iltifata tabidir diye böyle bakmışsız böyle inanırız. Bu ülkede taş üstüne taş koyana biz teşekkür ederiz. Terör var diye kimsenin gelmediği yere 800 milyon dolarlık bir yatırım geliyor, siz teşekkür edeceksiniz. El üstünde tutacaksınız, başka şey konuşuyorsunuz. Bizim özel amigolara ihtiyacımız yok. O yüzden biz çok çalışacağız. Çok üretmeye muhtacız. Üreteceğiz ki buralar güzelleşsin. Bu tesisin tamamı bittiğinde buradan üretilen elektrik Şırnak'ın iki misli kadar olacak. Yani Şırnak'ın artık benim elektrik yok falan diye bir sorunu olmayacak. Dolayısıyla bize düşen şükrandır. Bize düşen teşekkürdür ve bu yerli üretim olacak. Bu santralle yıllık 150 milyon dolar daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Buradan da bir fayda elde ediyoruz. Yani hem Silopi, hem Şırnak hem bölge hem de Türkiye kazanacak." 
 
Başbakan Erdoğan, ekonomik politikalara pareler olarak ülkemiz enerji tesisinin tam rekabeti serbest bir yapıya kavuşmasını hedeflediklerini belirterek, "Tam ağırlıklı yapıdan özel sektör ağırlı yapıya iktidara geldiğimizden bu yana gerekli düzenlemelerimiz yaptık, yapıyoruz. 10 yıl önce ülkemiz elektrik üretiminin yüzde 62'sini kamu yapıyordu. Yani devlet yapıyordu. Bugün aynı oranda üretimi özel sektör yapıyor. Büyük ekonomilerin gelişmiş ekonomilerin bir gereği olarak özel sektör yatırımlarının her zaman destekçisi olduk. Ülkemizin yerli kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için yaptığımız çalışmalar meyvesini veriyor. İktidarımızda 8 milyar ton olan kömür rezervine ayırdığımız arama çalışmalarımız ile 5 milyar ton daha ilave ettik. Bu rezervin elektrik üretiminde kullanılması için enerji bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Afşin-Elbistan, Konya-Karapınar, Trakya-Ergene gibi büyük kömür havzalarına yeni termik santral kurma yönündeki çalışmalarımız devam ediyor. Kamunun elindeki kömür sahalarını termik santral kurma şartıyla özel sektöre devrediyoruz. Yerli kömürümüzün tamamını yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırımla elektrik üretiminde değerlendireceğiz. Bakınız son zamanlarda ithal kömüre müsaade etmiyoruz. Çünkü bizim yerli kömürümüz var. Trakya'dan Şırnak'a kadar bizde damarlar var. Gel bu kömürü kullan. Karo grafik değerleri düşük olabilir. Biraz daha fazla kullanın, ama yerli kömür kullanın. Çünkü biz cari açığımızı da kapatmak zorundayız. Onun için ithal kömür değil yerli kömür. Kullanırsan kullanırsın, kullanmazsan ithal kömüre müsaade yok. Artık bu adımları da atın. Ve yatırımlarla 2023 yılında tükettiğimiz elektriğin üçte birini kömürden sağlayacağız. Kömür yatırımlarımızı temiz kömür teknolojileri ile çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte yapacağımızı özellikle belirtmek istiyorum" dedi. 
 
EĞİTİM YUVALARINI BOMBALADILAR 
 
Başbakan Erdoğan, Şırnak'ta Devlet Hastanesi'nin olmadığını ve kendilerinin yaptıklarını belirterek, şöyle dedi: "Cizre'de var mıydı? Yoktu, biz yaptık ve modernini yaptık. Şimdi havaalanı yapılıyor, yollarla Şırnak birbirine bağlanıyor. Okullarımız devam ediyor, daha da artacak. Üniversiteyi kurduk mu? Kurduk. Var mıydı? Yoktu. Niye? Şırnaklı genç Şırnak'tan kalkıp Türkiye'nin bir başka yerine gitmesin diye. Ama birileri bu okulları molotof kokteylleriyle bombaladılar, yaktılar, yıktılar. Genç yavrularımızı yaktılar, onları bombaladılar. Sizler ona müsaade etmeyeceksiniz, ben buna inanıyorum. İnşallah şu çözüm süreciyle bunları da bitireceğiz. Bu çözüm süreci, sizin refahınız içindir, sizin mutluluğunuz içindir. Bu ülke o baharı yaşayacak inşallah hiç endişeniz olmasın. Bu çerçevede yıllarca ihmal edilmiş, geri bırakılmış, adeta taş üstüne taş konmamış şu topraklar Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde hamdolsun buralara özel önem verdik. Yaptığımız yatırımların toplam bedeli ne biliyor musunuz? 36 katrilyon 2012 sonu itibarıyla. Bunu nereye yaptık? Eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, turizm, tarım. Bu alanlara yaptık. Bu yatırımları daha da yapacağız. Çünkü siz daha güzellere, iyilere layıksınız. Her alanda bu bölgelerimizde, şehirlerimizde kalkınmanın insanlarımızın hayat kalitesini yükselteceğine inanıyoruz." 
 
Başbakan Erdoğan, tesinin açılışını gerçekleştirdikten sonra tekrar Siirt'e geçerek partisinin danışma meclisi toplantısına katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Ankara'ya döndü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler