Baraj açıldı su baskını oldu

  Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Demirköprü Barajı kapaklarının açılması sonucu meydana gelen su baskınlarından Manisa genelinde 30 bin dekarlık alanın etkilendiği, suların çekilmesi ile birlikte hasar tespit

Baraj açıldı su baskını oldu

 

 Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Demirköprü Barajı kapaklarının açılması sonucu meydana gelen su baskınlarından Manisa genelinde 30 bin dekarlık alanın etkilendiği, suların çekilmesi ile birlikte hasar tespit çalışmalarına başlanacağı bildirildi.

Açıklamada, 1960 yılında hizmete giren Demirköprü Barajının; sulama, elektrik üretimi ve taşkın kontrol amacı taşıyan 1 milyar 022 milyon m3 depolama hacmi olan bölgenin önemli tesislerinden biri olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Uzun yıllar itibariyle oluşan ortalama yağış ve buna bağlı olarak Demirköprü Baraj gölüne gelen su miktarları ve tahmini yıl özelliklerine göre düzenlenen baraj işletme talimatlarına göre; 2011-2012 su yılında, Demirköprü Barajında,01.04.2012 tarihine kadar taşkın hacminin korunması amacıyla, 20.01.2012 tarihinden itibaren, hidroelektrik santralinden elektrik üretimi de yapılarak su bırakıldığı" belirtildi.

Açıklamada, "Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında, baraja gelen su miktarına göre, 1-2 veya 3 ünite devreye alınarak hem elektrik üretimi yapılmış, hem su bırakılarak baraj gölünün kontrol altında tutulduğu" belirtildi.

Bu amaçla baraj gölünden toplam 234 milyon m3 su bırakıldığı belirtilerek şöyle denildi: "Nisan ayı sonu itibariyle bölgemizde yer alan baraj ve göletlerimiz işletme talimatlarına uygun olarak maksimum seviyelerine ulaşmıştır. Nisan ayı içinde meydana gelen yağış sonucu baraj gölüne gelen su miktarlarına göre, su bırakılması gerekmiştir. Yağışlara bağlı olarak Gediz Nehrine bağlanan yan derelerde de su miktarının artması, Gediz Nehrindeki su miktarının artmasına neden olmuş ve yapılan gözlemlerde, Gediz

Nehri yer yer yatağından çıkarak, çevre araziye yayılmıştır."

1951 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, Gediz Nehrinin sağ ve sol tarafında 200 m olmak üzere toplam 400 m'lik alanın taşkın alanı olarak belirlendiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Bu alanda bina gibi sabit tesis yapılamayacağı gibi, tarımla uğraşanların da gerekli önlemleri alması öngörülmüştür. Bugün itibariyle, göle gelen su miktarını azalması sonucu baraj hidroelektrik santralinin bir ünitesi kapatılmıştır. Bu azalma devam ettiği takdirde, peyderpey diğer ünitelerde kapatılacaktır" 

30 BİN DEKAR ALAN ETKİLENDİ

Açıklamada, Salihli İlçesinde bulunan Demirköprü baraj kapaklarının 20-21-22-23-24 Nisan 2012 tarihlerinde açılması sebebi ile Gediz nehrinin taştığı belirtildi. Bu sebeple oluşan su baskın ihbarlarının Müdürlükçe değerlendirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Merkez Ç.M.K başkanlığının bilirkişiliğinden de istifade edilerek mahallinde tespit yapılmıştır. Bu tespitlere göre; Merkez ilçeye bağlı Sultançakal Azmağı Dar Köprü mevkiinden başlayarak Ayvalık Tımarı, Çakal Azmak Tımarı ve Çifte Damlar

mevkiinde yaklaşık 9.000 dekar; Güzelköy ve Gölköy tımarlarında 11.000 dekar; Manisa Muradiye yeni çevreyolu, Kuşlubahçe, Kocakumlar, Tepe Tımarı, Karaca Ahmet, Akkoyun ve Düğlek tımarınıda içine alan alanda 10.000 dekar olmak üzere toplamda yaklaşık 30.000 dekar alanda su baskını olduğu görülmüştür. Su baskınına maruz kalan 30.000 dekar alanın yaklaşık olarak 27.000 dekarında bağ, 3.000 dekarında yem bitkisi ile sebze yetiştiriciliği yapıldığı gözlemlenmiştir."

Açıklamada, Turgutlu ilçesinde Merkez, M.Yeniköy, Sinirli, İzzettin, Musacalı, Çampınar köylerinde 2.200 dekar tarım alanının su altında kaldığı belirtilerek şu bilgi verildi: "Suların çekilmesiyle birlikte İl müdürlüğümüzce mevcut kanun ve yönetmelikler çerçevesinde gerekli hasar tespitleri yapılarak mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi yönünde bakanlığımız nezdinde ve ilgili kuruluşlarla iletişime geçilerek yasal çalışmalara başlanacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam