Atina'da cami tartışmaları sürüyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Müslümanlar için yapılması kararlaştırılan camiye olan itirazlar Yunanistan Danıştay'ı tarafından kabul edilmedi.Yunan Haber Ajansı AMNA’nın haberine göre, aralarında Pire Metropoliti Serafim’in de bulunduğu 9 kişinin Atin

Atina'da cami tartışmaları sürüyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Müslümanlar için yapılması kararlaştırılan camiye olan itirazlar Yunanistan Danıştay'ı tarafından kabul edilmedi.

Yunan Haber Ajansı AMNA’nın haberine göre, aralarında Pire Metropoliti Serafim’in de bulunduğu 9 kişinin Atina’ya cami yapımına yönelik itiraz başvurusu Danıştay Genel Kurulunda oy çokluğuyla reddedildi.

Danıştay, 2399/2014 sayılı kararında, Atina’da cami inşa edilmesini öngören 3512/2006 ve 4014/2011 sayılı kanunların anayasaya uygun olduğunu belirtti. Kararda, “cami inşasını öngören yasal hükümlerin dini inançlarla ilgili özgürlükleri ve eşitlik ilkelerini ihlal etmediği” vurgulandı.

Yunan hükümeti, Votanikos semtinde yer alan 17 dönümlük bir arazide eski bir hangardan dönüştürülecek yaklaşık 350 kişilik bir ibadet yeri yapmayı planlıyor. Yaklaşık 8 ay önce ihalesi tamamlanan ve Yunanistan Altyapı Bakanlığı tarafından da onaylanan Atina’da cami inşası için, AB destekli ESPA fonundan 1 milyon 100 bin avroluk bir bütçe tahsis edildiği açıklandı.

CAMİ TARTIŞMASI UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYOR

Atina’da Müslümanlar için cami yapımı konusu ilk olarak 1890’da çıkarılan 1851 sayılı yasa ile gündeme geldi. Önce Pire’de Osmanlı hükümetine devredilmesi kararlaştırılan kamuya ait bir arazinde “Türk Camisi” adıyla cami inşa edilmesi kararlaştırıldı. Bu gerçekleşmeyince, 1934 yılında Atina’da Mısır Enstitüsü ve cami yapılmasına karar verildi.

Son olarak 2000 yılında Olimpiyat Oyunları kapsamında Atina’nın banliyölerinden Peyania bölgesinde bünyesinde ibadet yeri de bulunması öngörülen bir İslam kültür merkezi yapımı kararlaştırıldı. İtirazlar üzerine bu da gerçekleşmeyince 2006’da çıkarılan bir kanun ile Atina’daki Votanikos semtinde Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde Müslümanlar için bir ibadet yeri inşa edilmesi planlandı. Caminin inşası için 7 yıllık aradan sonra geçen yılın Mayıs ayında ihale yapıldı.

Camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti Atina’da, Müslümanlar, namazlarını garajlarda, bodrum katlarında kılmak zorunda kalıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler