Atık yağların Trabzon'a etkisi

Trabzon Belediyesi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Ezici Yağ Elektrik Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Zorlu Grand Otel'de düzenlenen, bitkisel atık yağların zararlarına yönelik bilgilendirme toplantısına ilçe belediye başkanları ile mahalle muh

Atık yağların Trabzon'a etkisi

Trabzon Belediyesi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Ezici Yağ Elektrik Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Zorlu Grand Otel'de düzenlenen, bitkisel atık yağların zararlarına yönelik bilgilendirme toplantısına ilçe belediye başkanları ile mahalle muhtarları katıldı.

Trabzon Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Şenol Yaylı, burada yaptığı konuşmada, patates ve sebze türü yiyeceklerin kızartılmasından sonra kalan atık yağın bitkisel atık yağ olarak nitelendirildiğini belirterek, 'Tavuk, balık ve etlerin kızartılması sonucu oluşan atık yağa ise hayvansal atık yağ denmektedir. Kızartma yaptıktan sonra kalan atık yağları lavaboya, kanalizasyona ve çöpe dökmemeliyiz' dedi.

Lavaboya dökülen 1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğine dikkati çeken Yaylı, 'Denize, akarsuya ve Göle ulaşan bitkisel atık yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Kanalizasyona bırakıldığı zaman kanal borularına yapışarak borularda tıkanmaya ve çöplerde yangına neden olmaktadır' diye konuştu.

Yaylı, atık yağların atık yağ kaplarında biriktirilmesi gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:

'Atık yağlar, bakanlıktan lisanslı geri kazanım tesislerine veya bu tesislerin yetkilendirdiği valiliklerden geçici depolama iznine sahip toplayıcılara teslim edilmeli. Bitkisel ve hayvansal atık yağlar geri kazanıldığı zaman çevreye verebileceği zarar minimize edilmektedir.'

Yaylı, belediye olarak başlatılan proje kapsamında, 'temiz bir çevre için' sloganıyla bitkisel atık yağları topladıklarını belirterek, 'Öncelikle pilot olarak seçilen sitelerde bu işi başlattık. Özellikle geleceğimizin büyükleri olacak çocuklarımızı bilgilendirmek amacıyla okullarda çeşitli bilgilendirme çalışmaları yürüttük. Proje her geçen gün biraz daha büyüyerek devam ediyor' dedi. Trabzon Çevre ve Orman Müdürlüğünde görevli kimyager Nilüfer Kuturoğlu, katılımcılara Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hakkında bilgiler aktardı.

Kuturoğlu, Trabzon'da ayda yaklaşık 5 ton civarında atık yağın toplandığını ifade ederek, '2008 yılında 55 ton olarak gerçekleşen atık yağ toplama işlemi 2009 yılında 60 tona, 2010 yılında ise 70 tona yükseldi' diye konuştu.

Ezici Yağ Elektrik Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Işıl Erol, şirket çalışmaları hakkında bilgi vererek, bitkisel yağların geri dönüşümünün çevre açısından önemine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam