Anzer balının fiyatı ne kadar?

Bal sağımının başladığı yaylada kötü hava koşulları nedeniyle rekolte düştü, 3 bin kovanda yaklaşık 300 kilo bal elde edilmesinin beklendiği açıklandı. Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, dünyaca ünlü Anzer balının geçen yıl 620 li

Anzer balının fiyatı ne kadar?

Bal sağımının başladığı yaylada kötü hava koşulları nedeniyle rekolte düştü, 3 bin kovanda yaklaşık 300 kilo bal elde edilmesinin beklendiği açıklandı.

 

Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, dünyaca ünlü Anzer balının geçen yıl 620 lira olan kilo satış fiyatının yaklaşık yüzde 3.5 oranında bir artışla 640 lira olarak belirlendiğini söyledi. Geçen yıl 820 liradan satılan polenin kilo fiyatına ise zam yapılmadığını ve aynı fiyatla satışa sunulduğunu ifade eden Çatır, bölgede bal sağımının da başladığını ifade etti. Hava koşulları nedeniyle son yılların en düşük bal rekoltesinin olduğunu ifade eden Çatır, şunları söyledi:

 

"Bu yıl hava koşulları iyi gitmedi. Tam bal zamanı hava şartları bozuldu. O nedenle bal rekoltesi oldukça düşük oldu. Geçen yıl 1.5 ton bal sağımı yapılmış, tahlil sonuçlarına göre 1 ton dolayında bal satışı yapılmıştı. Bu yıl 3 bin kovanda arıcılık yapılan yaylada sadece 300 kilo dolayında bal elde edilmesini bekliyoruz. Ancak yoğun bal siparişi aldık. Şu ana kadar sipariş miktarı 500 kiloya ulaştı. Talep bu yıl da oldukça fazla. Talebi bu yıl karşılayamayacağız. Her talepte bulunana yarım kilo bal verebilirsek ne mutlu bize."

 

SAHTE BAL UYARISI

 

Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu da rekoltenin düşük, talebin de fazla olması nedeniyle piyasaya sürülebilecek sahte ballara dikkat edilmesini istedi. Hapeloğlu kooperatifin Hacettepe Üniversitesi tahlilli ve mühürlü balı dışında satışı yapılan ballara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

 

DEVLETİN ZİRVESİNE BAL 

 

Rize Valiliği aracılığıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletin zirvesine bu yıl da Anzer Balı gönderecek olan kooperatif ayrıca İsrail, Almanya, İtalya, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan da bal siparişi veren önemli kişilere bal gönderileceğini duyurdu.

 

ANZER BALI

 

İkizdere'nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası'ndaki Ballıköy Köyü'nde yaklaşık 3 bin kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle yıllık ortalama 300-400 kilo Anzer Balı elde ediliyor. Anzer Balı'nın solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer Balı, arılar tarafından özel çiçeklerden alınan polenlerden üretiliyor. Yayla, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve dışından talep olan Anzer Balı, önceden sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler