Annesinden kalan son hatırasını ölümsüzleştirdi

'Kütüphaneciler İmparatoriçesi' Rasime Şeyhoğlu’nun hayatı, oğlu Recai Şeyhoğlu tarafından kitaplaştırıldı. Recai Şeyhoğlu’nun Ayvalık’taki evinde kaleme aldığı ‘Cumhuriyet Kızının Ardından’, adıyla kitaplaşan yapıt 6 bölümden oluşuyor. Karşıyaka Belediye

Annesinden kalan son hatırasını ölümsüzleştirdi

'Kütüphaneciler İmparatoriçesi' Rasime Şeyhoğlu’nun hayatı, oğlu Recai Şeyhoğlu tarafından kitaplaştırıldı.
Recai Şeyhoğlu’nun Ayvalık’taki evinde kaleme aldığı ‘Cumhuriyet Kızının Ardından’, adıyla kitaplaşan yapıt 6 bölümden oluşuyor. Karşıyaka Belediyesi Kültür Yayınları'ndan çıkan kitapta Rasime Şeyhoğlu'nun açtığı kütüphanelerden görüntüler ve yaşamından kesitlerin yanı sıra 74 kişinin de 'Türkü Ana' hakkındaki düşünceleri yer alıyor. Hüseyin Mutlu Akpınar da kitabın hemen başında vefa kokan yazısıyla okurlara sesleniyor.
Annesini kaybettikten sonra ortadan kaybolan Recai Şeyhoğlu’nun Ayvalık’ta kaleme aldığı kitap, ilk önce Feyza Hepçilingirler ve Mehmet Atilla tarafından okunup redaksiyonu yapıldı. Binlerce fotoğraflık arşivinden seçmeler yapan Şeyhoğlu, kitabında annesinin çocukluk ve gençlik fotoğraflarına da yer verdi.
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Muzaffer İzgü, Yekta Güngör Özden, Feyza Hepçilingirler, Ünal Ersözlü, Nail Çetin, Öner Yağcı, Tahsin Şimşek, Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, Cihan Demirci, Avram Ventura, Veysel Çıldır, Gönül Çatalcalı, Deniz Şeyhoğlu, emekli vali yardımcısı Fahir Işıksız gibi toplumun farklı kesimlerinden kişiler Rasime Şeyhoğlu'nu anlattılar.
Kitabın son bölümünde de anne Şeyhoğlu’nun çocuklarına yazdığı bazı mektuplar yer aldı.
Karşıyaka Belediyesi'nin gösterdiği değerbilirliği hiç unutmayacağını söyleyen Şeyhoğlu, "İstedim ki ilkokul mezunu-eğitim gönüllüsü Rasime Şeyhoğlu ve açtığı başta Ayvalık olmak üzere toplam 39 kütüphane anılarla yaşasın, unutulmasın. Annem bu kitapla hep aramızda olsun. Çünkü onu kaybettiğime hala inanamıyorum" dedi.
Ana oğul olarak İzmir, Balıkesir, Manisa, Bolu ve Tokat köylerinde 39 kütüphane açan ve kütüphanecilik tarihimize 'Rasime Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri' olarak geçen bu kütüphaneler sosyolog Selim Karyelioğlu tarafından 'Özgün bir aydınlanma modeli' olarak değerlendirilmişti.
Kitap, Karşıyaka Belediyesi’nin düzenleyeceği imza ve söyleşi günlerinde okurla buluşacak.
Besteci-piyanist Burçin Büke de önümüzdeki aylarda Karşıyaka’da Rasime Şeyhoğlu için anma konseri verecek.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam