Almanya'da sünnet şaşkınlığı!

 Köln Eyalet Mahkemesinin, sünneti ''yaralama suçu'' kapsamına sokan kararına Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de tepki gösterdi. Bu konuda ilk hükümet yetkilisi olarak Bild gazetesine açıklama yapan Westerwelle, ''Köln mahkemesinin kararı ulusl

Almanya'da sünnet şaşkınlığı!

 

Köln Eyalet Mahkemesinin, sünneti ''yaralama suçu'' kapsamına sokan kararına Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de tepki gösterdi.

 

Bu konuda ilk hükümet yetkilisi olarak Bild gazetesine açıklama yapan Westerwelle, ''Köln mahkemesinin kararı uluslararası alanda şaşkınlık yarattı'' dedi.

 

Söz konusu kararla Almanya hakkında yanlış bir imaj yaratıldığına işaret eden Westerwelle, ''Almanya'nın, din özgürlüğünün kesin bir şekilde korunduğu ve sünnet gibi dini geleneklerin, dini çeşitliliğin bir ifadesi olarak takdir gördüğü dünyaya açık ve hoşgörülü bir ülke olduğu net bir şekilde bilinmeli'' ifadesini kullandı.

 

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da Berlin'de yaptığı açıklamada, kararın Almanya'daki gerçeklerden uzak olduğunu ve bu karara hukuki alanda açıklık kazandırılması gerektiğini belirtti.

 

İlk önlem olarak sünnetin ehliyetli doktorlar tarafından yapılması gerektiği yönünde bir karar alınabileceğini kaydeden Roth, ''Karar, Yahudi ve Müslüman yaşamın uzun zamandan beri var olan kültürel ve dini geleneğini dışlayıcı nitelikte'' değerlendirmesinde bulundu.

 

BM'nin din ve inanç özgürlüğü konusundaki özel raportörü Heiner Bielefeldt de ''Deutschlandradio Kultur''a yaptığı açıklamada, mahkeme kararını büyük bir saçmalık olarak nitelendirerek, karar metninde ilginç ifadelerin yer aldığını, Yahudi ve Müslüman ailelerde sünnetin çok yaygın bir uygulama olduğunu söyledi.

 

Bu konuda bir an önce hukuki bir güvence yaratılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Bielefeldt, aksi takdirde sünnet uygulamasının yasa dışılığa itileceğini, bunun da Yahudi ve Müslüman çocuklar için bir dizi yeni riskleri beraberinde getireceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam