Almanya'da Trabzonlu hasta için kampanya

Almanya'da, biri Hollanda da diğeri Trabzon'da yaşayan iki lösemi hastası için kampanya yapıldı.

Almanya'da Trabzonlu hasta için kampanya
Almanya'nın Köln kentinde, Hollanda'da yaşayan lösemi hastası Rana Şenyürek (8) ile Trabzon'da yaşayan Mehmet Uzun (53) için doku tipleme kampanyası düzenlendi. Deutz Semti'ndeki lisede düzenlenen kampanyaya katılan çok sayıda donörden tükürük örnekleri alındı. 

Almanya Kemik İliği Bankası DKMS'te görevli Demet Kaygusuz, Türkiye'deki lösemi hastaları için de uygun donör bulma kampanyaları düzenlediklerini söyledi. Demet Kaygusuz, bunun prosedürünü ise şöyle anlattı: “Bir lösemi hastasının kemoterapi ile tedavisi başarısız olursa kök hücre bulunması gerekir. Türkiye'deki bir hasta için hastanın doktoru, Dünya Kemik İliği Bankası'na başvuruyor. Dünya Kemik İliği Bankası'ndan da farklı ülkelerdeki kök hücre sicillerine başvuruluyor. Dünya Kemik İliği Bankası, Almanya'da ise Ulm kentindeki merkeze başvuruyor. Almanya DKMS dünyanın en büyük kemik iliği bankası. Çünkü Almanya'da kök hücre bağışı çok yaygın. Almanya'da halk bilinçli ve biz DKMS olarak dünya çapında en çok kök hücre vericisine sahibiz. Şu anda Almanya'da 5 milyon kişi DKMS'e kök hücre vericisi olarak kayıtlı. Türkiye kökenli ise 200 bin insanın DKMS'de kaydı bulunmakta. Ancak bu sayının daha fazla olması lazım. Rana ve mehmet Bey sadece iki örnek, Türkiye'deki hastalar gerçekten uygun kök hücre vericisi bulmakta çok zorlanıyorlar. İnsanlarımız bu konuda biraz daha duyarlı olmalı."

"HEPİMİZİN BAŞINA GELEBİLİR"

Rana'ya iki ay önce lösemi teşhisi konulduğunu belirten akrabası Tekmile Göksu ise, “Rana'nın ailesi perişan, perişanız. Yardım bekliyoruz. Anne ve babanınki uymadı, kardeşlerininki uymadı. Rana en büyükleri ve Rana'nın üç kardeşi daha var. Rotterdam'da uygun ilik bulunamadı. Almanya'ya başvuruldu. İnsanların duyarlı olmalarını bekliyoruz. Hepimizin başına gelebilir, çocuklarımızın başına gelebilir, bunu düşünmemiz gerekiyor" diye konuştu. 

Lösemi hastaları Rana Şenyürek ile Mehmet Uzun için düzenlenen kampanyaya Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin de destek verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler