Alkol hangi kanser türlerine sebep oluyor?

Sağlık Bakanlığı alkol tüketiminin azaltılması ve sınırlandırılmasıyla ilgili çalışmada Ulusal Alkol Kontrol Eylem Planı'na destek vermek için "Alkol ve Kanser" adlı bir rapor hazırlayarak alkolün neden olduğu kanser türlerini sıraladı. Alkol kullanımı iç

Alkol hangi kanser türlerine sebep oluyor?
Sağlık Bakanlığı alkol tüketiminin azaltılması ve sınırlandırılmasıyla ilgili çalışmada Ulusal Alkol Kontrol Eylem Planı'na destek vermek için "Alkol ve Kanser" adlı bir rapor hazırlayarak alkolün neden olduğu kanser türlerini sıraladı.
 
Alkol kullanımı için güvenli denilebilecek bir eşik bulunmadığı belirtilen raporda, erkeklerde günde 1.5 kadeh (20 gr), kadınlarda ise 1 kadehin (10 gr) kansere yol açabileceği ifade edildi. Raporda; dünyadaki ölümlerin yüzde 4'ünün alkol kullanımından kaynaklandığı vurgulandı.
 
"BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI"
 
Son 30 yıldır alkol kullanımıyla kanser gelişme riskinde artış olup olmadığı konusunun araştırıldığı bildirildi. Yapılan araştırmalarda alkol kullanımının meme, ağız boşluğu, yutak, gırtlak, yemek borusu ve karaciğer kanserlerinin gelişme riskini arttırdığının bilimsel olarak kanıtlandığı ifade edildi. Raporda "2011 yılında yayınlanan çalışmada 8 Avrupa ülkesinde 350 bin kişiden fazla kişi değerlendirme altına alınmış ve alkol kullanımının erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 10'undan, kadınlarda ise yüzde 3'ünden sorumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır" denildi.
 
KADINLARDA MEME, ERKEKLERDE GIRTLAK KANSERİ
 
Kadınlarda alkole bağlı kanser ölümlerinin çoğunun meme kanserinden olduğu belirtilirken, meme kanserinde ise ölümlerin yüzde 15'inin alkol nedeniyle olduğu aktarıldı. Erkeklerde üst solunum yolu ve yemek borusu kanserlerinin alkole bağlı kanser ölümlerinin en sık nedenini oluşturduğu ifade edildi.
 
"GÜVENLİ EŞİK YOK"
 
Raporda alkol kullanımı için güvenli denilebilecek bir eşik değerin bulunmadığı, az miktarda alkol alımının da kanser riski taşıdığı dile getirildi. Alkoldeki risk şu ifadelerle anlattıldı: "Alkol kullanımının azaltılmasının öneminin daha fazla vurgulanması gerekmekte ve bu en az tarama testleri ve diğer kanser önleme faaliyetleri kadar önem arz etmektedir. Her ne kadar bazı yayınlarda kardiyovaskülere (kalp-damar) karşı düşük doz alkolün koruyucu etkilerinden bahsediliyor olsa da bu etkilerin 10 katı kadar ölüme yol açmaktadır."
 
Raporda bilimsel çalışmalar yapılmış ABD, Fransa ve Rusya gibi ülkelerden şu örnekler verildi:
 
ABD: Alkol alımı kansere bağlı ölümlerin yüzde 3.2-3.7'sinden sorumludur.
 
FRANSA: Erkeklerde ölümlerin yüzde 13'ünün, kadınlarda ise yüzde 5'inin alkole bağlı görüldüğü ortaya çıktı.
 
RUSYA: 15-54 yaş arasındaki ölümlerin yüzde 50'sinden fazlasına alkolün neden olduğu ortaya çıktı. Kanser Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre; Gorbaçov dönemindeki alkol yasağının etkisiz hale gelmesinden bu yana alkol tüketiminin sürekli artması bugün yaşıyor olabilecek en az 3 milyon Rus'un ölümüne neden oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler