ABD’de özel tatbikat

  TBMM’de tartışmalara yol açan, Türk ve Amerikan özel kuvvetlerinin eylülde Colorado’da gerçekleştirdiği gizli tatbikatın detaylarına ulaştı. Tatbikata katılan 15 Türk komandosunun bundan sonra Bin Ladin tarzı sofistike operasyonlar gerçekleştirecek sevi

ABD’de özel tatbikat

 

 TBMM’de tartışmalara yol açan, Türk ve Amerikan özel kuvvetlerinin eylülde Colorado’da gerçekleştirdiği gizli tatbikatın detaylarına ulaştı.
 
Tatbikata katılan 15 Türk komandosunun bundan sonra Bin Ladin tarzı sofistike operasyonlar gerçekleştirecek seviyeye ulaşması hedeflenirken, yaklaşık 3 hafta boyunca iki tarafın askerleri paraşütle atlamadan rehine kurtarmaya ortak operasyonlar denedi, kişisel ilişkileri güçlendirmek için de beraber bira içip alışveriş merkezlerini dolaştı.
 
GEÇEN hafta TBMM Dışişleri Komisyonu’nda büyük tartışmalara yol açan ve Genelkurmay yetkililerinin “derin konular” diyerek bilgi vermeyi reddettiği Türk ve Amerikan özel kuvvetlerinin yürüttükleri gizli tatbikatın detaylarına Hürriyet ulaştı. Ve 10-28 Eylül’de ABD’nin Colorado Kenti’ndeki Amerikan Kara Kuvvetleri’ne ait Fort Carson Üssü’nde yapılan tatbikatın, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin “Usame Bin Ladin operasyonunda uygulanan taktikleri Türkiye’ye önerdik” diyerek, ekim ayında açıkladığı iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin başlangıcı olduğu ortaya çıktı. Amerikalı yetkililer, iki tarafın askerleri arasında uyum sağlamayı amaçladıklarını belirterek, bundan sonraki tatbikatlarda sofistike eğitimler uygulanacağını ve Usame Bin Ladin’e uygulanan tarzda karmaşık ortak planların ele alınabileceğini ifade ettiler. Türk özel kuvvetleri, Amerikan yeşil berelileri ile üç hafta boyunca paraşütle atlamadan rehine kurtarmaya birçok ortak operasyon çalışması yaparken, kişisel ilişki geliştirmek için de beraber sosyal aktivitelerde bulundu, bira içti, kentteki alışveriş merkezlerini dolaştı.
 
Hürriyet’e konuşan, Fort Carson Üssü’nün sorumlularından Yarbay Steve Osterholzer, Colorado’ya 15 kişilik seçkin bir Türk birliğinin geldiğini söyledi. Türk askerlerinin burada Amerikan Kara Kuvvetleri’nin üst düzey eğitimli yeşil berelileriyle buluşup ortak eğitim ve tatbikatlar gerçekleştirdiklerini anlatan Osterhozer, iki NATO üyesi ülke olarak ortak operasyon anlayışını oturtmak için başlayan çalışmaların ilk ayağı diye nitelendirdiği tatbikat konusunda şu bilgileri verdi: “Fort Carson’da Amerikan Ordusu’na mensup 2 bin özel kuvvet askeri var. Yeşil bereliler de bu kuvvetlerin en bilinenleri. Türk askerler burada bizim yeşil bereli kuvvetlerimizle bir araya geldi. Ve yaklaşık 3 hafta boyunca belli başlı alanlarda ilerleme hedeflendi: 1- Tıbbi eğitim Herhangi bir olay halinde, ki bu zaman zaman müdahil olduğumuz doğal afetler de olabilir, nasıl tıbbi müdahalede bulunduğumuza dair bilgilerimizi Türk özel kuvvetleriyle paylaştık. 2- Paraşütle atlama Burada her ordunun kendine göre bazı atlama teknikleri olabilir ama beraber yürütülen bir operasyonda zamanlamadan atlayış şekline ortak bir yöntem üretilmesi konusuna eğilindi. 3- İletişim Beraber bir operasyon yaparken telsizle iletişimin nasıl olacağını çalıştık. 4- Planlama Örneğin, ileride ortak bir rehine kurtarma operasyonu yürüteceğiz diyelim. Burada nasıl bir planlama yapacağımızı tatbik ettik. 5- Kişisel ilişki Belki de en önemlisi, iki taraf arasında kişisel ilişkiler geliştirilmesi için çalıştık. Beraber vakit geçirdik, yemek yedik. Dışarıya çıkıp birlikte bira içtik, alışveriş merkezlerini dolaştık, sosyal aktivitelerde bulunduk.”
 
 
BU DAHA BAŞLANGIÇ 
 
Osterholzer, bu tatbikatın ileride iki tarafın özel kuvvetleri arasında yapılacak ortak çalışmalar için temel bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, bundan sonrasına dair herhangi bir bilgi veremeyeceğini belirtti. Bu tatbikatın devamının olacağını söylemekle birlikte sonraki çalışmaların ne zaman ve nerede olacağını gizlilik gereği açıklamayacağını ifade etti. Ancak Colorado’da denenen temel taktik kabiliyetlerin bu işte bir emekleme safhası olduğunu anlatan Osterholzer, daha sonraki tatbikatlarda gittikçe daha sofistike operasyonların ele alınacağını açıkladı. Nihai hedefin ABD Özel Kuvvetleri’nin Mayıs 2011’de Pakistan’da düzenlediği bir operasyonla öldürdüğü Usame Bin Ladin’inkine benzer harekâtlar olup olmadığı sorusuna ise “Bin Ladin Operasyonu çok ileri bir form. Elbette ileride o da olabilir. Ancak ileride ne tür operasyonlar deneyeceğimiz bilgisini sizinle konuşamam” cevabını verdi. Osterholzer, tatbikatın ne derece başarıya ulaştığına ilişkin ise “Türk askerlerin motivasyonu son derece yüksekti. Bizim için de tatmin edici bir sonuç oldu” dedi.
 
Yeşil Bereliler seçkin birlik
 
AMERİKAN Kara Kuvvetleri’nin en seçkin birimini oluşturan Yeşil Bereliler, 1952’de ABD Psikolojik Savaş Bölümü tarafından kuruldu. Soğuk Savaş döneminde de El Salvador’dan Vietnam’a, Avrupa’dan Afganistan’a dünyanın birçok bölgesinde gizli operasyonlar yürüttü. Amerika’nın çeşitli askeri üslerinde 7 gruba ayrılan Yeşil Bereliler, bugün CIA ile Pentagon’un yürüttüğü ortak askeri operasyonlara da adam sağlayan başlıca yer. Görev sahasında Türkiye’nin de bulunduğu Yeşil Bereli birliği ise Fort Carson’da konuşlu 10’uncu Özel Kuvvet Grubu.
 
‘Biri dağda biri mağarada’ demişti
 
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, 16 Eylül’de Ankara’da bir araya geldiği Türk gazetecilere “Türk hükümetiyle PKK ve Kandil konusundaki tüm istihbarat bilgilerini paylaşıyoruz. Bin Ladin’in yakalanmasında, çoklu disiplinli yaklaşım sergiledik. İleri teknolojiden, özel harekattan, kolluk kuvvetlerinden yararlandık. Türk hükümetine de PKK ile mücadele konusunda önerimiz oldu, kullandığımız taktik-teknik-prosedürleri paylaşmayı önerdik” dedi. Başbakan Erdoğan ise ertesi gün Bakü’den dönüşü Ricciardone’ye cevap vermiş, “Kendilerinin Bin Ladin ile ilgili uygulaması kendi şartları içinde değerlendirilir. Bizim bölgede terörle mücadelemizin de kendi şartları içinde değerlendirilmesi farklılık arz eder. Birisi evde, öbürü dağın mağaralarında” demişti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler