9 işçiden ümit kalmadı

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Çöllolar Çöllolar Kömür Sahası'ndaki göçük ile ilgili konuşan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış "Göçük altında 9 kişinin bedeni var. Tüm imkanları kullandık ama ulaşamadık ve çalışmalara son verdik" dedi. Alış ikinci göçük iç

9 işçiden ümit kalmadı

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Çöllolar Çöllolar Kömür Sahası'ndaki göçük ile ilgili konuşan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış "Göçük altında 9 kişinin bedeni var. Tüm imkanları kullandık ama ulaşamadık ve çalışmalara son verdik" dedi. Alış ikinci göçük için 'Öngörülemeyen bir durumdu' dedi. 

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Çöllolar kömür sahasında 11 çalışanın yaşamını yitirdiği göçüklerle ilgili, "1 kişinin hayatını kaybettiği birinci göçüğün ardından Park Termik'in danışmanlık hizmet aldığı ODTÜ'lü profesör, sahada yeni göçük için 'sıfır' risk olduğunu söyledi" açıklamasında bulundu. 

Ak Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz Başkanlığı'nda toplanan KİT Komisyonu'nda EÜAŞ ve bağlı ortaklıklarının 2010 yılı bilanço yönetici hesaplarına ilişkin görüşmeler yapıldı. 

EÜAŞ Genel Müdürü Alış, komisyonda yaptığı sunumda, mülkiyetinde 19 adet termik ve 80 adet hidrolik santral bulunan şirketin, Türkiye kurulu gücü içindeki payının yüzde 44,96 olduğunu belirterek, şirketin kurulu gücünün 12 bin 561 MW'ı termik santrallerden, 11 bin 704,5 MW'ı ise hidrolik santrallerden olmak üzere toplam 24 bin 265,4 MW olduğunu söyledi. 

Üretim esas alındığında Mart sonu itibariyle termik santrallarda yüzde 20,5, hidrolik santrallarda ise yüzde 34,5 oranında gerçekleşme sağlandığını dile getiren Alış, şunları kaydetti:

"2012 yılı üretim programına göre, Türkiye elektrik enerjisi toplam üretim imkanı 279 milyar kWh olarak belirtildi. EÜAŞ ve bağlı ortaklıkları toplam elektrik üretim imkanının 105 milyar kWh, Türkiye üretimindeki payının ise yüzde 37,7 olması planlanıyor. 2012 yılı programına göre, EÜAŞ üretiminin 63,7 milyar kWh'i termik santrallardan, 33,4 milyar kWh'inin ise hidrolik santrallar tarafından üretilmesi hedefleniyor." 

EÜAŞ Genel Müdürü Alış, 27 adedi hidrolik ve 18 adedi termik olmak üzere toplam 45 santral için özelleştirme faaliyetlerinin devam ettiğini ve kendilerinden talep edilen bilgi ve belgelerin büyük ölçüde karşılandığını ifade ederek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca portföy grupları dışında ayrı ayrı özelleştirilmesi düşünülen Hamitabat, Seyitömer, Soma ve Kangal Termik Santrallarının öncelikli olarak özelleştirme kapsam ve programına alınmasına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. 

 

"İkinci göçük öngörülemeyen bir durum" 

Çöllolar Kömür Sahası'nda 6 ve 10 Şubat 2011'de meydana gelen göçüklerle ilgili yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatan Alış, ilk incelemelere göre olaylarda proje ya da uygulama hatasına rastlanmadığını, öngörülemeyen bir durumun söz konusu olduğunu söyledi. 

"1 kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat 2011'deki birinci göçüğün ardından Park Termik'in danışmanlık hizmet aldığı ODTÜ'lü hocalar, sahada yeni gücük için 'sıfır' risk olduğunu söyledi" açıklamasında bulunan Halil Alış, şunları kaydetti: 

"MİGEM ve Afşin Cumhuriyet Savcılığı kurtarma ve bölgenin susuzlaştırılması işlemleri için çalışmaları tatil etti. Bunun ardından bölgeye inceleme için gelen profesör, göçüğün karşısından çalışmalara devam edilebilineceğini, o bölgede göçük riskinin 'sıfır' olduğunu söyledi. Bunun üzerine biz tatil kararının kaldırılması için girişimlerde bulunurken ikinci göçük oldu ve bölgede inceleme yapan aralarında 5 mühendisin de olduğu 9 kişi yaşamını yitirdi." 

Bölgede 100 milyon metreküplük göçüğün yaşanması nedeniyle kurtarma çalışmaların güçlükle yürütüldüğünü ifade eden Alış, "Göçük altında 9 kişinin bedeni var. Tüm imkanları kullandık ama ulaşamadık ve çalışmalara son verdik. Gelinen noktada Park Termik tarafından bölgede bir anıt mezarın yaptırılması gündemde" diye konuştu. 

"Meclis kararlılık sergilemeli" 

Sunumun ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, iş kazaları konusunda Türkiye'nin kötü bir noktada olduğunu ileri sürerek, "Afşin'deki olayda da olduğu gibi işçiler öldüğüyle kalıyor. Basın yaşamını yitirenlerin ailelerinin birkaç gün haber yapıyor sonra olay unutulup gidiyor. Meclis olarak bu konuda bir kararlılık sergilemeliyiz" dedi. 

Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da Alış'ın sunumundan anladığı kadarıyla ikinci göçükte danışmanlık hizmeti veren profesörlerin hatasının bulunduğu söyledi. 

Konuşmaların ardından, EÜAŞ'ın 2010 yılı bilanço yönetici hesapları ibra edilirken, bağlı ortaklıkların hesapları genel görüşe sunuldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam