8 ilde paralel yapı operasyonu

İzmir merkezli 8 ilde düzenlenen "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonunda gözaltına alınan 22 zanlı adliyeye sevk edildi. İzmir Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Okan Bato'nun yürüttüğü Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruştu

8 ilde paralel yapı operasyonu
İzmir merkezli 8 ilde düzenlenen "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonunda gözaltına alınan 22 zanlı adliyeye sevk edildi.
 
İzmir Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Okan Bato'nun yürüttüğü Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, İzmir'deki 14 adres ile Sivas, Gümüşhane, Çanakkale, Kütahya, Denizli, Aydın ve Muğla'da düzenlenen operasyonlarda yakalanan 22 şüphelinin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesindeki işlemleri tamamlandı.
 
Zanlılar, işlemlerinin ardından İzmir Adliyesine sevk edildi.
 
- Zanlıların lüks içinde yaşadıkları iddiası 
 
Aralarında öğretmen, iş adamı ve serbest meslek sahiplerinin de bulunduğu, yöneticisi ve üyesi oldukları örgüte ikna, tehdit ve şantajla destek sağladıkları iddia edilen zanlıların topladıkları parayla lüks içinde yaşadıkları ileri sürüldü.
 
"Himmet", "infak", "burs", "kurban himmeti", "zekat" ve "fitre" adı altında topladıkları parayı çıkarları doğrultusunda kullandıkları, maaşlarını Paralel Devlet Yapılanması'ndan aldıkları öne sürülen şüphelilerin, lüks hayat yaşadıkları, kurban organizasyonu bahanesiyle bazı kişileri Afrika ülkelerine götürdükleri, bilet giderlerini de "himmet" parasından karşıladıkları iddia edildi.
 
Kurban Bayramı'nda bağış toplayan ama kurban kesme vecibesini yerine getirmeyerek inananların duygularını sömürdükleri suçlaması yöneltilen şüphelilerin, Türkiye'deki fiyatın çok altında Afrika ülkelerinden satın aldıkları kurbanları kesip fotoğraflarını bağışçılara gösterdikleri, aradaki ücret farkını da örgüte aktardıkları ileri sürüldü.
 
- Bir kalemde 5 milyon lira
 
Ele geçirilen ajanda ve dijital verilerden, İzmir merkezi ve ilçelerinde bölgelere göre ayrılan örgüt elemanlarının para talebinde bulundukları iş adamları ve esnafı gelirlerine ve örgüte yakınlık derecesine göre gruplandırdıkları, "himmet" organizasyonlarından bir kalemde 5 milyon liraya yakın bağış topladıklarının anlaşıldığı öğrenildi.
 
Ajandalardaki kayıtlardan, örgüt elemanlarının ilgilendikleri iş adamları ve esnafı zenginliklerine göre ayırdıkları, örgütteki hiyerarşiye doğrultusunda bu kesimle bağlantıya geçildiğinin belirlendiği kaydedildi.
 
 
 
İzmir genelinde bağışçılardan alınan paranın "örgütün kasası" konumundaki Ö.K'de toplandığı iddia edildi.
 
Zanlılara yöneltilen suçlamalar arasında makbuzsuz toplanan paranın mümkün mertebe resmi kayda alınmaksızın, ilgili örgüt elamanlarınca elden yurtdışına çıkarıldığı, yurtdışından getirilen paranın da aynı uçaktaki örgüt elemanlarına pay edildikten sonra yurda sokulduğu ve havaalanında yeniden tek kişide toplandığının tespit edildiği de yer alıyor.
 
İzmir merkezli 8 ilde önceki gün düzenlenen operasyonda gözaltına alınan zanlıların bazı iş adamları ve esnaftan ikna, tehdit ve şantajla para topladıkları ileri sürülmüştü. Operasyonda Fetullahçı Terör Örgütü'ne ait önemli bilgilerin yer aldığı 15 yıllık arşivin ele geçirildiği belirtilmişti. 
 
Evinde yapılan aramada bazı dijital verilerine el konulan ve örgütün Ege Bölgesi sorumlusu olduğu iddia edilen Bekir Baz'ın bir süre önce yurt dışına kaçtığı ileri sürülmüştü. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler