5 Konsoloslukta 'Sarı Toz' Alarmı

İstanbul'da başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi. AFAD ekipleri, ABD, Almanya, Kanada, Belçika ve Fransa Başkonsolosluklarında inceleme yaptı. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise tedbir amacıyla 16 kişi kontr

5 Konsoloslukta 'Sarı Toz' Alarmı
İstanbul'da başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi. AFAD ekipleri, ABD, Almanya, Kanada, Belçika ve Fransa Başkonsolosluklarında inceleme yaptı. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise tedbir amacıyla 16 kişi kontrol altına alındığı ve alınan toz numunelerinin sonucunun da pazartesi açıklanacağı ifade edildi.
 
BAKANLIK: NUMUNELERİN SONUÇLARI PAZARTESİ GÜNÜ AÇIKLANACAK
 
Sağlık Bakanlığı, şüpheli toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Kanada Konsolosluğu'ndan 10 kişi (2'si üst düzey yetkili, 8 çalışan), Belçika Konsolosluğu'ndan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişinin Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulduğunu açıkladı. Hastaların genel durumlarının ile olduğu belirtilen açıklamada, "Alınan numunenin kesin sonucu çıkana kadar izole bir odada gözlem altında tutulmaya devam edilecektir. Şüpheli zarftan alınan numuneler Ankara'da ki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı'nda incelemeye alınacaktır. Numune sonuçlarının 27 Ekim 2014 Pazartesi günü ilgili kurumlar ve kamuoyuna açıklanması planlanmaktadır." denildi.
 
5 KONSOLOSLUK ALARMDA
 
Belçika, Kanada ve Alman konsolosluklarına Sabah saatlerinde zarf içinde sarı renkte toz maddesi gönderilmesinin ardından aynı zarftan öğle saatlerinde de ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na ardından da Fransa'nın Başkonsolosluğu'na bırakıldı. İhbarı alan Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri aderse gelerek inceleme yaptı. Konsolosluklarda büyük panik yaşandı.
 
ABD'YE GÖNDERİLECEK
 
Zarfı alan ABD konsolosluk görevlileri, polis ve AFAD ekiplerine haber verdi. Konsolosluk önüne gelen polis ve AFAD ekipleri içeri alınmazken, inceleme için zarftaki maddeden verildiği belirtildi. Konsolosluk yetkililerinin, kimin gönderdiği henüz bilinmeyen zarfı inceleme için ABD'ye gönderecekleri öğrenildi.
 
FRANSA KONSOLOSLUĞU DA ALARMDA
 
İstanbul'da Fransa'nın Başkonsolosluğu'na da sarı zarflardan bırakıldı. İhbarı alan Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri aderse gelerek inceleme yaptı. Konsoloslukta büyük panik yaşandı.
 
İstanbul'daki başkonsolosluklara bırakılan zarflar polis ve AFAD ekiplerini hareke geçirdi. Son olarak Fransa'nın İstiklal Caddesi'nde bulunan İstanbul Başkonsolosluğu'ndan aynı yönde ihbar geldi. İhbar üzerine hareke geçen polis ve AFAD ekipleri söz konusu adrese gitti. Özel kıyaftelre giyerek incelemelere başladı. Konsoloslukta da büyük panik yaşandı.Güvenlik görevlileri konsolosluğa gelen insanları içeri almadı ve konsolosluğun çevresinden uzaklaştardı.
 
KANADA KONSOLOSLUĞU'NDA "SARI TOZ"LA TEMAS EDEN 7 KİŞİ HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ
 
Levent'te bir iş merkezinin 16. katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu'na gelen zarfın içindeki sarı renkli toz alarma neden oldu. Başkonsolosluk görevlileri Sabah geldiklerinde gördükleri zarfı açtı. Zarfın içinden sarı renkli toz çıktı. Bunun üzerine durum polis bildirildi. Başkonsolosluğa gelen olay yeri inceleme ekipleri, bomba uzmanları ile sağlık ekiplerine haber verdi. Alarma geçen AFAD ekipleri de başkonsolosluğa geldi. Özel elbiselerini giyen AFAD ekipleri zarfı incelemek üzere içeriye girdi. İçeride 1 kişinin doğrudan 6 kişinin ise dolaylı olarak tozla temas ettiği belirlendi. Bunun üzerine 7 kişi özel kıyafetle konsolosluktan çıkarılarak Bakırköy Devlet HAstanesi'ne götürüldü.
 
BELÇİKA KONSOLOSLUĞU'DAN 4 KİŞİ TOZ MADDEYE MARUZ KALDI
 
Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na gelen ve içinden sarı renkte bir toz maddesi çıkan zarf alarma neden olurken, benzer olay Belçika'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda da yaşandı. Beyoğlu Sıraselviler Caddesi 39 numarada bulunan Belçika'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na Sabah saatlerinde içinde sarı toz bulunan bir zarf geldi. Kim tarafından gönderildiği bilinmeyen zarf alarma neden oldu. Konsolosluğa gelen polis ekipleri güvenlik kameralarını incelemeye alırken, çalışanlar dışarı çıkarıldı. Alarma neden olan sarı renkteki tozun ne olduğu ise yapılacak incelemelerden sonra belli olacak. Belçika Konsolosluğu'ndan 4 kişinin şüpheli toz maddeye maruz kaldığını açıkladı.
 
ALMAN BAŞKONSOLOSLUĞU'NDA "SARI TOZ" İNCELEMESİ
 
Beyoğlu Gümüşsuyu'ndaki Almanya Başkonsolosluğu'na Sabah saatlerinde içinde "sarı toz" bulunan bir zarf geldi. Konsolosluk yetkilileri durumu polis ekiplerin bildirdi. Kısa sürede konsolosluğa gelen polis ekipleri buraya emniyet şeridi çekti. Daha sonrasında konsolosluk binası boşaltılarak, içeride inceleme çalışmaları başlatıldı. Konsolosluk çalışan bir kadın, "Bize mail atıldı ve çok acil bir şekilde konsolosluğu boşaltmamız söylendi. Çantalarımız dahi alamadan konsolosluktan bizi çıkarttılar. Ne olduğunu bilmiyoruz. Çalışma başlatıldı" dedi.
Kanada ve Belçika konsolosluğunda da benzer olaylar yaşandı.
 
VALİLİKTEN AÇIKLAMA
 
İstanbul Valiliği "Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatılmıştır." dedi.
 
Valiliğin konuşla ilgili yaptığı açıklama şöyle: "24 Ekim 2014 Cuma günü Sabah saatlerinde İstanbul'da bulunan Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Çalışmalar kapsamında; Kanada, Belçika ve Almanya Başkonsolosluklarında mekân ve personel dekontaminasyonu tamamlanmış, Kanada Başkonsolosluğundan 8, Belçika Başkonsolosluğundan 2 ve Almanya Başkonsolosluğundan 4 kişi kontrol amacıyla Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiştir. KBRN ekipleri halen Fransa Başkonsolosluğu'nda dekontaminasyon çalışmalarına devam etmektedir. ABD Başkonsolosluğu'ndaki şüpheli zarf, Başkonsolosluk personeli tarafından izole bir şekilde açılmadan muhafaza edilmekte olup Fransa Başkonsolosluğu'ndaki işlemlerin bitmesini müteakip KBRN ekipleri tarafından gerekli çalışmalar yapılacaktır. Sağlık ekipleri olay yerine yönlendirilmiştir. Çalışmaların tamamlandığı Başkonsolosluklardaki numuneler usulüne göre numune kabına alınarak sağlık ekiplerine incelenmek üzere teslim edilmektedir. Numuneler üzerinde yapılacak araştırmalar sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır."
 
AFAD'DAN AÇIKLAMA
 
Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarındaki sarı toz alarmı ile ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yeni bir açıklama yaptı.
 
Yapılana açıklama şu şekilde:
 
"İstanbul'da bazı başkonsolosluklarda sarı renkte toz maddeler içeren zarfların çıkması üzerine Başbakanlık AFAD, AFAD KBRN ekiplerini hızla başkonsolosluklara sevk etti. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları olay yerinden koordine ediyor.
 
AFAD KBRN ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, Başbakanlık AFAD koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfları prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu. Zarftaki şüpheli maddeye maruz kalan ortam ve canlılar özel kimyasal temizleyicilerle dekontemine edildi.
 
AFAD KBRN ekipleri olay yerinden alınan numuneleri Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere sağlık bakanlığı ekiplerine teslim etti. Başbakanlık AFAD, 11 ilde bulunan AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerindeki KBRN ekipleri tedbir amaçlı hazır tutuluyor.
 
Başbakanlık AFAD olay ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyor"
 
POLİS ALARMA GEÇTİ
 
Almanya, Kanada, ABD, Fransa ve Belçika Başkonsolosluklarına içinde sarı renkli toz bulunan zarf yollandı. Başkonsolosluk görevlilerin durumu bildirmesi üzerine polis alarma geçti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam