5 asırlık sergi!

Osmanlı İmparatorluğu tarafından Bosna Hersek’e gönderilen ve Balkanlar’da 5 asır Osmanlı Devleti’nin temsilcisi olan Çengiç beylerine ait eşyalar Bursa’da Kent Müzesi’nde teşhir ediliyor.Bursa Kent Müzesi’nde açılan sergide 500 yıl boyunca Balkanlar’da O

5 asırlık sergi!

Osmanlı İmparatorluğu tarafından Bosna Hersek’e gönderilen ve Balkanlar’da 5 asır Osmanlı Devleti’nin temsilcisi olan Çengiç beylerine ait eşyalar Bursa’da Kent Müzesi’nde teşhir ediliyor.

Bursa Kent Müzesi’nde açılan sergide 500 yıl boyunca Balkanlar’da Osmanlı’yı temsil eden ve Çengiç beyleri olarak bilinen İsmail Ağa Çengiç, Ali Paşa, Bekir Paşa, Cafer Paşa, Derviş Salih Paşa, Haydar Bey, İsmail Yümni Bey ve Rıza Bey’e ait şahsi eşyalar, belgeler ve fotoğraflar bulunuyor. Yaklaşık 250’ye yakın parçanın yer aldığı koleksiyon, Çengiç beylerinin son uzantısı İlova ailesinin temsilcisi Leyla İlova tarafından bağışlandı.

Osmanlı döneminde 56 paşa çıkaran ve kuşaktan kuşağa geçen Bosna Hersek Sancak Beyliğini 5 asır yürüten ‘Çengiç’ ailesinin müzede sergilenen kılıç, ateşli silah, tılsımlı gömlek, tekstil malzemeleri, ferman gibi eşyaları geçmişe ışık tutarken, asırlık eşyaları Bursa Kent Müzesine bağışlayan Çengiç ailesinin son ferdi Leyla İlova, atalarının Osmanlı Devleti döneminde Yavuz Sultan Selim tarafından uç beyi olarak Bosna Hersek’e gönderdiğini söyledi. Çankırı’dan gittikleri için oradaki yerlilerin, ailesine ’Çankırı’dan gelenler’ anlamına gelen ’Çankırıliç’ diye hitap ettiğini ve daha sonra bu ismin zamanla değişerek ’Çengiç’ olduğunu ifade eden İlova, “Babamın bana yazdığı iki satır yazı ile ailemden kalan konağımızdaki eşyaları, Bursa Kent Müzesi’ne bağışlamaya karar verdim. Daha sonra gören herkes bende o yıllardan şu var, bu var diyerek evlerindeki eşyalarını getirdi. Ben öncü oldum. İyi ki böyle bir şeye karar vermişim. Geçmişine sahip çıkmayan insanlar yalnız yaşamaya mahkumdur" diye konuştu.

500 YILLIK TARİH 1,5 YILDA HAZIRLANDI

Önce İlova ailesinden koleksiyonun alındığını ve daha sonra alınan koleksiyonun deşifresinin yapıldığını kaydeden Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, serginin 1.5 yıl zarfında hazırlandığını ifade etti. Erdönmez, “Sergi, ailenin sembolü olan kılıçlar, ateşli silahlar, tılsımlı gömlekler, ailenin kullandığı tekstil malzemeleri, fermanlardan oluşuyor. Aynı zamanda çalışma masaları, mutfak eşyaları gibi ailenin günlük eşyaları da görebilirsiniz. Bunlar az bulunan eserler. Müzede oluşturduğumuz sergiyi gezenler, 300 yıllık tarihi süreci kapsayan koleksiyon eşyalarını görebilir" dedi.

5 asırlık serginin 1 Eylül 2014 tarihlerine kadar açık kalacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler