4 çocuğu kumasının üzerine kayıtlı!

Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Menderes köyünde tek gözlü odasında yaşayan Şeker Nine, yıllardır kimliksiz yaşlandı. Vatandaşlık numarası bulunmayan, şimdiye kadar hiçbir devlet kurumuna gitmeyen ve oy kullanmayan Nine, ömrünün geri kalan kısmında kimlik

4 çocuğu kumasının üzerine kayıtlı!

Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Menderes köyünde tek gözlü odasında yaşayan Şeker Nine, yıllardır kimliksiz yaşlandı. Vatandaşlık numarası bulunmayan, şimdiye kadar hiçbir devlet kurumuna gitmeyen ve oy kullanmayan Nine, ömrünün geri kalan kısmında kimlik sahibi olmak istedi.

“SEKSEN YILLIK ÖMRÜNDE HİÇ DOKTORA GİTMEDİ”
Seksen yıllık ömründe hiç doktora gitmediğini anlatan Şeker Nine, şöyle konuştu: “Şimdi gözlerim iyi görmüyor, midemden rahatsızım. Kimliğim olmadığı için doktora gidemiyorum. Bir an evvel kimlik sahibi olmak istiyorum. Eğer kimliğim olsa hem hastaneye gidebilirim hem de devletin yaşlı ve düşkünlere verdiği yardımdan faydalanma şansım olur.”

“DOĞURDUĞUM DÖRT ÇOCUĞUM KUMAMIN ÜZERİNE KAYITLI”
Hayatı boyunca 7 çocuk doğurduğunu anlatan Şeker Nine, bu çocuklardan üçünün öldüğünü, 2’si kız 2’si erkek dördünün yaşadığını belirterek, “Çocukları ben doğurdum, resmiyette anneleri kumam görünüyor. Onlarda evlenip gitti. Eşimi yıllar önce trafik kazasında kaybettim, şimdi tek gözlü evde tek başıma yaşıyorum. Hiç yardım alamıyorum. Bana devletim yardım elini uzatsın” diye konuştu.

KİMLİĞE İHTİYACI VAR
Babasının amca kızı olan Şeker Nine’nin resmiyette yaşamadığını ve Türkiye Cumhuriyeti hüviyetine sahip olmadığını anlatan Yusuf Altun, şunları söyledi: “Ben 1960 doğumluyum. Halam ben doğduğum yıl Kars’ın Digor ilçesine bağlı Bayırbağ köyünden Iğdır’a gelin gelmiş. Şu an tek başına yaşıyor. Şimdiye kadar sağlık kuruluşları dahil hiçbir resmi kurumda işi olmadığı için kimliği sorulmamış. Ama şu an yaşlandı, doğal olarak bazı rahtsızlıkları var. Tedavi görmesi gerekiyor. Bunun için kimliğe ihtiyacı var. Bir an evvel kendisine kimlik çıkarılmasını istiyoruz.”

Şeker Nine’nin evine misafir olduğunu anlatan Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana rahatsız olduğunu söyledi. Kendisini doktora götürmek istedim. Fakat kimliği olmadığı için kayıt işlemi yapamadık. Başkasının kimliği ile de hastaneye giriş yapsak o da olmazdı. Kimliğini çıkarmak için Kars’ın Digor Nüfus Müdürlüğü’ne gittik, kaydını bulmadık. Çünkü şu an hayatta olmayan babası ve annesinin nüfusa kayıt örneğini bulamadık. Yani onlarında ömürlerinde hiç kimlikleri olmamış. Halamlar iki kız kardeş, diğer halamı da amcam kendi kardeşi olarak babasının üzerine kaydettirmiş. O da bu şekilde kimlik sahibi olmuş.”Şeker Nine’nin üzerine kayıtlı olmayan 4 çocuğu olduğunu ifade eden Altun, sözlerine şöyle devam etti: “Resmiyette annelerinin üzerine kayıtlı olmayan kuzenlerim şu an İstanbul’da ikamet ediyor. Halamda bu tek gözlü evde yardıma muhtaç bir şekilde isimsiz, kimliksiz yaşıyor. Maddi hiçbir gelir yok. Bizim yanımızda da kalmıyor. Evi de yıkılmak üzere, yetkililerden ricam buna sahip çıksınlar.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam