112’ye Yapılan Çağrıların Yüzde 90’ı Asılsız - Tokat haber

Tokat'ta 112 Ambulans Komuta merkezine günlük olarak gelen ortalama 2 bin çağrının yüzde 90'ına kadarının asılsız çağrı olduğu bildirildi.

112’ye Yapılan Çağrıların Yüzde 90’ı Asılsız - Tokat haber

Tokat'ta 112 Ambulans Komuta merkezine günlük olarak gelen ortalama 2 bin çağrının yüzde 90'ına kadarının asılsız çağrı olduğu bildirildi.

Tokat Valisi Cevdet Can, Bedestenlioğlu Mahallesinde bulunan il ambulans servisi komuta kontrol merkezinde incelemelerde bulunarak İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Zeynel Kalli, 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Nurten Sandal Aktaş'tan bilgi aldı. Aktaş, 112 İl Ambulans Servisinin 26 istasyonda 53 ambulansla hizmet verdiğini kaydetti. 112 Ambulans Servisinde çağrıların alındığı serviste incelemelerde bulunan Vali Can'a, sağlık çalışanları asılsız çağrı şikayetlerini dinle getirdi. Vali Can, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun bu konuya oldukça duyarlı olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'de 112 Ambulans Servislerine yapılan çağrılan yüzde 90'ı asılsız. Buda iş, güç kaybı ve gerçek çağrılara ulaşmada bir takım sıkıntılara neden oluyor. Asılsız çağrıların çoğunun çocuklar tarafından geldiği bilgisi var. Bu nedenle bakanlığımız özellikle de çocuklarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. İlimizde bu anlamda duyarlılığı artırarak farkındalığı çıkarma noktasında özel çalışma yapacağız. İstiyoruz ki önümüzdeki dönemlerde batılı standartlarda gerçek çağrının dışında bir tane telefon çağrısı bile buraya düşmesin" dedi.

"AHLAKİ BOYUTU İLE İŞLEYEREK DUYARLILIĞI ARTIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

Asılsız çağrıların yapılacak çalışmalar sonrasında önüne geçileceğine inandığını ifade eden Vali Can, "Bunu sıfırlamak mümkün değil ama demokratik ülkelerde batılı standardı neyse ülkemizin de o standarda kavuşması lazım. Asılsız bir çağrı sebebi ile gerçek bir vakaya ulaşılamaması ve zararla sonuçlanmasının vebalini kimse ödeyemez. Buna birazda ahlaki boyut katarak propagandamızı o çerçevede yapacağız. Nihayetinde bir kişi bir insan hakkıdır. Asılsız ihbar bir anlamda yalan söylemek. Yalan söylemenin bir insana, Müslümana yakışmadığını, yakışmayacağını vurgulayacağız. Ana temamız bu olacak. Çünkü yalan söylemenin en önemli örneklerinden bir tanesi bu. Ahlaki boyutu ile işleyerek duyarlılığı artırmaya çalışacağız. Sürekli arayarak rahatsız eden kişiler içinde ise takip yapılacak. Bu normal bir insanın yapacağı bir davranış değil. Gerekirse bu kişilere psikolojik tedavi verilmesi sağlanacak" diye konuştu.

Vali Can ayrıca yeni bir çağrı merkezi yapılması noktasında çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

'BURADA ÇOK FAZLA ÖLÜ VAR AMBULANS GÖNDERİN', "BURASI MEZARLIK" DİYE ESPRİ YAPANLAR VAR

112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Nurten Sandal de günlük olarak gelen ortalama bin 1500 - 2 bin çağrının yüzde 90'ına kadarının asılsız çağrı olduğunu ifade ederek, "Bunların içinde çocuklardan arayanlar, espri yapmak için arayanlar, gece canı sıkılıp arayanlar oluyor. Vatandaşımız bu konuda bilinçlenmeli ki gerçekten o an 112 Ambulansına ihtiyaç duyan vatandaşımızın ulaşmasında sıkıntı yaşanmasın. İlginç olarak gelen bazı çağrılardan örnek verecek olursak "Burada çok fazla ölü var ambulansları gönderin" deyip de neresi orası adres verin denildiğinde "Burası mezarlık" diyerek kendince espri yapan vatandaşlar olabiliyor. Ya da gece vakti evdeki beslediği hayvanın rahatsız olduğunu söyleyen insanlarda olabiliyor. Bu anlamda vatandaşlarımızın çocuklarını daha iyi bilinçlendirmesini istiyoruz. Çünkü o an bu tarz yapılan gereksiz çağrılar nedeniyle belki de bir can kaybediliyor olabilir. Bir cana ulaşmamız daha güçleşiyor olabilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler