'Türkiye olağanüstü ağır yüke katlanıyor'

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'deki iç savaş sonrası Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın olağanüstü ağır yüke katlanmakta olduklarını söyledi. Obama, Washington'da, ABD askeri liderleri ve 21 ülkeden temsilciler ile, IŞİD'e karşı yürütülen stratejinin koordine

'Türkiye olağanüstü ağır yüke katlanıyor'
ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'deki iç savaş sonrası Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın olağanüstü ağır yüke katlanmakta olduklarını söyledi.
 
Obama, Washington'da, ABD askeri liderleri ve 21 ülkeden temsilciler ile, IŞİD'e karşı yürütülen stratejinin koordine edilmesine ilişkin toplantı yaptı.

Obama toplantıda yaptığı konuşmada, IŞİD' e karşı yürütülen mücadelenin önemli bir yönünün de, iç savaştan etkilenen tüm nüfusa devam eden insani yardım olduğunu vurguladı.

Obama, sadece son zamanlarda, son birkaç aydır değil, birkaç senedir Suriye iç savaşının bir sonucu olarak insanların yerinden edilmesinden dolayı Ürdün, Lübnan ve Türkiye'nin olağanüstü bir yük taşıdığına dikkat çekti.
Obama “IŞİD'e karşı mücadelede hızlı sonuç yok ama koalisyona katkıda bulunan 60 kadar ülke ile dünya terörist gruba karşı birleşti" mesajını verdi.

Toplantıya Avustralya, Bahreyn, Belçika, Kanada, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Irak, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Hollanda, Yeni Zelanda, Katar, Suudi Arabistan, İspanya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere'den temsilciler katıldı. 
Toplantıda Koalisyonun elde ettiği başarılara da değinen Obama, IŞİD'in Erbil'deki ilerlemesini durdurulmasını, Sincar Dağı'nda sivillerin katliamdan kurtarılmasını, Musul Barajı'nın geri alınmasını ve Irak-Suriye genelinde IŞİD hedeflerinin ve savaşçılarının yok edilmesini bu başarılara örnek olarak gösterdi.

Obama ayrıca, Irak'ın Anbar eyaletindeki savaşa odaklanıldığını ve Suriye'nin Kobani kasabası içinde ve çevresindeki durum hakkında derin endişe duyduklarını dile getirdi. ABD Başkanı koalisyon hava saldırılarının bu alanlarda devam edeceğini ekledi.
IŞİD ile mücadelenin uzun süreceğini vurgulayan Obama, “Her türlü askeri çabada olduğu gibi, ilerlemenin olduğu günler ve gerileme dönemleri olacak; ama, koalisyonumuz bu uzun vadeli çaba için birleşmiş durumda" dedi.
Bölgenin pek çok yerinde kök salmış olan aşırılık ideolojisi ile de mücadele etiklerini dile getiren Obama, “Askeri liderlerimiz bunun sadece askeri bir kampanya olamayacağının farkında; bu çaba, bölgedeki ekonomik, siyasi istikrarı artıracakgücümüzün tüm boyutlarını içermelidir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler