Türkiye kaçak ilaç cenneti

Haber61.net – Özel Haber  – Türkiye her geçen gün kaçak ilaç deposu haline gelmeye başladı. Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı (KOM) yurt genelinde yapmış olduğu operasyonlarda 9 Milyon 200 Bin kaçak ilaç ele geçirdi. Sınır kapılarından ülkeye

Türkiye kaçak ilaç cenneti

Haber61.net – Özel Haber  – Türkiye her geçen gün kaçak ilaç deposu haline gelmeye başladı. Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı (KOM) yurt genelinde yapmış olduğu operasyonlarda 9 Milyon 200 Bin kaçak ilaç ele geçirdi. Sınır kapılarından ülkeye sokulan kaçak ilaçların büyük çoğunluğu ise kargo yoluyla geldiği öğrenildi.

10’DA 1’İ BİRİ BÖLGEDEN

Trabzon havalimanı, deniz limanı ve Bölgede bulunan başta Sarp sınır kapısı olmak üzere tüm hudut kapılarından ülkeye giren kaçak ilaç sayısındaki fazlalık dikkatlerden kaçmıyor. KOM Şube ekipleri tarafından yakalanan ilaç sayısı 2013 verilerine göre; bölgede 1 Milyon 500 Bin olarak görülüyor. Bu rakamda tüm yurtta bulunan sınır kapılarında meydana gelen kaçak ilacın 10’da 1’i bölgeden sağlanıyor.

E – ECZANELERE AĞIR DARBE

Kaçak ilaçları yurt dışından ülkemize getirmek isteyen vatandaşların çoğunluğu ise İnternet siteleri üzerinden E- Eczane yöntemini kullanıyor. “Dünya Sağlık Örgütü” bu tür ilaç satışı yapan İnternet sitelerine savaş açarak yayının yapıldığı ülkeye baskı yaparak kapattırıyor. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı ve Telekomünikasyon yetkilileri 420 E – Eczaneye erişimi engellediği öğrenildi.

DENETİM ZAFİYETİ

Bölgemize gelen kaçak ilaçların tamamına yakını kargolar ile geldiği için ele geçirilmeleri zor gibi gözüküyor. PTT ve Özel Kargo firmalarıyla yurda sokulan ilaçlar denetim zafiyeti nedeni ile ülkeye rahat yollar ile giriyor. Ülkeye yasa dışı sokulan ilaçların çoğunluğunun ise kilo kontrol ve diyet ilaçları ile Vücut geliştirme ilaçları olduğu tespit edildi.

İLAÇ SİMSARLARI

Öte yandan Trabzon’da bazı ilaç firmalarının piyasada bulunmayan ilaçları bavul ticareti yönetimi ile ülkeye sokarak el altından sattığı iddia ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilaçlara uyguladığı kar zammı nedeni ile ilaç firmaları bu ilaçları ihraç etmiyor. Böylelikle piyasa simsarların eline düşüyor. Öte yandan; Başkent Ankara’da 25 Eylül’de Sağlık bakanlığı kaçak ilaç konusunda bilgilendirme sempozyumunda bulunacağı öğrenildi.

Haber : Şükrü Üçüncü

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık