Türkiye için korkutan rakam

Asya Nöroonkoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Türker Kılıç, Türkiye’de her yıl 15 bin kişiye beyin tümörü tanısı konduğunu, bununla birlikte her yıl yeni 100 bin kişinin hastalığa direkt ya da dolaylı yoldan yakalandığını söyledi.  Bu yıl 11’incisi gerçekl

Türkiye için korkutan rakam
Asya Nöroonkoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Türker Kılıç, Türkiye’de her yıl 15 bin kişiye beyin tümörü tanısı konduğunu, bununla birlikte her yıl yeni 100 bin kişinin hastalığa direkt ya da dolaylı yoldan yakalandığını söyledi. 
 
Bu yıl 11’incisi gerçekleştirilen Asya Nöroonkoloji Kongresi-‘ASNO 2014’ 11-14 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenleniyor. Beyin tümörlerinin cerrahi ve onkoloji alanında tedavi yöntemlerinin geliştirileceği, var olan yöntemlerin tartışılacağı ve yeni yöntemler üzerinde bilgilerin paylaşılacağı ASNO 2014 kongresine beyin tümörleri alanında 27 ülkeden yaklaşık 500 kişi katılıyor. Kongre kapsamında basın toplantısı düzenleyen Kongre Başkanı Prof. Dr. Türker Kılıç, Türkiye’de her yıl 100 bin kişiden yaklaşık 20 kişinin bu hastalığa maruz kaldığını belirtti. Bu rakamlar göz önüne alındığında her yıl yaklaşık 15 bin kişinin aileleri ile birlikte, toplamda ise 100 bin kişinin bu hastalığa direkt ya da dolaylı yoldan yakalandığını söyleyen Prof. Dr. Kılıç, “Bu tür nöroonkolojik tümör hastalıklarına yakalanan kişilerin tedavilerinin yıllarca sürebildiğini varsayarsak ya da önemli bir kısmının, en az yüzde 50’sinin başarılı bir tedaviyle sonuçlandığını düşünürsek ülkemizde yaklaşık 150 ile 200 bin civarında bu hastalıklara direkt olarak yakalanmış, şifa ile sonuçlanmış ya da tedavisi devam etmekte olan kişi bulunduğunu söyleyebiliriz.” dedi. Beyin kanserinin diğer kanserlere oranda gençlerde çok daha sık görüldüğünü belirten Kılıç, bu hastalıkların tedavisinin ekonomiye yılda yaklaşık 1 milyar dolara mal olduğunu ifade etti.
 
TÜRKİYE DÜNYADA İLK 10 SIRADA
 
Türkiye’nin beyin tümörleri tedavisinde dünyadaki teknolojik donanımın tamamına sahip olduğunu belirten Kılıç, bilimsel olarak da nöroonkolojik tümörlerde üretilen bilgide ilk 10 ülke arasında yer alındığını kaydetti. Kılıç, bu oranın beyin cerrahisi alanında iyi bir konum olduğunu belirtti.
 
Düşük evreli beyin tümörlerinde eskiden cerrahinin yerinin daha az olduğunu,bunun yerine daha çok kemoterapinin ya da radyoterapinin kullanıldığını belirten Kılıç, “Oysa artık son zamanlardaki gelişmelerden sonra artık diyoruz ki düşük evreleri beyin tümörlerinde öncelikle cerrahi tedavinin ana yapı taşını oluşturduğunu ve daha sonrada radyoterapi, kemoterapi ya da ışın cerrahisi gibi diğer yöntemlerin bir arada kullanılmasının gerekli olduğu bir alan haline geldiğini görüyoruz. Meningiomlarda (beyin ve omuriliği kaplayan zarlardaki tümör) ise cerrahinin dışındaki diğer tamamlayıcı tedavilerin giderek daha fazla gündeme geldiğini görüyoruz. Örneğin, Gamma Knife ve Cyber Knife gibi odaklanmış ışın cerrahisinin meningiomlarda cerrahiye göre daha fazla kullanılmaya başlandığını fark ediyoruz. Bu da önemli gelişmelerden bir tanesi.” İfadelerini kullandı.
 
"ORTAK TÜMÖR BANKASI KURULMALI"
 
Harvard Üniversitesi Genetik ve Molekülerbiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Charles Stiles, yüksek evreli beyin tümörüyle ilgili çalıştığını, bu türlerin cerrahların ulaşamadığı bölgelerde olduğunu, çok hızlı yayıldığını ve tamamen çıkarılamadıklarını söyledi. Prof. Dr. Stiles, bu türde fazla bir şey yapılamadığını, radyasyonun da işe yaramadığı belirterek, tümöre etki eden, sağlıklı dokuya zarar vermeyen akıllı ilaçların geliştirilmeye çalışıldığını söyledi. Bu hastalığın genetik profilinin çıkarabilmek için fazla örneğe ihtiyaç olduğunu, İstanbul gibi büyük şehirlerde ortak tümör bankası kurulmasının genetik çalışmaların yapılabilmesi için faydalı olacağını ifade eden Prof. Dr. Stiles, eğitim alanında da ortaklık gerektiğini anlattı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler