Hocalı Katliamı’nın 24. yılında yazılı açıklama geldi

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'ndan Hocalı Katliamının 24. Yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapıldı. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Hocalı soykırımının Ermeni katilleri tarafından insanlığa karşı işlenen bir soykırım

Hocalı Katliamı’nın 24. yılında yazılı açıklama geldi

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'ndan Hocalı Katliamının 24. Yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Hocalı soykırımının Ermeni katilleri tarafından insanlığa karşı işlenen bir soykırım olduğu belirtildi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "1992 yılı Şubat ayının 25 "den 26'na geçen gece Ermeni silahlı birlikleri ve eski Sovyetler Birliği'ne ait olan ve o dönemde Dağlık Karabağ'ın Hankendi kentinde bulunan 366. alayın katılımıyla yedi bine kadar Azerbaycanlı nüfusun yaşadığı Hocalı şehrine 5 yönden saldırdılar (saldırı sırasında kentte yaklaşık 3 bin kişi yaşıyordu.) O zamana kadar Hocalı şehri artık dört aydan fazlaydı ki, tam abluka durumunda olduğundan ciddi gıda sıkıntısı çekiyordu. Kentte çok sayda hastalar, yaralılar, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar vardı. O gece Hocalı şehri yerle bir edildi" denildi.

Açıkalamada; "Ermeniler silahsız sivil nüfusu vahşetle yok ederek, Hocalı soykırımını gerçekleştirdiler. Ancak sırf tesadüfler sonucu pek çok Hocalılar tarihe tanıklık etmek için sağ kaldı. Hocalı soykırımı sonucunda 613 kişi hayatını kaybetmiş, 1000 "den fazla sivil toplum kurşun yarası alarak sakatlanmış, 1275 kişi rehin alınmıştır. Bunlardan 150 kişinin akıbeti bugüne kadar belli değildir. Belirtmek isteriz ki bu katliamı Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, şimdiki Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve savunma bakanı Seyran Oqanyan bizzat organize edip gerçekleştirmişlerdir" ifadelerine yer verildi.

Bu güne kadar Hocalı katliamı yaklaşık on ülke, ABD'nin yirmi eyaleti ve İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından resmen tanındığına dikkat çekilen açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"İnanıyoruz ki, Hocalı katliamı ile ilgili ilerleyen yıllarda farklı devletlerden oluşan bu liste daha da artacaktır ve dünya Hocalı katliamına sessiz kalmayacaktır.

Hocalı faciası uluslararası hukuk ilkelerine göre soykırımıdır. Ermenistan, sorunla ilgili kabul edilmiş uluslararası belgelerin hükümlerini yerine getirmeli, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmalı, Azerbaycanlı esir ve rehineler serbest bırakılmalı, mülteci ve zorunlu göçmenlerin bozulmuş hakları geri kazanılmalı, onlar kendi yurtlarına geri dönmelidirler."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler