TSK'nın modern Seyit Onbaşı'ları

Türk Silahlı Kuvvetleri, yeni nesil mühimmat aracının testlerine başladı. Milli imkanlarla üretilen Poyraz Mühimmat İkmal Aracı mevcut sistemleri sayesinde el değmeden mühimmat yüklüyor. Bu sayede hem zamandan tasarruf ediliyor hem de üst düzey güvenlik s

TSK'nın modern Seyit Onbaşı'ları
Türk Silahlı Kuvvetleri, yeni nesil mühimmat aracının testlerine başladı. Milli imkanlarla üretilen Poyraz Mühimmat İkmal Aracı mevcut sistemleri sayesinde el değmeden mühimmat yüklüyor. Bu sayede hem zamandan tasarruf ediliyor hem de üst düzey güvenlik sağlanıyor.
 
AA ekibi, yerli imkanlarla üretilen mühimmat ikmal aracını görüntüledi.
 
Birlik denemeleri Topçu ve Füze Okulu Komutanlığında yapılan Poyraz Mühimmat İkmal Aracı, Fırtına Obüsü'ne mühimmat yüklenmesinde kullanılıyor. Proje kapsamında her Fırtına bataryası ve taburu için birer, eğitim maksatlı kullanım için ise iki olmak üzere toplam 71 aracın imal edilmesi planlandı. Üretimi yapılan prototip araç geçen yıl Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alındı.
 
Prototip aracın birlik denemelerine Topçu ve Füze Okulu Komutanlığında devam ediliyor. Bu sene sonuna kadar envantere alınması planlanan 4 araçtan oluşan pilot kafilenin imalatı ise sürüyor. Diğer araçların ise 2015, 2016 ve 2017 yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alınması planlanıyor.
 
Poyraz Mühimmat İkmal Aracı, bağlı olduğu komuta yerinden aldığı emirler doğrultusunda görev yapıyor. Taşıdığı küresel konumlama sistemi sayesinde hızla intikal ederek yer değiştirebilen araçta, mühimmat ikmal noktalarının yerleri, düşman birlikleri ve önemli noktalara yönelik bilgileri sayısal harita üzerinde görüntülenebiliyor.
 
İkmal noktalarında ise transfer sistemi sayesinde mühimmat hızlı, kolay ve güvenli şekilde Poyraz'a yüklenebiliyor. Sistem, mühimmatın araç içine yerleştirilmesinin yanı sıra otomatik olarak Fırtına Obüsü'ne sevk edilmesine de imkan tanıyor.
 
- Obüsü 20 dakikada dolduruyor
 
Zorlu arazi şartlarında kolaylıkla hareket eden Poyraz, mühimmat yükleyeceği Fırtına Obüsü'ne yaklaşıyor. Aracın harici konveyör ünitesindeki sensörler, Fırtına Obüsü'nün mermi ceplerine doğru ve güvenli açıdan yaklaşılmasını sağlıyor. Ardından araçtaki sistem devreye giriyor. Poyraz'daki mühimmat el değmeden kısa sürede Fırtına Obüsü'ne sevk ediliyor.
 
Poyraz'ın 96 mühimmat kapasitesi bulunuyor. İkmal aracı, 48 mermi kapasitesi olan bir Fırtına Obüsü'nü 20 dakikada doldurabiliyor. Askeri yetkililer, bunun elle yapılması durumunda 3 saate yakın bir süre gerektirdiğine vurgu yapıyor.
 
Saatteki hızı 50 kilometreye çıkabilen Poyraz Mühimmat Aracı, 9 metre uzunluğu ve 3,4 metre genişliğiyle de dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam