Özkan Sümer: “Trabzonspor Başkalaşım yaşıyor”

Trabzonspor’un efsane ismi Özkan Sümer’den Haber61’e önemli açıklamalar…

Özkan Sümer: “Trabzonspor Başkalaşım yaşıyor”
Trabzonspor’un efsane isimlerinden Özkan Sümer bordo mavili takımın içinde bulunduğu ortamı Haber61.net’e değerlendirdi.

İşte röportajın satırbaşları;

Trabzonspor büyük ölçüde kendinden uzaklaşmış kendine dönük olan oluşumlar ve gelişimleri reddetmiş bir başkalaşım yaşıyor. Bunun da bir bedeli olması gerekiyor ve bunu yaşıyor. İyilik yapmak ve sadece iyi olmak niyete bağlı bir şey değildir. Bu doğrultuda hem girişimci hem de bilinçli olmaya şiddetle ihtiyacı var.

Trabzonspor’da yönetim yapısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Trabzonspor’da sorun büyük ölçüde oradan geliyor zaten. Trabzonspor’u bilmek yetmiyor. Trabzonspor’u bileceksin ki nelerin gerekli olduğunu nelerin uygun olduğuna karar vereceksin ama bu yetmiyor. Futbol gelişiyor, yenileniyor ve ilerliyor. Bu doğrultuda literatür ve araştırmak lazım. bir kısım bilgileri tespit etmek lazım. Bunların uygunluğuna karar vermek lazım. Bu iş giderek kolaylaşmıyor, aksine giderek zorlaşıyor. Bu bakımdan dediğim gibi ne yazık ki Trabzonspor hem bilgiden uzak kaldı hem kendinden uzak kaldı.

Trabzonspor’da sportif direktör olması gerekiyor mu?

Burada kurgu önemli. Nasıl bir kurgu yapıldığı önemli. Nasıl oyuncu tespiti yapıldı. Oyuncu temini, oyuncu değerlendirmesi bunlarda büyük ölçüde deneyime ve bilgiye dayanıyor. Çünkü deneyim bölümü çok önemli Trabzonspor’a neyin uygun düşeceğini bunun maliyet hesabı ve bunun devamlılık değeri dikkate alınması gereken şeyler. Bilmeden oyuncu iyidir diye almak doğru bir şey değil. Bilginin yararlılık değerine dönük olması gerekir buda bilgi ve birikim gerektirir.

Teknik adam gözüyle baktığınız da Trabzonspor’un kadro yapısına baktığınız da gelecekte iyi olabilir diyebiliyor musunuz?

Trabzonspor kadrosuna katılan oyuncuların iyi arandığı iyi tarandığını oyuncuların uygunluğunun iyi gözetildiğini bunlara zaman verilmesi destek verilmesi gerektiğini ifade ettim. Bundan çok uzaklaşmış değiliz. Şimdiki genel kaygı nedir bu oyuncular iyi araştırılmadı. Bu değerlerin geçerli olabilmesi için iyi bir araştırmadan geçmesi gerekir. Bu konuda bende başkaları gibi kaygılıyım.

Trabzonspor ligde devre arasını sıralamada nerede tamamlar?

Bunu kestirmek mümkün değil ama şuna inanıyorum ve inanmak istiyorum bu takım hep böyle yarım yamalak ve düzensiz ve güvensiz olmayacağı düşüncesindeyim. Takım ritmi ve düzeni yakalayabilir ise düzeni değiştirebilir ama devre arasına kadar gidelim devre arasında ne yapılacağı ne kadar biliniyor. Yapılanlara benzer hatalar devre arasında da yapılırsa ortaya daha kötü bir tablo çıkar. Bu konuda güvence nedir meseleye bu tarafı ile bakmak lazım.

Mali küçülme ile birlikte Trabzonspor’un kadro yapısı sıradanlaştı mı?

Bugüne dönük böyle bir ifadeyi kullanmak haksızlık olur. Yıllardır Trabzonspor takımı sıradanlaştı ve o yönde çözüm ararken daha da büyük yanlışlara yöneldiği gerçeği var. Trabzonspor’dan giden oyuncular bulundukları ortamda başarılı olabilir ama futbolda dikkate alınması gereken en önemli hususlardan biri de alınan oyuncuların o takıma uygunluğu. Bu gözetilmediği taktir de sadece kariyerine veya bulunduğu takımda ki performansına bakıp alındığı taktirde muhtemelen önemli bir yanılgı ortaya çıkacaktır.

Oyuncu temini ve tespitinde de maalesef oyuncunun bulunduğu ortamda imkan da takımda o performansı dikkate alınmıştır. Bir kısım başka yönde yanlış hesaplarla maliyetinin ne kadar olması gerektiğini Trabzonspor’un bütçesine uygunluğunu, devamlılığının olup olmayacağını bu yönde dikkate alınması gereken hususlarda sorun yaşandığı gözüküyor.

Trabzonspor’un yönetim ve teknik heyetin bu aşamadan sonra kötü tablodan kurtulması ne yapması gerekiyor?

Bu sadece bize ait bir sorun değil. Ülkemiz için kulüplerin ekonomik olarak tamamına yakınının batmış olması sportif başarıda ki yetersizlik neleri getirmiş buna bakmak lazım. Futbol seyircisi tribünlerden büyük ölçüde çekilmiş bu yönde destekler azalmış. Yayın gelirleri, sponsor gelirleri, ticari ürün gelirleri stat gelirleri büyük ölçüde azalmış. Bunu neye bağlayacağız futbolun bugün ülkemizdeki seviyesi bakımından çok ciddi bir tatminsizlik var. Bu nasıl giderilir en önemli giderme yolu üretmektir. Oyuncu üretimi ülkede tümüyle terkedilmişe benziyor. Artık yabancı oyuncu sayısının 14’e çıkmasından ötürü Türk gençleri takımlarda yer bulma ve ya onlardan yararlanma şartları çok çok sınırlandırıldı. Bu da sadece bugün ki sorunları yaratmayla kalmayacak gelecekte de çok ciddi problemlere neden olacağı düşüncesindeyim. Oyuncu üretmeden rekabetin oluşmasına imkan yoktur. Üretim yoksa yarışın sürdürülebilmesi nasıl mümkün olabilir. Bunu da hiç dikkate almadıkları gözüküyor.

Alt yapıdan gelen oyuncu gurubunun bu sezon başka kulüplere kiralandıklarını gördük Trabzonspor bu manada nasıl bir oluşumun içinde olması gerekiyor?

Trabzonspor’da ki işleyişi bu aşamada tam olarak bilmiyorum. Yalnız bildiğim bir şey Trabzonspor’da alt yapıda üretim yapılıp daha sonra gelişme yönünde 1461 Trabzon’un işlemi başlıyordu. Bu bağlantı büyük ölçüde yitirildi ve alt yapıda oyuncu geliştirme yönündeki mekanizmanın da ne kadar doğru olduğu noktasında şüpheyle karşılaşıyorum. Bu çok farklı bir şey kaldı ki Trabzonspor’a oyuncu üretmek genelde değil de özelde bir kısım bilgileri ve becerileri gerektiriyor. Literatürde ki bütün bilgiler Trabzonspor alt yapısında geçerli olduğunu düşünmek son derece tehlikeli bir yanılgıdır. Bu yönde ne yazık ki bir kısım şüphelerim var. Asıl bakılması gereken irdelenmesi gerek düzeltilmesi gereken futbolcu üretim mekanizmasıdır. Bu yönde güvendiğim işaretler ve görüntüler karşımıza çıkmıyor ve bir açıklaması da yok.

Trabzonspor yönetimi Aralık ayında kongre yapmalı mı?

Genel Kurul yapmak yanlışların bir hamlesine dönüşse anlamsız. Yönetim kurulu yapıp ta neleri düzelteceğiz nasıl bir planlama içinde yönetim kurulu olacak. Yönetim Kurulu takım mı olacak yoksa böyle farklı bir şekilde kararların verildiği bir anlayışla mı hareket edecek bunlar dikkate alınması gereken meseleler.

Haber: Tuncay Lakot

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzonspor