Özkan Sümer bunları ilk kez anlattı...

Haber61/Haber Servisi - KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve psikolojik Danışmanlık ABD Mesleki Rehberlik uygulamaları dersi kapsamında Bölüm Öğretim üyelerinden Doç Dr Mustafa Şahin, Yrd. Doç. Vesile Oktan ve Dr Serpil Reisoğlu

Özkan Sümer bunları ilk kez anlattı...

Haber61/Haber Servisi - KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve psikolojik Danışmanlık ABD Mesleki Rehberlik uygulamaları dersi kapsamında Bölüm Öğretim üyelerinden Doç Dr Mustafa Şahin, Yrd. Doç. Vesile Oktan ve Dr Serpil Reisoğlu koordinatörlüğün ‘Kariyer Gelişimi ve Kariyer Farkındalığı’ etkileri programları başladı.

Daha önce komilikten 5 yıldızlı Zorlu Grand otelin işletme müdürlüğüne yükselen Ali Şahin’in konuk olduğu programların ikincisinde hayatı müthiş başarılarla dolu olan milli takım ve Trabzonspor’un eski antrenörlerinden Özkan Sümer oldu.

Türkiye’nin en büyük futbol adamlarından biri olan Sümer, hayatına dair önemli bilgiler verdi. Trabzonspor Başkanı olduğu dönemde bir ‘futbolda şiddet ve güvenlik’ konulu kulüp başkanlarının davet edildiği toplantıya katıldığını belirten Özkan Sümer,  burada döner bıçağının suç sayılmadığını bu nedenle şiddet isteyen holigan taraftarların her zaman yanlarında döner bıçağı taşıdıklarını söyledi.

11132060_935482903212857_942734822_n-(1).jpg

AZİZ YILDIRIM: GÜCÜM NEREYE KADAR KESTİREMİYORUM

Özkan Sümer o anısını şöyle anlattı: O toplantıda önlemler alınması için 4 büyük kulüp başkanına emniyet bakanlık yetkilileri ricada bulundular. Serdar Bilgili dediki; ‘Arkadaş ben hiç bir şey yapamam Beşiktaş kulübü işgal altında taraftarın işgali altındadır.
Buna ihtiyaç olduğuna çok katılıyorum, bir şeyler yapılmalı ama ben çaresizim’
Sonra bugünki Fenerbahçe’nin  başkanı Aziz Yıldırım, “Bende önlemler alınmasına katılıyorum. Bir şey yapılmalı düşüncesine evet ama şu anda gücümün nereye kadar olduğunu kestiremiyorum. O kitleyi yönlendirmede uygulamanın geçerli olup olmayacağını bilmiyorum” diye kendince o günün şartlarında yorum yaptı.

11134230_935482986546182_757669241_n.jpgSPORDA ŞİDDET ARTTI BAŞARILI OLAMADI

Lakin genel olarak bakıldığında sonuç aynı duygu ve düşünce içinde buluşmamız birleşmemize rağmen şiddet giderek tırmandı. Bir şey olmadı. Şiddet yanlısı taraftar olduğu sürece kulübe yakın yatkın gönül taraftarları oradan uzaklaştığını gördük.  Yalnız biz ilgisiz de kalmadık. Trabzonspor olarak biz yaptırımlar yaptık. Türkiye’de ilk telleri kaldıran biz oldu. O tellerin orada olması bile psikolojik olarak suça teşvik ediyor.

200 DÖNER BIÇAĞI ÇIKTI

Telleri gören taraftar bir şey yapmalıyım diye düşünüyor. Telleri kaldırdık. Olayların çıktığı tribünlerde bilet fiyatlarını yükselttik. O dönemler polis döner bıçakları ele geçiriyordu. Bir derbi maçı öncesi otobüsten 200 adet döner bıçağı çıktı. Meğer döner bıçakları bir meslek aleti olarak geçiyor ve suç teşkil etmiyordu. Bu nedenle döner bıçağını tercih ettiklerini öğrendik. Türkiye’de sonuçtan nedene geliyorlar, neden sonuca gitmiyorlar. Sadece görüntüyü değerlendiriyorlar.

OY BİRLİĞİ İLE SEÇİLDİM VERİLEN PARAYI REDDETTİM

A Milli takımın şu anki durumunu değerlendirirken kendi milli takım hocalık yaptığı dönemi anlatan Özkan Sümer, şunları söyledi;

Ben A Milli takıma oy birliği ile seçilen tek hocaydım. O dönem hemde Trabzonspor başkanıydım. Birinci lig teknik adamları tarafından oy birliği ile seçildim.

İlk basın toplantısında, “Bugüne kadar bu takımı siz yönettiniz, bundan sonra ben yöneteceğim” dedim. Çünkü basın mensupları oyuncularla o kadar ileri seviye ilişkiye geçtilerki kadroyu kuruyorlardı. Onlar takımı yönetiyordu. İstediği futbolcuyla kumarından tutta içkisine kadar her türlü rezalet yapılıyordu.  

İkinci basın toplantısında dedim ki; ”Milli takıma ahlakça yetmeyenlerin futbol becerisi yetersidir”

Kıyamet koptu. Basında saldırılar başladı. Bir Trabzon Türkiye ayrıştırması yapıldı. Türlü iftiralar başladı. Bir milli maç sonrası istifamı verdim. 5-6 ay kadar görevde kaldım.
Ben milli takımda önerilen parayı da reddettim. Belkide dünyada ücretsiz milli takım çalıştıran tek benimdir. Zaten olmaması da gerekiyor. Milli takımın hocası para almaz! O şu bu takım ayrıştırması yapmaz.”

FENERLİ UĞUR DÜNDAR BİLE ŞAŞIRDI

Galatasaray Kulübü’nde antrenörlük yaptığı dönemden de bahseden tecrübeli teknik adma, “Fenerbahçe ile oynayacağımız maç önce Ali Şen’in derbi müsabakasının hakemi ile buluştuğunu tespit ettik. O zamanın Futbol Federasyonu Başkanı Yılmaz Tokatlı’ya bildirdik. Bu hakemi istemiyoruz dedim. Ama yine aynı hakem verildi. Tabiki müsabakada inanılmaz hatalar yaptı. Sözümü hafifletiyor hata diyorum. O zaman Uğur Dündar TRT’de idi.

11096697_935482993212848_1234347080_n.jpg

BRANKO İLE CANLI YAYINA ÇIKTIK

Gel hocam maçı izleteyim sana dedin. Fenerbahçeli olmasına rağmen birlikte tekrar maçı izledik. Uğur Dündar bile şok oldu. Kanılarımızın tespitlerimizin hepsi doğru çıktı. Maçtan sonra TRT spikeri Ender Asman Fenerbahçe’nin hocası Branko Stankovic’e maçı sordu. Stankovic,”Zor bir müsabaka oldu. Maçı kazanarak iyi bir hamle yaptık” dedim. Sıra bana gelince, “Meslektaşımın, ‘hak etmediğimiz bir maçı hakem bize verdi bunu beklemiyordum”  demesini beklerdim” dedim.

ŞİKEYİ TESPİT ETTİM AMA CEZAYI BEN YEDİM

Branko bunu duyar duymaz yüzünü asarak gitti. Sonra Federasyon Başkanı beni arayarak, ‘hakemle ilgili yazdığım yazıyı değişmemi maçın heyecanı ile yazdığımı, onu suçlamak istemediğimi bildirmemi istedi. Ceza alacağımı söyledi. Bende dedim ‘siz bana bir yazı gönderin bende ona cevap vereyim’ dedim. Yazı geldi aynen aynen şu cevabı bildirdim federasyona; ‘O anda hakemi aşağılamak için aklıma ne geliyorsa yazdım’ Cezayı kestiler tabi. Tam 6 ay. Zaten 6 ay bir gün olsa hocalık sorumluluğum bitiyor. Yani bana kıyak yaptılar. Ardından bir 3 ay daha verdiler. Aynı hakem daha sonra para alırken bir maç öncesi yakalandı ve yurt dışına kaçtı. Bende dedimki; “E ben size söyledim. Bunun yamuk olduğunu. Tespitte ettim. Benim cezamı kaldırın” Bunlara rağmen olan bana oldu yedik cezayı…

ÖZKAN SÜMER BÜYÜKTÜR BÜYÜK KONUŞUR

O dönem hatırlıyorum. Ali Sami Yen Stadyum’na cezalı olduğum için saha tünelinden giriyor ardından merdivenlerden şeref tribününe çıkıyorum. Ben sahaya girdiğimde bütün taraftarlar, “Özkan Sümer büyüktür büyük konuşur” diye bağırdılar. Müthiş organize olmuşlardı. Binlerce taraftar dakikalarca. Bu olayları bildikleri için… O zaman bu kadar iletişim yok. Harika bir organizasyondu. Ardından bir gazeteci, “Binlerce taraftar sana tezahürat yaptı hocam… Bugüne kadar kimseye böyle bir şey yapılmadı. Bir dönüp te tribünü selamlasaydın ya… Bir baksaydın ya! Elini kaldırıp bir selam verseydin. ” diye sitem etti. Bende ona, “O zaman tribüne dönseydim, küfür ettiklerinde ne yapacağım peki? Hiç düşündün mü?” diye cevap vermiştim.
 
SÜMER’DEN ALTIN ÖĞÜTLER

Trabzonspor konusunda şunu söyledi; “Biz büyüklüğü savaşarak çalışarak elde ettik. Bize İstanbul takımları gibi büyüklük miras kalmadı.” Sümer sözlerini gençlere öğütler vererek tamamladı. Sümer, “Doğru bir azınlık yanlış bir çoğunluktan daha etkilidir. İhtiyaç duyulan aslında yeteneği kullanma yeteneğidir. Türkiye’de sorun bu!” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzonspor