Muharrem Usta: Trabzonspor şike davasında 13 yerden aklandı

Muharrem Usta açıklamalarda bulundu

Muharrem Usta: Trabzonspor şike davasında 13 yerden aklandı
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın NTV ekranlarına çıkmasının ardından bugün de Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta NTV ekranlarında açıklamalarda bulundu.

Usta hem iddialara yanıt verdi hem de gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamalar
 
15 Temmuz sürecini yaşıyoruz. Ve üzerinden kısa bir süre geçmişken, ülkemizde farklı görüşteki insanların birleşerek olağanüstü gayret göstedi. Kıyasıya konuşulması gereken bunlarken, bizim şike gibi çok önemli  bir konuyu şimdi konuşuyor olmak Trabzonspor camiasını üzmektedir. Aziz beyin bu süreçte yaptığı açıklamalar yüzünden 4 kulübün yöneticileri PFDK’lık oldu. PFDK’nın verdiği cezalarla ilgili Tahkim bugün karar verdi. Aziz bey başvurmamasına rağmen yüzde 60’a varan bir indirim aldı. Umarım yöneticimiz Gökhan beye de indirim uygularlar.

Şike, maç sonuçlarını spor ahlakı dışında etkilemeye deniyor. Sonuç ne olursa olsun. Yaptınız mı, giriştiniz mi ne olursa olsun. Bizim Fenerbahçe ile aramızda olan ve Fenerbahçe ile FETÖ arasında olan iki konuyla karşı karşıyayız. Bu işin sportif tarafı oldukça basit. Okuma yazma bilen herkes, CAS ve UEFA’da verilen kararları okuduğunda herşeyi anlayabilir.
 
Gelelim ceza hukuku tarafına. Hapis yatma, ceza ödeme vs. bu konuda bizim Fenerbahçe ile hiçbir bağımız yok. Biz diyoruzki FETÖ, Fenerbahçe veya bir başka takımı ele geçirmeye çalışırsa biz o kulübün yanında oluruz. Ama bakın işin sportif yargılaması var ki bu bambaşka bir şey. Ben sportif hukuk kısmı ile ilgili konuşmak istiyorum.

Trabzonspor o sezon Fenerbahçe ile aynı puanda ligi tamamlıyor ve averajla Fenerbahçe 1. Oluyor. Bu sonuçların ardından yaşananlar farkediliyor ve ligin bittiği mayıs ayının ardından haziran ayında Trabzon camiasından TFF ve yargıya başvuruyor. Ve o dönem Kaan Söylemezgiller’in mesajları ile Emenike konusunda başvuruda bulunuyor. Yani 3 Temmuz’a kadar bu gelişmeler yaşanıyor. Ve nu tablo ortaya çıktıktan sonra 24 Ağustos ayında TFF bir karar vermek zorunda kalıyor. UEFA, TFF’ye yazı yazıyor ve Türkiye’de şike ilgili ciddi konular olduğunu söyleyerek 3 istekte bulunuyor. Ya Fenerbahçe kendi karar versin Avrupa2ya bu sezon gelmesin. 2.sinde TFF’ye söylüyor ve eğer Fenerbahçe gelmek isterse sen gönderme ama Fenerbahçe’ye 3 yıl ceza vereceğim diyor. Ve 3. Olarak TFF sen ceza vermezsen ben Milli Takımlar başta olmak üzere 7 yıl ceza vereceğim diyor. TFF karar alıyor ve Fenerbahçe’yi Avrupa’ya göndermiyorum diyor.  Bu karar üzerine UEFA toplanıyor, o dönem Şenes Erzik de UEFA’da. Ancak o toplantıya Türk olduğu için alınmıyor. Ve UEFA karar veriyor Fenerbahçe’nin yerine Trabzonspor Şampiyonlar Ligi’ne alınıyor.  

Ceza hukukunda kesin karar olmadan karar verilemez denir. Burada kim olursa olsun kesin karar gerekir. Ancak sportif yargılamada tatmin edici bir şüphe yeterli oluyor. Bu kanun böyle geçiyor.  Bu nedenle CAS buna bakıyor. Yani sportif yargılamaya.

Şampiyonlar Ligi ve UEFA Ligi’nin itibarını zedeleyecek herhangi bir şeye sıfır tölerans gösteriliyor. Makedonya takımının ceza alması diye bir durum var yine şikeden. Burada kulübün başkanı yalnızca girişim yaptığı için ceza aldı.

Fenerbahçe ile Trabzonspor arasındaki konu sportif hukuk konusudur şike konusudur. TFF, UEFA ve CAS için tatmin olmaları yeterlidir.

Mehmet Ali Aydınlar yönetimi bu dönemde bir genel kurula gidiyor. Küme düşmeyi içinde bulunduran talimatlar yerine bir defaya mahsus şunlara karar veriliyor. 1-  O sene verilen kupaları geri alalım. Beşiktaş’ın Türkiye Kupası ve Fenerbahçe’ye verilen kupa. 2- Müsabaka sonuçlarını etkilemeye yönelik hareketlerde bulunanlara 12 puandan az olmamak üzere puan silme cezası verelim. 3- Yüklü miktarda para cezası verelim. 4-  Karışan takımları Avrupa’ya göndermeyelim. Bu kararlardan sonra ilginçtir alınan kararlar uygulanmıyor.

Türkiye’de bunlar olurken hemen Tahkim Kurulu’na gidiliyor. Yıldırım Demirören dönemindeki Tahkim. Burada Cemil Turan, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu hakkında verilen men cezaları tahkim tarafından onaylanıyor. Yani şike var deniyor.

Ardından UEFA’ya sıra geliyor. UEFA şunları söylüyor. Ben aslında Fenerbahçe derken üzülüyorum. Kişilerin yaptıkları koca camiaları etkiliyor.
Ben Fenerbahçe’ye kumpas yapıldığına inanıyorum. Bir örgüt tarafından yapılmış olabilir. Ancak şunu ayıralım. Sportif yargılamada fezlekeler v.s herşey yeterli oluyor. Bunu tahkim, UEFA, CAS , PFDK kabul ediyor.  Örgüt kulübün içine sızmaya çalışırken bu tapelere de rastlıyor. Bu şüphe bile yeterlidir.
Yargıdaki dosyada aklama gelirse, usulsüz dinlemede ceza hukuku açısından çok şey değişebilir. Ancak sportif hukuka etki etmez.

UEFA’ya giden dosya oradan temyize gidiyor. Ancak 5 maç değil temyiz 8 maç şike var diyor ve Aziz beyi de dosyaya dahil ediyor. CAS’a gidildiğinde ise 4 maçta şike olduğu karara bağlanıyor. Bu kararlar değişmeyecek. Türkiye’de Yargıtay tüm dosyayı aklasa dahil CAS benim kararım değişmeyecektir diyor.
 Usulsüz dinlemeler ceza hukukunda çok şey ifade eder, ancak sportif yargılamada tatmin edicidir. Biz UEFA’dan bir karar vermesini istedik. Ancak UEFA TFF’ye müdahale edemeyeceklerini bildirdi. Biz de bunu CAS’a taşıdık. Önümüzdeki süreçte bu kararın açıklanmasını bekliyoruz. Olmazsa FIFA’ya da gideceğiz.

Trabzonspor ceza hukuku ve sportif hukuku kısmında tam 13 yerde geçiyor.  UEFA, Bizi Avrupa’ya kabul ediyor ve şikayetlere rağmen bizi burada tertemiz olarak ilan ediyor. PFDK, TFF aleyhimize karar vermiyor. UEFA’da Yargıtay’da TFF temyiz kuruluna gidiyor hepsinden temiz çıkıyor. Toplam 13 yerden temiz çıkıyor.

Fenerbahçe bizi UEFA disiplin kuruluna usulsüz dinleme denilen dinlemelerde “Trabzonspor hakkında da şüpheler var” diye şikayet etti. Fenerbahçeli arkadaşlar şimdi diyor ya usulsüz dinlemeleri savunuyorlar diye Fenerbahçe o dinlemelerle bizi UEFA’ya şikayet etti.

Sadri beyin avukatlara yaptığı ödemelerle ilgili kendisi açıklama yaptı. Trabzonspor’un yaklaşık 150 milyon dolarlık borsa işlemini yapan avukatlar var bir de bu süreçte avukatlara ödenen paralar var. Yaklaşık 7 yıllık bir sürede ödenen paralar var. Bunların tamamına yakınında borsada birleşme konusunda ödendi. Burda şöyle bir durum var, borsada çok kötü bir yapılanma vardı.

Ancak burada at izi it izine karışmış bir durum var. Sadri beyin o dönem bu avukatlarla iş yaptığı gibi Fenerbahçe’de aynı örgütteki savcılarla sahasında maç yapıyor.  Yeniden yargılama kararını verdi ya o kararı verenlerin tamamına yaıkını da FETÖCÜ çıktı. Yani Sadri beyin yanında olduğu gibi Fenerbahçe’nin yanında da bir çok isim böyle çıktı. Şunu hatırlatmak lazım Sadri bey ve Trabzonspor herhangi bir ceza verilmedi. Trabzonspor’a böyle bir yaftalama yaptığınızda bunun altında kalırsınız. Ben burada insanları sağduyuya davet ediyorum.

Benim için herhangi bir takımın taraftarı öncelikle insandır. Onlara örnek olmalıyız.
Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında bir fay hattı var. Bununla kimse oynamamalı. Bakın Trabzon’da Fenerbahçe otobüsü kurşunlanma olayı var. Bana göre bunun arkasında da bir örgüt işi var. O otobüs şarampole yuvarlansa ne olacak. Kim bunun altından kalkabilir.
Burada hak aramak bir medeniyet göstergesidir. Aziz bey de Fenerbahçe de Trabzonspor da hakkını hukuk da arayacaktır. Ama Yer gök bir araya gelse Fenerbahçe’den kupayı alamazlar diyor ne gerek var buna. Ben de yer  gök bir araya gelse Trabzonspor’un şampiyonluğunu kimse alamaz diyorum. O zaman ne olacak. Bunu usulüne uygun olarak halletmeliyiz.

Trabzonspor’u uçurum kenarından kurtardık. Yine çok kötü bir maddi tablo var ama şu an eskiye göre iyyiz. Geçen yıl 57  futbolcuya ödememiz gereken para48 Milyon Euro’ydu. Bu sene biz şunu yaptık, arkadaşlarımız muhteşem bir çalışma yaptı. Satmamız gereken oyuncular vardı. 57 futbolcu vardı 6 biz aldık. Bu kadroyu 24’e indirmemiz gerekiyordu. Ve bunu gerçekleştirdik. Yalnızca N’doye takımda kaldı. Hocamız onu kullanmak istiyor. Ve şunu müjdeleyebilirim N’doye ile anlaştık ve indirim yaptık. Trabzonspor geçen sene çok kötü durumdaydık. Ve ligde rahatlatan maç Gaziantepspor’u haketmeden yendiğimiz 1-0’lık maçtı. Bu sezonda kısmet aynı şekilde Gaziantepspor’a yenildik.

Hesabınızı bilmezseniz bedelini ödersiniz. Şuanda ne yazıkki bedel ödüyoruz. Bu sene hedef yok, bunu defalarca söyledik. Derin bir buhrandan çıktık. Gelecek sezon 50. Yılımız ve o sezona şampiyonluğa oynayacak bir kadro kurmaya çalışıyoruz. Trabzonspor camiasından isteğim içimizdeki bir İrlandalı’ya bile izin vermemesi. Biz şimdi bir bebek büyütüyoruz. Ona herkes sahip çıksın. Ben pes etmem. Trabzonspor hakettiği yere gelecektir.

Bizim son gün satmak istediğimiz futbolcular hep son günde alınan oyunculardı. Bir futbolcuyu  alırken izlersiniz anlaşmaya çalışırsınız son anda olmaz ve başka bir oyuncuyu hemen alırsınız. İşte Trabzonspor böyle battı. N’doye geçen yıl takımında sağ açık oynadı. Bu yıl indirim de yaptı ve değerlendireceğiz. Şimdi taraftar Zeki mi oynayacak diyor. Ben son gün o bölgeye iki tane transfer yapardım. Ama onlardan sonra zarar çekerdik. Zeki’nin olduğu bölgeye hocanın bazı planları zaten var.

Siz eğer güveninizi kaybetmişseniz herşeyi kaybetmişsinizdir. Biz bu sene futbolcu almak istediğimizde kulüpleri hep bizden peşin para istediler. Neden, çünkü onlar bu kulüp para ödemiyor diyor. Bir çok futbolcunun yetkilileri bizimle görüşmek bile istemediler. Ben her sabah 1-2-3 Milyonluk hacizlerle uyandım. Şimdi kulüp toparlanma yolunda. Biz ne sağ bekler baktık ancak durum ortada. Bizim sağ bekimiz eksikse Fenerbahçe’nin de oyun kurucusu eksik. Devre arasında bunları toparlayacağız. Bir takım kurarken mühendislik yapmanız gerekiyor. Sizin gelecek hedeflerinize göre oyuncu alırsınız. Trabzon’da Yattara diye bir fenomen var. Bu nedenle onun yerini doldurabilecek bir isim. Castillo transferi oldukça maceralıydı. Onazi gelmeyi çok istiyordu. Biz onunla günde 3-4 kez facetime ile görüşüyorduk. Bir gün yine konuşuyoruz telefondaki eşiydi. Ne olduğunu sordum bana bavulları gösterdi başkan beni gel al dedi. Bunun nedeni İtalya’da yaşanan ırkçılıktı.
20 Milyon Euro’dan fazla zarar edemezsiniz şeklinde UEFA ile anlaşmamız var.  Bizim zararımız 100 Milyon Euro civarında iken şimdi bunu 22 Milyon Euro’ya kadar indirdik. Aslında bu rakam 30 Milyon Euro. Bunu şimdi açıklıyorum çünkü eğer bunu o şekilde açıklasaydık patlayacaktık. Henüz sezon bitmedi daha devre arası dönemi var burada dabelki izleyeceğimiz isimleri almak için bunu kullanacağız.

Akyazı Ekim’de açılacak. Locaların satışları başladı. Biz yönetici olarak önce kendi yönetimimizdekilere dedik ki önce siz alacaksınız. 10 tane yöneticimiz 350 Bin Euro’dan loca aldı. Onlara teşekkür ediyorum. O en pahalı localardan bir tanesini Ersun Yanal aldı. Benim de taşın altında elim olsun dedi. Onun ardından Onur ben kaptanım benim de katkım olsun diyerek bir tane aldı. Ardından Mustafa Yumlu, Zeki ve Mustafa Akbaş da birleşerek bir loca aldı. Onların maaşları diğerlerine göre daha düşük çünkü. Bu Trabzonspor’u hep beraber çıkaracağız. 15 tanenin satışını da ben yaptım kaldı 28 loca daha. Onların da bitmesini istiyoruz.

Kombineler de çıkacak fiyatlarımız belirlendi. Yine telefon hatlarıyla ilgili lansmanı da gerçekleştireceğiz. Trabzonspor’da çok güzel şeyler olacak.
Trabzonspor taraftar olayları nedeniyle büyük bir ceza yedi. Yöneticiler de aynı şekilde cezalar aldı. Önceki yönetimdekiler kendi cezalarını ödemedi. Ancak benim dönemimde yöneticiler aldıkları cezayı kendileri ödeyecekler. Ve ödüyorlar. Biz de Gökhan bey var o da geçtiğimizde böyle bir ceza aldı ve kendisi ödeyecek.

Ben taraftarları bir araya getirip onlarla görüştüm. Artık yeni bir döneme girdiğmizi kendilerine anlattım. Onlar bana bir daha taşkınlık olmayacağı konusunda söz verdiler.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor