İş stresiniz çok fazlaysa...

Dt. Baran Karaoğlu, iş stresinin gece uykuda diş sıkmaya sebep olduğunu belirtti. Gün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stresin dengesiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik uyku bozukluklarına neden olabildiğini ifade eden Dt. Karaoğl

İş stresiniz çok fazlaysa...

Dt. Baran Karaoğlu, iş stresinin gece uykuda diş sıkmaya sebep olduğunu belirtti.

Gün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stresin dengesiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik uyku bozukluklarına neden olabildiğini ifade eden Dt. Karaoğlu, "Bu uyku bozukluklarından bir tanesi de gece uykuda diş sıkma olarak bilinen Bruksizmdir. 'Gece uyurken, gün içinde dişlerimi sıkıyorum, uyandığımda çenemde ağrı hissediyorum, dişlerimin çiğneme yüzeyleri aşındı, çene eklemimden ses geliyor, ağrılı çene kasları veya baş ağrısı' ile uyanıyorsanız, bruksizim yani diş gıcırdatma alışkanlığınız olabilir" dedi.
Diş gıcırdatmanın genelde stresten ve uyku alışkanlıklarından meydana geldiğini kaydeden Klinik34 Diş hekimlerinden Dt. Baran Karaoğlu, şöyle konuştu:

"Günümüzde bu sorun ve sorunlarla kliniğimize gelen hasta sayısı artmaktadır. Dişlerinizi isteğiniz dışında sıkma ve/veya gıcırdatma alışkanlığına bruksizm denir. Bu istem dışı hareket dişlerinizin çiğneyici yüzeylerinde ciddi aşınmalar meydana getirdiği gibi çene ekleminde (TME) de geri dönüşü zor hasarlar oluşturabilir.

Günlük iş hayatımızdaki, sosyal yaşantımızdaki stres tüm kas gruplarımızın kasılmasına neden olur, bu kasılmaların en çok fark edileni şüphesiz ki çene kaslarımızdan olan massater kasımızdır. Yanak bölgemizdeki bu kas grubu çenemizin kapanma işlevini gerçekleştirir. Stresin yoğun olduğu bu parafonksiyonel alışkanlık massater kasının gereğinden fazla istem dışı kasılmasına sebep olur. Bu alışkanlık dişlerin gevşemesine, ağrımasına, dişlerin bazı kısımlarının yıpranmasına ve ezilmesine neden olabilir. Kaslarda ağrının da oluşması mümkündür. Bruksizim, çevredeki kemiği ve diş dokusunu yok edebilir. Baş ağrısına sebep olabilir. Bruksizmin en belirgin belirtileri, yüz, baş ve boyun ağrısıdır. Diş hekiminiz, doğru bir teşhis yapabilir ve yüz ağrısının kaynağının bruksizim olup olmadığını belirleyebilir. Bu rahatsızlık her zaman masumane sebeplerle ortaya çıkmamaktadır. Bruksizm ile ilgili yapılan araştırmalarda alerjik çocukların üç kat daha fazla bruksizme yakalanma riski ortaya çıkmıştır. Bu alışkanlıktan kurtulmak için stres ve uyku alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Ayrıca ağır yiyeceklerden kaçınmak bu alışkanlığın verdiği zararı azaltabilir. Bu rahatsızlığın tedavisinin başında Botox geliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor