Trabzon'dan uyarı; Fındık tüketin!

Trabzon'da bir özel hastanede görevli Kardiyoloji uzmanı Dr. Burhan Karahan, fındığın doymamış yağ asitleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirterek bu meyvenin vücuttaki kolesterol dengesi üzerine olumlu etki yaparak kolesterolün damar tıkay

Trabzon'dan uyarı; Fındık tüketin!

Trabzon'da bir özel hastanede görevli Kardiyoloji uzmanı Dr. Burhan Karahan, fındığın doymamış yağ asitleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirterek bu meyvenin vücuttaki kolesterol dengesi üzerine olumlu etki yaparak kolesterolün damar tıkayıcı etkisini azalttığını belirtti. 

Kalbin atardamarlarının tıkayıcı hastalığı, gelişmiş ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olup kanserle birlikte en başta gelen ölüm sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken Dr. Karahan, şöyle konuştu: “Kroner arter hastalığı olarak isimlendirilen kalbin atardamarlarının tıkayıcı hastalığı, gelişmiş ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olup kanserle birlikte en başta gelen ölüm sebebidir. Bu hastalık, ülkemizde de, başta Marmara bölgesi olmak üzere sıkça görülmektedir." Hastalığı tetikleyen irili ufaklı birçok etken bulunduğunu anlatan Karahan, şunları söyledi: "bunların en belirgin olanları, sigara kullanımı, hipertansiyon (tansiyon yüksekliği), kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, genetik yakınlık, şişmanlık, sedan-ter hayat ve stres gibi faktörlerdir. Beslenme bozuklukları (fazla tuzlu, fazla kalorili ve doymuş yağ asitlerinden zengin beslenme), tansiyon yüksekliği, şeker hastalığını ve kolesterol yüksekliğini tetikleyerek hastalığa zemin hazırlar. Dolayısıyla doğru beslenmenin hastalığın gelişmesini önlemede büyük rolü vardır."

FINDIK TÜKETİN
Doymamış yağ asitleri bakımından fındığın zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirten Karahan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bağlamda ülkemizde önemli bir tarım ürünü olması nedeniyle, fındıktan bahsetmek gerekir. Fındık, doymamış yağ asitleri yönünden zengin bir içeriğe sahiptir. Doymamış yağ asitleri vücuttaki kolesterol dengesi üzerine olumlu etki yaparak kolesterolün damar tıkayıcı etkisini azaltır. Yapılan çeşitli araştırmalarda, fındık tüketen toplumlarda kalp damar hastalıklarında azalma gözlemlenmiştir. Fındık tüketiminin, tıkayıcı kolesterol olan LDL kolesterol ile trigliserit düzeylerini düşürdüğü tespit edilmiş ve koruyucu etkisinin bu düşüş olduğu görülmüştür. Fındık içinde, doymamış yağ asitlerinden başka kan lipit seviyelerini etkileyen, ayrıca oksidasyon ve inflamasyon denilen ve damar tıkanıklığını tetikleyen süreçleri baskılayan başka birleşenler de bulunmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler