Trabzon'dan önemli uyarı! Dumansız tütün ürünleri...

 Piyasaya ''zararı azaltılmış" olarak sunulan elektronik sigara başta olmak üzere dumansız tütün ürünlerinin, akciğer rahatsızlıklarının yanı sıra kanser ve kalp krizi riskini artırdığı belirtildi.Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalık

Trabzon'dan önemli uyarı! Dumansız tütün ürünleri...

 Piyasaya ''zararı azaltılmış" olarak sunulan elektronik sigara başta olmak üzere dumansız tütün ürünlerinin, akciğer rahatsızlıklarının yanı sıra kanser ve kalp krizi riskini artırdığı belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim ve Türk Toraks Derneği Üyesi Funda Öztuna,yaptığı açıklamada, Türkiye'de son dönemde sigara yasaklarının artmasıyla birlikte tütün şirketlerinin dumansız tütün ürünlerini pazarlama yoluna gittiğini ifade etti.

Dumansız tütün ürünlerinin ''zarar azaltma''adı altında satıldığını ancak zararlı etkilerinin sigaradan hiç de farklı olmadığını vurgulayan Öztuna, ''Bunun tek özelliği dumansız olması, yani çevreye zarar vermemesi ancak bunun dışında bir çok önemli bir çok sağlık sorunu için risk taşıyor'' dedi.

Dumansız tütün ürünlerinin e-sigara başta olmak üzere, çiğneme şeklinde sıkıştırılmış tütün,  ıslak ya da kuru enfiye şeklinde sunulduğunu anlatan Öztuna, bunların sigara bırakma üzerinde de herhangi bir olumlu etkisi olmadığını söyledi.

Öztuna, e-sigaranın diğer tütün ürünleri gibi bağımlılığın nedeni olan nikotin içerdiğini vurgulayarak, içerdiği toksik, katkı maddeleri, tatlandırıcılar ve tasarımlarıyla önce gençleri hedeflediğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı tarafından e-sigaranın 2013 yılında yasaklandığını hatırlatan Öztuna, şu değerlendirmede bulundu:

''Dumansız tütün ürünleri, önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara bırakma tedavisindeki asıl amaç, hastanın tütün ve tütün ürünlerinden tamamen uzak kalmasıdır. Tütün kontrolü alanında uygulanan zarar azaltma stratejilerindeki  amaç tütün kullanımına bağlı risklerin azalmasını sağlamaktadır. Sigara şirketleri bunu fırsata dönüştürmek için dumansız tütün ürünleri geliştirmiştir.''

-Kalp krizi, inme ve kanser riskini artırıyor

Dumansız tütün ürünlerine ilişkin yapılan bir çok veriyi bir araya getiren çalışmalarının Türk Toraks Derneği'nin dergisinde yayımlandığını anlatan Öztuna, buna göre dumansız tütün ürünlerinin sadece akciğer rahatsızlıklarına neden olmadığını, aynı zamanda bir çok kanser türünde de riskleri artırdığını söyledi.

Epidemiyolojik çalışmalar ve meta-analiz verilerinin dumansız tütün ürünleri kullanımının ağız ve boğaz (oral kavite) ile pankreas kanseri riskinde artışa neden olduğuna işaret ettiğini belirten Öztuna şöyle devam etti:

''Benzer biçimde dumansız tütün ürünlerinin prostat kanseri riskini hafifçe artırdığı, bu ürünleri kullanan insanlarda kalp krizi riskinde yükselme olduğu bildirilmektedir. Bu ürünlerin kullanımı serebrovasküler (inme, felç vb) olay riskinde de artışa yol açmaktadır. Gebelerde dumansız tütün ürünü kullanımı ise düşük doğum ağırlığı, prematüre doğum, ölü doğum risklerinde artışa neden olmaktadır''

Öztuna, insanlar üzerinde ''sigaradan daha az tehlikeli'' algısı yaratılarak pazarlanan dumansız tütün ürünlerinden uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler