Trabzon'dan Çin'e tepki

Türkoloji Platformu adına bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Kemal Üçüncü, Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri'nin baskı altında ve çok ağır insan hakları ihlalleri ile karşı

Trabzon'dan Çin'e tepki
Türkoloji Platformu adına bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Kemal Üçüncü, Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri'nin baskı altında ve çok ağır insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya olduğunu söyledi. 
 
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde Doğu Türkistan halkına uygulanan zulümle ilgili basın toplantısı düzenleyen Üçüncü, ortak insanlık vicdanına çağrıda bulanarak, “Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri baskı altında, çok ağır insan hakları ihlalleri ile karşı karşıyadır. Türklüğümüzün, Müslümanlığımızın, insanlığımızın önemli sınavlar verdiği bir Bir zamanı yaşadığımız dönemde bu zulme dur demek için hepimiz sesimizi yükseltmeliyiz” dedi.
 
Çin Halk Cumhuriyetine çağrıda bulunan Üçüncü, “Bilim insanları ve aydınlar olarak sizleri Doğu Türkistan’daki masum insanların en temel hakları olan inanç ve ibadetlerini özgürce yapmalarının önündeki engelleri kaldırmaya ve onların kültürel kimliklerine saygılı olmaya, insanlık vicdanının ortak sesini işitmeye davet ediyoruz. Vicdanları daha fazla kanatmayınız. Yoksa uygar dünyanın nezdinde, insanlık onurunu çiğneyen bir yönetim olarak ebediyen mahkûm olacaksınız” diye konuştu.
 
İslam Konferansı Örgütü'ne de çağrıda bulunan Üçüncü, “Ey İslam Konferansı Örgütü; Bu 40 milyonluk masum Türk halkını İslam toplumu içerisinde görmüyor musunuz? Yarın İslam dünyasının başka bir yerinde bizi başkaca bir sorunda ortak duyarlılığa davet ettiğinizde sıkılmayacak mısınız? Çin (Doğu Türkistan), Arakan, Irak ve Suriye başta olmak üzere İslam coğrafyasının diğer bölgelerindeki katliam ve yıkımların durdurulması için sizlerden yüksek seviyeli bir çağrı bekliyoruz.Aynı çağrıyı bütün uluslararası insan hakları örgütlerinden ve özellikle Türk Konseyi’nden de bekliyoruz. Ortak insanlık vicdanını ve dünya kamuoyunu bu elim hadiseleri telin etmeye, bu masum insanlara sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler