Trabzon'dan başlayarak 8 bin Km.

Trabzon'da yaşayan bedensel engelli 31 yaşındaki Tayfun Serdar, engellilerin sorunlarına farklı açıdan bakmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla motoruyla ülkenin dört bir tarafına seyahat edecek.    Oluşturduğu proje kapsamında, Trabzon'dan motoruyla yol

Trabzon'dan başlayarak 8 bin Km.
Trabzon'da yaşayan bedensel engelli 31 yaşındaki Tayfun Serdar, engellilerin sorunlarına farklı açıdan bakmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla motoruyla ülkenin dört bir tarafına seyahat edecek. 

Oluşturduğu proje kapsamında, Trabzon'dan motoruyla yola çıkacak Serdar, 8 bin kilometre yol gidecek. Yolculuk hazırlıklarına başlayan Serdar, 22 günde hem birçok ili dolaşmayı hem de gittiği yerlerde engellilerin sorunlarını, onlara yönelik çalışmaları ve engelli turizminde gelinen seviyenin tespitini yapmayı amaçlıyor.

Seyahati boyunca gözlemlerini, deneyimlerini ve derleyeceği bilgileri bir kitap haline getirmeyi planlayan Serdar, elde edeceği verilerin daha sonra yapılacak yurt dışı projelerde ülke tanıtımına katkı sağlamasını hedefliyor.

"Küçük yaşta vurulduğu iğne nedeniyle engelli oldu"

Türkiye Sakatlar Derneği Trabzon Şube Başkanı da olan Serdar, küçük yaşta vurulduğu iğne nedeniyle engelli olduğunu söyledi.

Bu durumu bir "engel" olarak görmediğini belirten Serdar, "Küçük yaştan itibaren sporla ilgilenmeye başladım. Bisiklet sürerek spora başladım ve profesyonel anlamda lisans çıkarttım. Halen Türkiye'nin ilk ve tek engelli bisiklet sporcusuyum. Tek olduğum için de bu bisiklet sevdamı yarışma noktasına taşıyamadım" dedi.

Serdar, şu anda ağırlıklı olarak motor sporlarıyla ilgilendiğini anlatarak, "Spor benim hayatımda hep vardı ama yaklaşık 5 yıldır motor sporlarıyla ilgileniyorum. Bu kapsamda da bir farkındalık projesi yapmak istedim. Bu noktada da şu ana kadar Türkiye'de bu şekilde bir eylem olmadığını fark ettim. Engelli bireyler olarak motosiklet kullanabilecek durumda olmamıza rağmen trafikte hiç fark edilmediğimizi ve yerimizin olmadığını gördük. O nedenle 'Engelin Çizgide Son Buluşu" adı altında arkadaşlarımla bir proje hazırladık" diye konuştu.


"Başarılı olursam motosikletimle dünya turu düşünüyorum"

Proje kapsamında motoruyla Türkiye'de çeşitli illeri dolaşarak, 8 bin kilometre seyahat etmeyi planladığını belirten Serdar şunları kaydetti:

"En büyük amacımız, Türkiye'de ilk etapta ortalama 8 bin kilometrenin üzerinde yol giderek, gittiğimiz çeşitli illerdeki yerel sorunların tespitidir. Çıkış noktamız Trabzon olacak. Bütün engelli sorunları standart ama buna rağmen engelli insanların yaşadıkları yere özgü de farklı sorunları olabiliyor. Bu sorunları tespit ederek, kayıt altına alarak çözüm yolları aramayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra engelli turizminde de Türkiye hangi noktadadır, bunun tespitini yapacağız."

Serdar, çevresinden değişik tepkiler aldığını kaydederek, "Bu kapsamda projemiz dikkati çekiyor. Türkiye'de uygun koşullar sağlandığı takdirde engelli bir bireyin de normal bir birey gibi zor olan motor sporunu yapabileceğini ortaya koyup örnek teşkil etmek istedik. Bu projede başarılı olursam sonraki yıl motosikletimle dünya turu düşünüyorum. Bu noktada elde edeceğim veriler çok önemli. Engelli insanların, engelli turizminin Türkiye'de sunduğu imkanları gittiğimiz ülkelerdeki insanlara göstererek, ülkenin engelli turizmi açısından da ileri seviyeye gitmesini amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ülkenin büyük bir kısmını gezmeyi tasarlıyorum"

Turun ardından elde ettiği verileri kitaplaştırmayı da planladığını işaret eden Serdar, şunları kaydetti:

"Ülkenin büyük bir kısmını gezmeyi tasarlıyorum. Nasipse Trabzon'dan yola çıkacağım. Samsun'dan İstanbul'a kadar, İstanbul'dan Bursa üzerinden Çanakkale'ye gideceğim. Çanakkale'den Bodrum'a kadar ineceğim. İzmir, Antalya, Adana'ya kadar gittikten sonra ise Konya'ya doğru İç Anadolu'ya girmeyi tasarlıyorum. Afyon'dan Ankara'ya gideceğim. Daha sonra farklı bir rotayla Erzincan'dan, Erzurum'dan Van'a inmeyi planlıyorum. Sonrasında da kıyı sınırımızı takip ederek, turumu Trabzon'da sona erdirmeyi düşünüyorum. Bunun için gerekli yol haritasını detaylı olarak çıkarttım."


Serdar, gittiği illerde birtakım ziyaretlerde bulunacağını ifade ederek, "Trabzon'da güzel bir ekip kuracağız. Elde ettiğim verileri, direk buradaki ekibime aktaracağım. Onlar arşivleyecek ve ne zaman hangi ilde olduğumu tespit ederek, o ildeki gerek valilik, belediye, kaymakamlık ve sivil toplum kuruluşlarıyla iletişime geçmemi sağlayacak. Benim elde etmeyi tasarladığım yerel ve bölgesel engelli sorunları ile engellilere yönelik yapılan çalışmalar da ancak bu kuruluşlarla tamamlayabiliriz. Bu şekilde turumu tamamlayacağım" dedi.

Çalışmayla, vatandaşların da engellilere bakış açısının ortaya çıkacağını belirten Serdar, "Güzel tepkiler almayı düşünüyorum. Bu bir farkındalık projesi ve şartları eşit hale getirdiğimiz zaman bir arada aynı şeyleri yapabileceğimizi insanlara göstermek istiyoruz" diye konuştu.

Serdar, sponsorluk anlamında şu ana kadar herhangi bir destek almadığını dile getirerek, "Sponsor bulabilirsek daha güzel ve sağlıklı bir çalışma olur. Şu anda bir motosiklet firması ile görüşmelerimiz sürüyor. Konaklama ve masraflar konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Projemize kimse destek olmasa da kendi imkanlarımızla yolumuza devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam