Trabzon'da uyuşturucu yaşı 7'ye düştü!

Trabzon'da uyuşturucuya başlama yaşının 7 yaşına kadar düştüğü belirtildi.   Ortahisar Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün Engelliler Destek Programı kapsamında uyuşturucu madde bağımlılığına karşı bilinçlenmeyi

Trabzon'da uyuşturucu yaşı 7'ye düştü!
Trabzon'da uyuşturucuya başlama yaşının 7 yaşına kadar düştüğü belirtildi.
 
Ortahisar Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün Engelliler Destek Programı kapsamında uyuşturucu madde bağımlılığına karşı bilinçlenmeyi ve farkındalığı artırmak için ortaklaşa düzenlediği "Tehlikenin Farkında mısınız?" adlı toplantı bugün Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleştirildi.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç, uyuşturucu madde kullanım oranında hiç de iç açıcı olmayan bir durumla karşı karşıya olduklarını vurguladı. Gelecek nesilleri madde bağımlılığından kurtarmak için muhtarlardan, emniyete, doktorlardan din adamlarına kadar herkesin koordinasyon içinde çalışması gerektiğini ifade eden Genç, madde kullanım yaşının ilkokul çağına kadar indiğine dikkat çekti. Başkan Genç bu konuda önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek,"Tehlikenin farkında olmamız gereken ve bu konuda adımlar atmamız gereken bir zaman diliminde olmamız hasebiyle işin önemini daha da kavrayarak gelecek neslimizi koruyabilmek ve kurtarabilmek adına adımlar atmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum.
 
Madde bağımlılığı ve uyuşturucu kullanma yaşı itibarıyla hiç de iç açıcı olmayan, çok karamsar bir tabloyla karşı karşıyayız. Madde bağımlılığı ne hazindir ki ülkemizde de ilimizde de ilkokul ve ortaokul aralığına kadar indi. Biz bireysel olarak muhtarlarımızla da istişare yaptığımız zaman aynı tespitleri onlardan alıyoruz. Hal böyleyken bu şehirde yöneticiler olarak duyarsız kalmamız mümkün değil. Koordinasyonla beraber bu işi önleyici tedbirlerin alınması için epeyce üzerimize iş düşüyor. İnşallah işin önemini kavrayarak bundan sonra kollektif bir şekilde adımlar atarak önleyici tedbirlerimizi hayata geçiririz" ifadelerine yer verdi.
 
20151002aw538939_01.jpg
 
TEDAVİ OLMAK İSTEMİYORLAR
 
Daha sonra söz alan KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Gamze Çan ise engelliliği sadece fiziksel engelli boyutunda düşünmemek gerektiğini belirterek madde bağımlılığını engelliliğin en önemli sebeplerinden biri olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Madde bağımlılarının büyük çoğunluğunun tedavi olmak istemediğini ve ortalama 18 yaşında madde kullanmaya başladığını belirten Çan, "Madde bağımlılığı konusunda 328 kişiyle yüz yüze yaptığımız görüşmede şu verileri elde ettik. Madde bağımlılarının gençleri de, yaşlıları da var ve büyük bir kısmı bekar. Üçte biri evli konumda. Okuma yazması olmayanların bunları kullanma oranı çok düşük. Bu insanlar çok büyük bir oranda aileleriyle yaşıyorlar. Tek başına yaşayan kişiler değil. Ve bunların üçte ikisi çalışıyor. Çünkü kullandığı madde için de ekonomik güce ihtiyaçları var. Yani bu insanlar işsiz güçsüz, kenarda kalmış, eğitimsiz insanlar değil. Büyük oranda sigara kullanıyorlar. Bu tür şeylerde ilk adımı oluşturan sigara. Ama her sigara kullanan madde bağımlısı değildir” dedi.
 
Madde bağımlıların yarısının alkol kullandığını ifade eden Çan, “Madde bağımlılarının yarısı alkol kullanıyor. Araştırma yaptıklarımızın tamamı esrar kullanıyor. Daha kolay ve ucuz ulaşılabilir olduğu için. Madde kullanmaya ortalama 18 yaş civarında başlanıyor. Genellikle ilk kullanılmaya başlanan sigara ama esrar da ilk kullanım maddesi olabiliyor. Madde kullanımının önemli faktörü arkadaş ortamıdır. Arkadaş baskısıyla başlıyorlar. Madde bağımlılarının çok büyük bir kısmı tedavi görmemiş ve bunların da çoğunluğu tedavi olmak istemiyor. Madde kullanımına aylık ortalama 500 TL harcama yapıyorlar. Bu insanların ailelerinde de madde kullanan var. Madde kullanan kişilerin ailelerinde de madde kullanan en az bir kişi var. Bu çok önemli bir ilişki. Çocuklar aileden birini model alıyor" diye konuştu. 
 
20151002aw538939_02.jpg
 
MADDE BAĞIMLILIĞI ARTARAK BÜYÜYEN BİR SORUN
 
Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş ise konuşmasında madde bağımlılığının artarak büyüyen bir olay olduğunu kaydederek bütün toplumlar için potansiyel tehlike haline geldiğini söyledi. Uyuşturucu madde kullanım yaşının 7'ye kadar düştüğüne dikkat çeken Topbaş, "Hepimizi önemli bir miktarda etkileyen potansiyel bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Alınan bu madde vücutta çok güçlü bir şekilde bağımlılık oluşturuyor. bu maddeyi kullanmaya yönelik güçlü bir isteğin olması sonucu bu insanlar tedavi olmak istemiyor. Çünkü bu maddeyi almaya karşı güçlü bir istekleri var. Bu bağımlılık aslında iki türlü. Bir ruhsal bağımlılık var, bir de bedensel bağımlılık var. Burada aslında ikisi birbirini tetikliyor. Kimyasal bağımlılıktan kurtulmak çok kolayken ruhsal bağımlılıktan kurtulmak çok zor. Bu da aylarca sürebiliyor. Burada bir diğer önemli noktada kullanıcı aynı etkiyi sağlamak adına dozunu artırmaya başlıyor. Bu doz artırımı kendisinde olumsuz etkiler çıkarmaya başlıyor. Kas ağrıları, kusma, ishal, mide bulantısı, komaya hatta ölüme kadar gidebiliyor. Bütün bunları önlemek için sağlıkçılardan ailelere ve kamu kurumlarına görevler düşüyor. Trabzon'da uyuşturucuya başlama yaşı 7'ye kadar düştü. Hatta bunu sigarada da görüyoruz. Bütün bunları önlemek için sağlıkçılardan ailelere ve kamu kurumlarına görevler düşüyor" diye konuştu.
 
20151002aw538939_03.jpg
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler