Trabzon'da siyasi partilere uyarı

 Milletvekili genel seçimleri öncesi, partilerin seçmenlerini etkilemek için hazırlattığı materyallerin çevre kirliliğine neden olabileceği bildirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mu

Trabzon'da siyasi partilere uyarı
 Milletvekili genel seçimleri öncesi, partilerin seçmenlerini etkilemek için hazırlattığı materyallerin çevre kirliliğine neden olabileceği bildirildi.
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş,  yaptığı açıklamada, 7 Haziran'da yapılacak genel seçim öncesi partilerin çalışmalarına hız verdiğini hatırlatarak, "Siyasi partiler, seçmenlerini etkilemek amacıyla gelenekselleşmiş yöntemler kullanacaktır. Bu yöntemlerin başında partilerin isim ve amblemlerinin yer aldığı bayrak, flama hazırlatılması, afiş ve broşür bastırılması geliyor. Özellikle plastik malzeme üzerine kimyasal boyalarla basılan bayrak ve afişler, görüntü kirliliğinin yanında, çevre kirliliğine de yol açmaktadır" dedi.
 
Seçim sürecinde tonlarca plastiğin doğaya karıştığını vurgulayan Topbaş, "Plastik karışımlı, ciddi anlamda boyalı ve renkli kağıtlardan oluşan bu ürünlerin seçim sonrası imha edilmeleri gerekir. Bu ürünlerin ölçüsüz şekilde kullanılması doğada kirlilik ortaya çıkarıyor" diye konuştu.
 
Topbaş, önceki seçimlere oranla bu yıl daha bilinçli davranıldığına işaret ederek, "Bu sene bu tür tanıtım araçları biraz daha az kullanılıyor ve konvoylara daha az rastlıyoruz. Umarım seçime yaklaşırken bu kurallara hem adaylar hem de partililer dikkat eder" ifadesini kullandı.
 
- "Adaylar kendilerini tanıtabilecek birçok yöntem bulabilir"
 
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun da gürültü kirliliği olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Topbaş, şöyle devam etti:
 
"Konvoylarda kullanılan araçlar ve o araçlarda görsel tanıtımı sesle bütünleştiren cihazlar gürültü kirliliğine neden olabiliyor. Okul, kreş hastane civarlarında, hastaların bulunabileceği evlerin yakınında gürültü kirliliği insanları olumsuz etkileyebilir. O nedenle daha sessiz ve temiz seçime ihtiyacımız var. Adaylar bugün artık kendilerini tanıtabilecek birçok yöntem bulabilir. İnsanlara ve çevreye daha az zarar verebilecek yöntemlerin keşfedilip kullanılması, insan sağlığı açısından daha yararlı olacaktır."
 
Topbaş, çevre kirliliğine neden olan her materyalin doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığını da tehdit edeceğini belirterek, "Oluşan çevre kirliliğinin gıda maddelerinden içeceğimiz suya kadar, bulaşıcı hastalık yapıcı etkenler taşıyabileceği unutulmamalıdır. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olabilecek bir tutumdan kaçınmamız, hem kendimiz ve çocuklarımız hem de çevremiz için büyük önem taşımaktadır" dedi.
 
- "Birçok hastalık yüzde 95 çevresel nedenlidir"
 
Kimyasalların zararlarının uzun vadede ortaya çıkacağını anlatan Topbaş, "Seçim dönemlerinde bu tarz materyaller ölçüsüz kullanılıyor. Seçime özgü ürünlerin kullanılmasında biraz daha dikkatli davranılması gerekiyor. Bunlardan korunmak için de çevresel bilincin artık farkına varılması gerekiyor. Başka bir dünya yok, bu dünyayı koruyabilmek için de çevresel risk faktörleri ve çevresel kirliliğini en aza indirmemiz gerekiyor. Tüketimlerimizi bu yönde değiştirmemiz ve gereksiz aşırı tüketimleri toplumsal bazda ortadan kaldırmamız gerekiyor" diye konuştu.
 
Prof. Dr. Topbaş, seçim çalışmalarında çevre konusuna daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Birçok hastalık yüzde 95 çevresel nedenlidir. Bunları en aza indirebilmek için çevre bilinci gerekiyor. Mümkün olduğu kadar çevreye zararı olmayan ürünlerin üretilmesi ve bunların tüketilmesi gerekiyor. O nedenle çok fazla kimyasal risk taşıyan ürünlerin kullanılmasından kaçınmalıyız. Siyasetçiler de doğaya daha az zarar verebilecek ürünleri kullanmalı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel