Trabzon'da meteorolojinin dünü bugünü

Türkiye meteorolojik tahminlerde dünyada kullanılan en son teknolojik sistemleri kullanılırken, yaklaşık 80 yıl önce manuel olarak kullanılan cihazların yerini artık insansız ölçüm yapan cihazlar aldı.Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Dr .M. Latif Gült

Trabzon'da meteorolojinin dünü bugünü

Türkiye meteorolojik tahminlerde dünyada kullanılan en son teknolojik sistemleri kullanılırken, yaklaşık 80 yıl önce manuel olarak kullanılan cihazların yerini artık insansız ölçüm yapan cihazlar aldı.

Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Dr .M. Latif Gültekin, Trabzon, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerini içine alan bölgede 76 ayrı noktada bulunan Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu sayısını bu yıl içinde 120 çıkaracaklarını söyledi.

Amerika’da kullanılan cihazların Türkiye’de de kullanıldığını hatırlatan Gültekin, “Trabzon’da ilk ölçüm 1931 yılından itibaren yapılmaya başlandı. O dönem ölçümler insan aracılığı ile manuel sistemlerle yapılıyordu. Daha sonra, son yıllarda teknoloji atılımlarla meteoroloji, teknolojiyi en güncel kullanan kurumlardan biri haline geldi. Özellikle 2 bin yıllardan sonra sistemlerimiz tamamen eski manuel sistemden otomatik sistemlere dönüştü. Artık insansız ölçüm istasyonlarımız farklı noktalardan, dağların başında sahil kenarlarında ve uygun gördüğümüz ölçüm almamız gereken bütün noktalara otomatik gözlem istasyonları kurarak sim kart üzerinden bilgiler ekranlarımıza akıyor” dedi.

ARTIK MODERN YAĞIŞ ÖLÇER CİHAZLARIMIZ VAR

Eski dönemlerde yağışları Plüviyograf denilen cihazla ölçümünü yapıldığını anlatan Gültekin, “Eskiden 'Plüviyograf' denilen cihaz aracılığı ile metrekaraye düşen yağışı belirlerdik. Yani insan aracığı ile ölçüm yapılırdı. Eski klasik sistem bu şekilde idi. Günümüzde ise artık daha modern yağış ölçer cihazlarımız var. İnsansız tamamen elektronik sistem. Yağış düştüğü anda her düşen milimetre yağış anında bizim ekranlarımızda görünüyor. Bölge genelinde 76 noktada faal olarak bu sistemlerimiz çalışıyor. Bu sene içerisinde buna 39 tane daha ilave edeceğiz. Dolayısıyla 120’nin üzerindeki noktada ölçüm yapmış olacağız. Şu anda teknolojik imkanlar 10 günlük tahmini yapabiliyor. Amerika’daki teknoji ne ise bizde de aynısı kullanılıyor. İlerde bu tahmin süresini artıracak teknoloji gelişebilir“ diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber