Trabzon'da ilgi azaldı!

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin “Türkiye’de Kanser Bilinirlik Düzeyi ve Davranış Şekilleri” isimli araştırmasında halkın yüzde 53’ünün kanserin en önemli sağlık sorunu olduğuna inandığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre halkın yüzde 69’u ka

Trabzon'da ilgi azaldı!
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin “Türkiye’de Kanser Bilinirlik Düzeyi ve Davranış Şekilleri” isimli araştırmasında halkın yüzde 53’ünün kanserin en önemli sağlık sorunu olduğuna inandığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre halkın yüzde 69’u kansere yakalanacağını düşünmüyor; yüzde 76’lık geniş bir bölümü ise kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna inanıyor. Araştırmayla insanların sigarayı kanserin 1 numaralı nedeni olarak görmelerine rağmen tütün kullanmaya devam ettikleri tespit edildi.
 
Araştırma Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon illerinde “çok aşamalı, yarı tesadüfi” örnekleme yöntemi ile gerçekleştirildi. Araştırmaya, 15-65 yaş aralığında yüzde 54’ü kadın yüzde 46’sı erkek olmak üzere toplam 1234 kişi katıldı. 
 
Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu düşünülüyor
 
Araştırmaya göre insanların yüzde 53’ü kanserin en önemli sağlık sorunu olduğunu düşünüyor. Kanser hastalığını yüzde 11 ile AIDS,  yüzde 7 ile kalp hastalığı izliyor. Alzheimer, astım, diyabet ve depresyon ise diğer önemli sağlık sorunları olarak sıralanıyor. İnsanlar yüzde 76’lık bir oranla kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu düşünürken, sadece yüzde 14’ü tedavisi için fazla bir şey yapılamayacağına inanıyor. Yüzde 10’unun ise bu konuda herhangi bir fikri yok.
 
İnsanlar kansere yakalanacaklarına inanmıyor
 
Katılımcıların yüzde 69’luk büyük bir bölümü kansere yakalanacağını düşünmüyor. İnsanların yüzde 40’ının kansere yakalanması halinde hayatını kaybedip kaybetmeyeceği konusunda fikri yok, sadece yüzde 21’i kanser nedeniyle hayatını kaybedebileceğini düşünüyor, yüzde 39 ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceğine inanmıyor.
 
Sigara kanserin nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor
 
İnsanların yüzde 97’lik bir bölümü sigarayı birincil neden olarak sayıyor öte yandan yüzde 40’lık bir bölümü tütün kullandığını söylüyor. Aşırı alkol tüketmek ve stresli yaşamak da nedenler arasında ilk sıralarda. Güneş, hava kirliliği, cep telefonu, fazla kilo, yağlı yiyecekler, sebze meyve tahıl tüketmemek, yeterince egzersiz yapmamak, kırmızı et yemek kansere neden olan etkenler olarak sayılıyor.
Halkın yüzde 58'i hareketsiz bir hayat sürüyor
Kanserden ve birçok hastalıktan korunmak için çok önemli olduğu bilinse de günlük yaşamda spora neredeyse hiç zaman ayrılmıyor. İnsanların yüzde 58’i hareketsiz bir yaşam sürdüklerini kabul ederken, spor yapmadıklarını söylüyor. Nadiren spor yapanların oranı yüzde 
Kanser taramasına özen gösterilmiyor
Araştırmaya göre 40 yaş üzeri kadınların sadece yüzde 32’si mamografi yaptırdığını söylerken, 15 yaş ve üstünde smear testi yaptıran kadınların oranı yüzde 31. Prostat tarama testi yaptıran 50 yaş üzeri erkeklerin oranı ise sadece yüzde 3. Kalın bağırsak  kanseri tarama testinde de oran düşük; 50 yaş üzeri erkek ve kadınlarda yüzde 6.
 
Kanser yüzde 11 arttı
 
Dünyada her yıl 14 milyon kişiye kanser tanısı konulduğuna ve 8.2 milyon insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılına kadar kanserden hayatını kaybeden insan sayısının 12 milyona yükseleceği yönündeki tahminine dikkat çekiyor. Özellikle son 4 yılda dünya genelinde kanser görülme sıklığının yüzde 11 arttığına işaret eden Prof. Dr. Tezer Kutluk, şöyle konuştu:
 
"Türkiye’de 2012 verilerine göre her yıl yaklaşık 148 bin kanser vakası görülmekte ve 92 bini maalesef kaybedilmektedir. Kanserden kaynaklı ölümlerde ülkemizde ilk 4 sırada 25 bin vaka ile akciğer, 15 bin vaka ile meme, 12 bin vaka ile prostat ve 12 bin vaka ile kolorektal kanser yer almaktadır.Tütün kullanımı, yeterli fiziksel aktivite yapmadan yaşamak, aşırı alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma kanserin en bilinen nedenleri arasındadır. Kanserin bilinen çevresel nedenlerinden kaçınarak en sık görülen kanserlerin üçte biri önlenebilir. Toplumdaki bilinç düzeyi arttıkça, tarama programları ve yeni tedaviler geliştikçe hastalığın önlenmesi, sağkalım sürelerinin uzaması konusunda büyük ilerlemeler sağlanıyor. Örneğin meme, kolorektal kanserin görülme sıklığı artsa bile ölüm oranlarında düşüşler görüyoruz. Artık lösemiden kaynaklı ölümleri kayda değer biçimde azaltmış durumdayız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel