Trabzon'da İl sağlık müdürlüğü harekete geçti!

Trabzon’da son yıllarda sezeryanla doğum oranının yüzde 65’lere çıkması İl Sağlık Müdürlüğü'nü harekete geçirdi.    Konuyla ilgili olarak Trabzon’da “Sezeryan Değerlendirme Komisyonu” kurulurken, komisyonun amacı sezeryanla doğum oranını aşağılara çekmek.

Trabzon'da İl sağlık müdürlüğü harekete geçti!
Trabzon’da son yıllarda sezeryanla doğum oranının yüzde 65’lere çıkması İl Sağlık Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. 
 
Konuyla ilgili olarak Trabzon’da “Sezeryan Değerlendirme Komisyonu” kurulurken, komisyonun amacı sezeryanla doğum oranını aşağılara çekmek. 
 
Sağlık İl Müdürü Uzm Dr. Kemal Süleyman başkanlığında kurulan 'İl Sezeryan Değerlendirme Komisyonu'nda Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Osman Güner, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Şükrü Özgün, Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbı Hizmetler Başkanı Uzm. Dr.Cevahir Arduç, KTÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Armağan Osmanoğlu, KTÜ Tıp Fak. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Mutlu, Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Şükrettin Yeşilçiçek ve Yeni Doğan Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Kader yer aldı. 
 
Sağlık İl Müdürü Uzm Dr. Kemal Süleyman, komisyonun ilde yapılan sezaryan gerekçelerini inceleyerek yüzde 65'lik oranı aşağıya çekmek için mücadele edeceklerini söyledi. Süleyman “Tüm dünyada anne isteği ile sezaryan tartışılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) sezaryen doğumla ilgili yüzde 5 - 15 oranını esas aldığını, yüzde 20’yi de kabul edilebilir bulduğu, ancak ülkemizdeki sezaryen doğumların oranın bu rakamın çok üzerinde olduğu görülmektedir. Türkiye’de sezaryen oranları son 20 yılda ciddi artış göstermiştir. 1988’de yüzde 5.7, 1998’de yüzde 21, 2010 yılı itibariyle de yüzde 45’in üzerindeki oranlar 2014 yılı itibarı ile yüzde 50'nin üzerine çıkmıştır. Doğu ve Batı bölgeleri arasında da sezaryen oranları arasında bazen 10 kata varan farklar mevcuttur. Doğuda kırsal alanda yüzde 8 olan oranlar, Batıda özellikle Istanbul, Batı Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde yüzde 80’e varmaktadır” dedi. 
 
1-646.jpg
 
SEZERYANLA DOĞUM EN FAZLA ÖZEL HASTANELERDE
 
Trabzon’da sezeryanla doğumun en fazla özel hastanelerde gerçekleştiğini kaydeden Süleyman "İlimizde 2015 yılı ilk 6 aylık verilerine göre sezeryan oranı yüzde 65.4 olup, bu oran kamu hastanelerinde yüzde 44.4, üniversite hastanesinde yüzde 73.2, özel hastanelerde ise yüzde 73.4 olarak tespit edilmiştir. Komisyonun amacı ise ilde yapılan sezeryan gerekçelerini inceleyerek yüksek oranların nasıl düşürülebileceğine yönelik çalışmalar yapmak. Toplumun, özellikle doğurganlık çağındaki anne adaylarının doğum konusunda yeterli ve doğru bilgilendirilmesi için gerekli çalışmaları yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler