Trabzon'da gündem Akyazı!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüooğlu'nun "Akyazı Kompleksi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi verilsin" önerisi şehirde büyük tartışmalara neden oldu. Tartışmalar basında büyük yer bulurken yerel basında yazarların köşe

Trabzon'da gündem Akyazı!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüooğlu'nun "Akyazı Kompleksi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi verilsin" önerisi şehirde büyük tartışmalara neden oldu. 

Tartışmalar basında büyük yer bulurken yerel basında yazarların köşelerine de konu oldu. İşte Trabzon basınında köşe yazarlarının Akyazı ile ilgili köşelerinde yer verdikleri bölümler.

Hasan Kurt

Akyazı sakızı ve Akyazı Gerçeği

...

Nedir bu Akyazı hikayesi. TC Hükümeti gerçekten Akyazı projesi için Trabzon’a söylendiği gibi milyon dolarlar mı akıtıyor? Kesinlikle hayır!

Diyeceksiniz ki; hükümet yetkilileri AKP yöneticileri , Büyükşehir Belediye NBaşkanı vs. yalan mı konuşuyorlar veya Trabzonluları mı aldatıyorlar. Benim iddiam Trabzonluları aldattıkları şeklinde. Gerekçe aşağıda;

Akyazı’da yapılan dolgu için TOKİ’ye Trabzon’un en değerli arazileri arsaları verildi mi? Verildi.

Avni Aker Stadı,  Yavuz Selim Sahası, 19 Mayıs Spor Salonunun bulunduğu bölge ve Akçaabat Fatih Stadı… Bu mekanlar kaç bin metre kare…Takriben 60 bin metrekare. Bu mekanların parasal değeri ne kadar? Dönümü 2.5 milyon liradan takriben 150 milyon lira…Ki daha fazla olduğunu söyleyen emlakçılar var.

Peki TOKİ Akyazı’daki 800 bin metrekarelik dolguya (900bin de olabilir) kaç lira verdi? Albayraklar ihaleyi 38 milyon liraya aldı. Fiyat artışı vs. 50 milyon lira diyelim. 150 milyonluk arsa, 50 milyonluk dolgu! TOKİ bu işten başlangıçta 100 milyon lira kazandı mı? Kazandı…

Stat ve spor kompleksi kaç liraya mal olacak? 180 Milyon lira civarında bir bedelle ihale edildi. Artışı idi o idi bu idi… 250 milyon liraya mal olduğunu düşünelim. Bu hesaba göre TOKİ 150 milyon lira açık verdi.

Ya sonrası… Dolgu sahası azami 800 bin metrekeare… Akyazı stadı ve spor kompleksi kaç bin metrekarelik alanının üzerine kuruluyor? En fazla 300 bin metrekare . Yolu ile yeşil alanı ile olsun 400 bin metrekare. Geriye ne kadar alan kaldı? En az 400 bin metrekare. TOKİ, hazine ; o arsanın dönümünü 2 milyon liradan satsa, kaç lira kazanır? Tam 800 milyon lira.

TOKİ’nin açığı ne kadar kaldı 150 milyon lira. 800’den 150’yi çıkartın. Geriye ne kaldı? 650 milyon lira! 150 milyonu silin gitsin.

Bu alışverişten yatırımdan adına ne derseniz deyin  TOKİ’ye ne kaldı? TOKİ’nin karı ne kadar? Tartışmasız en az 500 milyon lira! İşte Akyazı gerçeği budur!

Şimdi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı kalkmış, bu komplekse stada vs. Cumhurbaşkanının adını veriyor. Neymiş efendim… Bu BÖYÜK yatırımı RTE yapmış, yaptırmış! Yatırımın özetini ve sonucunu yukarıya yazdım. Büyükşehir Belediyesi bir kere oraya isim falan veremez. Çünkü ne oradaki dolgu alanı, ne yapılan stat, sahalar vs. belediyenin değil. TOKİ’nin Hazinenin!

O nedenle adına ister yağcılık ister başka bir şey deyin, Büyükşehir Belediye Başkanının önerisi boş bir öneridir. Hiçbir hukuki değeri yoktur. Gerçek budur!

Peki Büyükşehir Belediye Başkanı , Fenerbahçe maçı öncesi neden bu konuyu gündeme getirdi? Özel nedenvar mı yok mu bilmiyorum. Başkanının bu manevrası  olsa Cumhurbaşkanına yağcılık olur!

Akyazı’ya isim önerisi – Asım Kemal Güner 2.sayfada

Asım Kemal Güner

Akyazı’ya isim önerisi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adının Akyazı’ya verilmesi önerisi tartışma başlattı. Herkes birşeyler söylüyor. Muhalefet cumhurbaşkanının ismine karşı çıkıyor. Bireysel tepki verenler ise ayrı telden ses çalıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adının Akyazı’ya verilmesinde neden sakınca olsun. Kocaman harflerle sadece Akyazı kompeksinin üzerine değil, şehrin  giriş ve çıkışlarına da Erdoğan’ın adı yazılsın, neden rahatsızlık yaratsın ki. Sonuçta ülkemizin seçilmiş cumhurbaşkanı.

Seçimlerde Trabzon AK Parti ‘ye ve Erdoğan’a yüzde 70 civarında oy vermedi mi? O zaman bu tepki  neden diye sorulmaz mı? Cumhurbaşkanı adayı çıkaran muhalefet, seçimlerde bu kadar ortalıkta yoktu.

Akyazı’nın yapılmasının mimarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Bunu bilmeyen yok. Adını vererek onurlandırılması düşünülmüş. Bu konu için yüksek sesle düşünenlerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek için ne kadar performans gösterdikleri ortada. Akyazı’nın temeline kazma vurulmasında ve inşaatın yükselmesinde Erdoğan’ın dahli vardır.

Beyler sandıklar Erdoğan “Dedi mi” dedi. O zaman Akyazı’nın adının Recep Tayyip Erdoğan olmasının sakıncası ne? Akyazı’nın yapılmasına katkı koymayanların Erdoğan’ın ismine itirazları neden? Erdoğan seçim meydanında söz verip projeyi hayata geçirdi. Düşünülen jest neden rahatsızlık yaratıyor.

Nasıl olsa bu kentte biz diyen anlayış eline fırsat geçti mi kendisinden olmayanın adını silmek için ellerini ovuşturmuyor mu? Yarın erki elinize geçirdiğinizde Recep Tayyip Erdoğan ismini gücünüz yeterse silersiniz. Akyazı’ya sıra gelene kadar Trabzon’un o kadar sorunu var ki beri gelin ve onlar için yüksek sesle konuşun ve çözüm üretilmesine neden olun!

İhsan Öksüz – Kimin adı verilsin?

İhsan Öksüz

 Kimin adı verilsin?

Trabzon “Büyükköy Belediye Başkanı” O.Fevzi Gümrükçüoğlu’nun önerisi: Efendim, “Trabzon’un yeni futbol mabedine eski başbakan, yeni cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adı verilsin!” miş!!! Neden? Erdoğan, Trabzonspor için yeni stadyuma adının verilmesini gerektirecek hangi eylemi yapmış? Trabzonspor’a ne katkısı olmuş? 2003’ten beri her platformda Trabzonspor’a karşı Fenerbahçe’yi savunduğu için mi? Yoksa şike yaptığı tüm mahkeme kararları ve UEFA birimlerince tespit ve tescil edilen Fenerbahçe’nin ceza almaması gerektiğini ifade ile “5 Yıl Avrupa’ya hiçbir Türk takımı gitmese ne olur?” dediği için mi? Fenerbahçe’yi şikeden sıyırmak adına “Kişilerle, kurumlar ayrılsın” dediği için mi? Erdoğan’ın adının stadyuma verilmemesi için yüzlerce neden sayılabilir!

Yeni stadyuma ismi verilecek o kadar isim var ki! Bir defa Hüseyin Avni Aker aynen devam edebilir.Trabzonspor’un başkanı iken 4 Lig Şampiyonluğu ve sayısız başarı elde eden Mehmet Şamil Ekinci olabilir. Yine teknik direktörlüğü sırasında aynı şekilde 4 şampiyonluk ve birçok kupa kazandıran Ahmet Suat Özyazıcı olabilir. Trabzonspor’a 2 şampiyonluk, milli takım teknik direktörlüğü ve başkanlık yapan Özkan Sümer olabilir. Trabzonspor’un unutulmaz kalecisi ve milli takımı tarihinde ilk ve son kez dünya üçüncüsü yapan Şenol Güneş olabilir. Ahmet Celal Ataman, eski spor bakanları Mehmet Ali Yılmaz, Faruk Nafiz Özak, hatta Hayri Gür ve daha birçok ismi verilebilecek kişi vardır. Bunların içinde sponsor bile olabilir ama, Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi olmamalı…

Haa, efendim yeni stadyumu o yaptırıyormuş!!! Yok yahu! Stadyumun parasını cebinden mi veriyormuş? Yoksa babasının kasasından mı? Bitmedi! Bir de yerine Hüseyin Avni Aker, Yavuz Selim Sahası, 19 Mayıs Spor Salonu, Akçaabat Fatih Stadyumu ve Orman Lojmanları TOKİ’ye verilecek! Belki Yavuz Selim Sahası kurtulur bu hengameden…

Bütün bunlara rağmen stada Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi verilir mi? Elbette verilir! Bu ülkede milletin hilafına o kadar keyfi iş yapılıyor ki yenisi hiç de şaşırtmaz! Ama yeni stadyuma isim verme işine siyasiler karışmamalı, hem onların işi de değil…

Tekin Atay – Gümrükçüoğlu ve Kollektif şuur

Tekin Atay

Gümrükçüoğlu ve kollektif şuur

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Akyazı’da yapımı süren komplekse Recep Tayyip Erdoğan isminin verilmesini önererek, yeni bir tartışma başlattı.

Gerekçesini de, “Bu tesisi Trabzon’a kazandıran Recep Tayyip Erdoğan’dır, kendisine olan vefa borcumuzu ödemek için adını buraya verelim” şeklinde özetledi.

Bu tesisi kente kazandıranın Erdoğan olduğu doğrudur.

Lakin bu şehir de, vefa borcunu ziyadesiyle ödemiştir.

Merhum annesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, ‘Maalesef Trabzon’u kaybettik anne’ diye üzülen Erdoğan’ın partisine, iki dönemdir belediyeyi kazandıran, genel seçimlerde 4 milletvekili veren ve son olarak cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 71’lik oy oranıyla Erdoğan’ın yanında yer alan şehir, Trabzon değil midir?

Trabzonspor’un çalınan şampiyonluk kupasının Erdoğan’da olduğuna inanan önemli bir topluluk varken ve Trabzonspor Başkanı’nın Ak Parti mitinglerinde boy göstermesinden hareketle kulübün siyasete alet edildiği iddiaları dillendirilirken, bordo-mavili kulübün yüzü suyu hürmetine bu kente kazandırılmış olan Akyazı Spor Kompleksi’ne Recep Tayyip Erdoğan ismini önermek, yersizdir.

Gümrükçüoğlu’nun, toplumsal uzlaşıyı düşünmeden böyle bir öneride bulunması doğru değildir ancak sonuçta bu bir öneridir ve tartışılmalıdır.

Başlatılan tartışma, Trabzon’un tüm katmanlarını ortak bir akılda buluşturmaya vesile olabilir.

Akyazı için, kentin tüm sivil toplum kuruluşlarından isim önerisi alınabilir, halkla anket yapılabilir.

Doğru olan da budur.

Birkaç gün önce sohbet ettiğimiz eski bakan Faruk Özak, “Kişileri değil fikirleri tartışmalıyız. Trabzon’un kanaat önderleri, kent çıkarları adına kollektif bir şuur ortaya koymalıdır ” demişti.

Sanki bu tartışma için söylenmiş, çok doğru bir söz.

Umarım bu isim tartışması, Trabzon’da kolektif bir şuurun ortaya çıkmasını sağlar.

Ve o kollektif şuur, Akyazı Spor Kompleksi’nin tabelasında ölümsüzleşir.

Umarım…

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel