Trabzon'da engelliler evliliğe nasıl bakıyor?

Trabzon Sosyal Bilimler Lisesince 52'si engelli 155 gönüllü üzerinde yapılan "Engellilerde Evlilik Psikolojisi" konulu araştırmada, eğitim düzeyi ve sosyalleşme arttıkça evlenme ve aile kurma isteğinin arttığı belirlendi.Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi'nde

Trabzon'da engelliler evliliğe nasıl bakıyor?

Trabzon Sosyal Bilimler Lisesince 52'si engelli 155 gönüllü üzerinde yapılan "Engellilerde Evlilik Psikolojisi" konulu araştırmada, eğitim düzeyi ve sosyalleşme arttıkça evlenme ve aile kurma isteğinin arttığı belirlendi.

Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi'nde görevli öğretmen Mesut Topal, yaptığı açıklamada, öğrencileri Deniz Karanlık ve Nigar Erdemiroğlu ile hazırladıkları "Engellilerde Evlilik" konulu projenin TÜBİTAK tarafından Erzurum'da düzenlenen bölge yarışmasında başarılı çalışmalar arasında yer aldığını söyledi.

Projeyle Ankara'da düzenlenecek finallere katılmaya hak kazandıklarını belirten Topal, bu proje çerçevesinde, engellilerin evliliğe bakış açısını, toplumun engellilerin evliliğine yaklaşımını ve bunun engelliler üzerindeki etkisini tespit etmek amacıyla "Engellilerde Evlilik Psikolojisi" konulu araştırma yaptıklarını ifade etti.

Araştırmanın Trabzon'da 52'si engelli 155 gönüllü üzerinde yapıldığını kaydeden Topal, "Araştırmaya katılan engellilerin yüzde 38,5'i 20-29 yaş arasında, yüzde 30,8'i 40 yaş üstünde, yüzde 25'i 30-39 yaş arasında, yüzde 5,8'i 20 yaş altında. Katılan engellilerin yüzde 26'sı kadın, yüzde 74'ü erkek" dedi.

Topal, araştırmaya katılan engellilerin yüzde 60'ının bir işte çalıştığını, yüzde 62'sinin ise bekar olduğunu ifade ederek, "Katılan engellilerin yüzde 40'ı lise, yüzde 27'si üniversite, yüzde 19'u ilkokul ve yüzde 14'ü ortaokul mezunu" diye konuştu.

Katılımcıların "toplumsal algı anketi"ndeki 11 soruyu cevapladığını belirten Topal, "Yapılan çalışmalar sonunda, araştırmaya katılan bekar engellilerin yaklaşık yüzde 80'i evliliği düşünmektedir. Bekar engellilerin büyük bölümü, evlenememe sebebi olarak engelli olmalarını ve toplumsal bakış açısını göstermiştir. Araştırmaya katılan engellilerin büyük bölümünün, özellikle de erkek engellilerin, evlenebileceği kişinin engelli olmasını istemedikleri tespit edilmiştir" ifadesini kullandı.

"Evlenmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna araştırmaya katılan bekar engellilerin yüzde 50'sinin "bazen", yüzde 31'inin "her zaman", yüzde 13'ünün "hiçbir zaman" ve yüzde 6'sının "sık sık" cevabını verdiğini dile getiren Topal, "Eğitim düzeyi arttıkça evlenme isteğinin doğru orantılı olarak arttığı gözlenmiştir" dedi.

Topal, "Evlenebileceğim kişi engelli olmalıdır" düşüncesine, araştırmaya katılan bekar engellilerin yüzde 41'i "hiç katılmıyorum", yüzde 22'si "katılıyorum", yüzde 19'u "kısmen katılıyorum", yüzde 12'si "katılmıyorum" ve geri kalan yüzde 6'sı ise "tamamıyla katılıyorum" cevabını verdiğini söyledi.

Katılımcıların tamamının, engellilerin de evlenme hakkı olduğunu düşündüğünü belirten Topal, "Sonuçlar incelendiğinde toplumun büyük oranda engellilerin evlenmesine hak olarak baktığı ve gelir düzeyi gibi faktörlerin algıyı etkileyebileceğini düşünmektedir ancak bu sonuç büyük oranda yanılsamadır çünkü daha sonra sorulan sınayıcı sorularla aslında bu algının daha çok başka aileler üzerine kodlandıkları görülmektedir. Yani 'kızınızın veya oğlunuzun engelli biriyle evlenmesine izin verir misiniz?' gibi bir soruya büyük oranda olumsuz yanıt vermişlerdir" şeklinde konuştu.

Topal, şunları söyledi:

"Engellilerin yaklaşık yüzde 70'i, meslek sahibi olan ve gelir düzeyi yüksek engellilerin daha rahat evlenebileceğini düşünmektedir. Araştırmaya katılan engelli bireyler içerisinde kadın engellilerin daha dezavantajlı olduğu tespit edilmiştir. Engellilerden, özellikle evli ve meslek sahibi olan engellilerin hayata daha olumlu baktığı ve yaşam enerjilerinin bekar engellilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan engellilerde eğitim düzeyi ve sosyalleşme arttıkça evlenme ve aile kurma isteğinin doğru orantılı olarak arttığı belirlenmiştir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel