Yağışlı hava Karadeniz karpuzunu vurdu!

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrettiği ve yağışın etkili olduğu Trabzon'un Yalıncak Mahallesi'nde, hibrit ve yerli tohum çeşitleri kullanılarak üretilen karpuzda rekoltenin düşük olacağı tahmin ediliyor.Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvanc

Yağışlı hava Karadeniz karpuzunu vurdu!

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrettiği ve yağışın etkili olduğu Trabzon'un Yalıncak Mahallesi'nde, hibrit ve yerli tohum çeşitleri kullanılarak üretilen karpuzda rekoltenin düşük olacağı tahmin ediliyor.


Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, hibrit ve yerli tohum çeşitleri kullanılarak gerçekleştirilen karpuz üretiminin, Yalıncak Mahallesi ve çevresindeki uygun alanlarda gittikçe yaygınlaştığını belirtti.

Halihazırda çiftçi başına karpuz üretimi alanının ortalama 1-5 dekar arasında değiştiğini, toplam alanın 100 dekar civarında olduğunu dile getiren Gülbay, "Bir dekardan ortalama 3-5 ton ürün alınabilmektedir. Karpuzların aroması çok iyi özelliklerde olup ortalama ağırlıkları 5 ile 15 kilogram arasında değişmektedir" dedi.

Gülbay, normal şartlarda hasadın 10-15 Temmuz'da başladığını ancak bu yıl iklim şartlarının normalin dışında seyretmesinin bitkilerde çiçeklenmenin ve meyve bağlamanın gecikmesine sebep olacağına dikkati çekerek, "Bu nedenle hasadın bu yıl normalden 20-30 gün geç olacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca iklim şartları haziran ayındaki gibi olumsuz giderse bitkilerde hastalıkların artmasına ve rekoltenin düşmesine sebep olacak" diye konuştu.

Karpuz üreticisi İsmail Köksal Kodan ise 2010 yılında satışa çıkarıp satamadığı arazisini değerlendirmek için karpuz üretmeye başladığını söyledi.

Bu yıl karpuz rekoltesinin düşük olacağını ifade eden Kodan, "İlk yaptığımız tarla 5,5 dönüm civarındaydı, şu anda 12 dönüm alanda karpuz üretiyoruz. İlk karpuz ektiğimiz zaman 10 tonla başladık, zamanla 20-30 tona çıktı. Bu sene ne olacağı belli değil" değerlendirmesinde bulundu.

Kodan, yağışlı havanın karpuzu etkilediğini kaydederek, "10-20 Temmuz arasında karpuz keserdim, bu sene 1 Ağustos'ta ancak kesebileceğimi düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Önceki yıllarda karpuzdan verim aldıkları için üreticilerin fındığını satmadığını belirten Kodan, "Yalıncak'ta üreticiler, ihtiyaç duyduğu geliri karpuzdan aldığı için fındığını satmadı. Fındık az olunca fiyatı arttı. Böylece karpuzun fındık üzerinde de etkisi olmuş oldu" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler