Vali olamadı çiftçi oldu!

Vali olmak amacıyla 35 yıl önce İstanbul Siyasal Bilimler Fakültesi'nden (SBF) mezun olan Ordulu Feridun Savaşkan, bu amacına ulaşamayınca çiftçi oldu. Çiçek yetiştiriciliği, sera ürünleri ve yumurta üreticiliği yapan Savaşkan, “Vali olacaktım çiftçi oldu

Vali olamadı çiftçi oldu!
Vali olmak amacıyla 35 yıl önce İstanbul Siyasal Bilimler Fakültesi'nden (SBF) mezun olan Ordulu Feridun Savaşkan, bu amacına ulaşamayınca çiftçi oldu. Çiçek yetiştiriciliği, sera ürünleri ve yumurta üreticiliği yapan Savaşkan, “Vali olacaktım çiftçi oldum. Biz Ankara SBF’nin kurbanı olduk” dedi. 
 
Ordu'nun Altınordu ilçesi Sağırlı Mahallesi'nde çiftçilik yapan 60 yaşındaki Feridun Savaşkan, 1978 yılında babasının yönlendirmesiyle İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi Siyasal Bilimler Fakültesi’ne girdi. Ancak ‘kaymakam, vali’ olmayı beklediği okulun ismi, 12 Eylül ihtilalinden sonra Marmara Üniversitesi olarak değişti. Savaşkan, 1980 yılında mezun olduktan sonra kaymakam adayı olarak bir süre devlet memurluğu yaptı. Ancak o dönemde mülki idare amiri olmak ‘Mülkiye’ olarak bilinen Ankara Üniversitesi mezunu olmak gerektiğini öğrenen Savaşkan, istifa ederek yıllarca seyyar satıcılık ve serbest esnaflık yaptı. En sonunda çiçek yetiştiriciliğine başlayan Savaşkan, özel bir firmanın desteğiyle köyüne çiçek serası kurdu. Seralarda yetiştirdiği çiçekleri Antalya ve Isparta'ya satan Feridun Savaşkan, daha sonra tavukçuluk sektörüne girerek yumurta üretimi de yaptı. 2013 yılında yoğun kar yağışı sonucu meydana gelen afet sonucu seraları yıkılan Savaşkan, halen ağır bir hastalık geçiren kızının tedavisi ve yıkılan seraların onarımı için para kazanmaya çalışıyor.
 
20151123aw584135_01.jpg
 
“SBF’NİN KARŞISINDA TUTUNAMADIK”
 
Vali olamama ezikliğinin içinde hep ukde olarak kaldığını belirten Feridun Savaşkan, “Siyasal okumak istiyordum. Babam hep vali olmamı isterdi. İstanbul’da da siyasal var dediler. Gittik kaydolduk. Mezuniyet yaklaşırken siz yüksekokulsunuz, siz akademiye bağlısınız dediler. Mülki idare amiri olamayacağımız söylendi. O dönemde mülki idare amiri olmak Ankara SBF’nin tekelindeydi. Tabi hayallerimiz söndü. Akademi daha sonra hep lağvedildi. Siyasal olarak girdiğimiz okuldan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak mezun olduk. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin karşısında tutunamadık. Mezun olunca bir müddet İçişleri Bakanlığı bünyesinde müdür olarak görev yaptım. Ancak içimdeki ukdeler sebebiyle istifa edip ayrıldım. Memleketime dönüp çiftçiliğe başladım. 15 yıldır seracılık, çiçekçilik, yumurta üreticiliği gibi alanlarda faaliyet gösteriyorum” dedi. 
 
20151123aw584135_04.jpg
 
“SIRA DIŞI VALİ OLURDUM”
 
Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde mevzuatın değiştirilerek herkesin önünün açıldığını dile getiren Savaşkan, vali olsa yapacağı işleri şöyle sıraladı:
 
"Üretime dönük çalışmalar yapan sıra dışı bir vali portresi çizerdim. Şimdiki valilere de tavsiyem üretime dönük insanlarla diyalogları iyi olsun. Çünkü insanları ‘şunu dikin, bunu dikin’ diyerek insanları tarıma, üretime ve köye yönlendiremezsiniz. Ben vali olsaydım sıra dışı ve uçuk fikirli insanları bulup onları elimden geldiğince mevzuatlar dahilinde desteklerdim.” 
 
20151123aw584135_05.jpg
 
“KARADENİZ’DE YILIN 12 AYI ÇİÇEK YETİŞTİRİLECEĞİNİ İSPATLADIM”
 
15 yıldır tarım alanında önemli çalışmalar yaptığını belirten Savaşkan, “Kimsenin cesaret edemediği çiçekçilik işine girdim. Karadeniz’de yılın 12 ayı çiçek üretilebileceğini ispatladım. Kimsenin çiçek sektörüne girmediği ortamda ben ürettiğim çiçekleri İstanbul’da bulunan bir kooperatif aracılığıyla Ankara, Kayseri, Konya, Adana, Samsun illerine pazarladım. 2013 kışında meydana gelen afet sonucu seralarım çöktü. Büyük zarara uğradım. Daha yeni yeni toparlanıyorum. Halen marul, fasulye ve yumurta üreticiliği ile geçimimi sağlıyorum. Türkiye’de toprakla uğraşmak, köyde yaşamak bir baltaya sahip olamamak olarak algılanıyor. Bu algıyı kırmamız gerekiyor. Özellikle Karadeniz’de çiçek sektörüne destek verilmesi gerekir. Çünkü ülkemiz hâlâ Kolombiya ve İsrail’den çiçek ithal ediyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler