TTSO Başkanı AP'nin Türkiye kararını değerlendirdi

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu: "Bizim onlara ihtiyacımız olduğu gibi AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye onlar için büyük bir pazar"

TTSO Başkanı AP'nin Türkiye kararını değerlendirdi
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olduğu gibi, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye onlar için büyük bir pazar." ifadesini kullandı.

Hacısalihoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Türkiye ile müzakere sürecini geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden kararı ve Şangay İşbirliği Örgütü'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AB ile yıllardır ekonomik ilişkilerin sürdürüldüğünü anımsatan Hacısalihoğlu, "AB'ye girmek için de çalışmalarımız sürüyor. Alternatif olarak gösterilen Şangay İşbirliği Örgütü var. Türkiye'nin ayrıca transatlantik ve trans pasifik ticaret örgütlerine girme çalışmaları da devam ediyor. Türkiye dünyaya açılım konusunda bütün örgütlerde olmayı amaçlıyor." ifadelerini kullandı.

Hacısalihoğlu, Türkiye'nin bu politikasının, ayrışma olarak algılanmaması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Şangay İşbirliği Örgütü ile gelişecek işbirliğine, ticaretimizin bu bölgede daha etkili olması adına farklı açıdan bakmak gerekiyor. Şangay İşbirliği Örgütü gerçek anlamda bir ticari örgüt değil, güvenlik ve işbirliği örgütü olarak kurulmuş. Ülkeler arasında önce kendi güvenlikleri, sonra terörle ilgili işbirliği amacını gütmektedir ama ticaret kayıtlarına baktığımızda kendi aralarında önemli gelişmeler var. Türkiye'nin de bu örgütteki ülkelerle ticari ilişkisi bulunuyor ancak bugün ihracatımızın yüzde 46'sını AB ülkelerine yapıyoruz. Bu ülkemiz için çok önemli bir rakam."

"Nerede bir örgütlenme varsa Türkiye bunun içinde olmalıdır"

Türkiye'nin bugüne kadar Şangay İşbirliği Örgütü'ndeki ülkelerle yaptığı ihracatın ise toplam ihracat rakamının sadece yüzde 5'i civarında olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, "İthalatta ise Avrupa'dan önemli miktarda ithalatımız olmasına rağmen, Şanghay İşbirliği Örgütü ülkeleriyle ilgili ithalatımız bunun yarısı kadar. Burada esas olan bütün örgütlerle işbirliklerini iyi şekilde sürdürmemiz ve hiçbirinden vazgeçmemektir. Çünkü vazgeçecek bir durumumuz söz konusu değil. Önümüzdeki günlerde belki çok daha fazla tartışılacak bir konu ama bizim açımızdan bakmamız gereken nokta budur." değerlendirmesinde bulundu. 

Hacısalihoğlu, AP'nin daha önce de Türkiye aleyhine kararlar aldığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Türkiye ile müzakerelerin dondurulması şeklindeki kararın aslında çok da üzerinde durmamak gerek. Buradaki kararların nasıl yürüdüğünü herkes biliyor. Bizim gerçek anlamda AB ile ilişkilerimizin her yönüyle geliştirilmesinde büyük yarar var. Bizim onlara ihtiyacımız olduğu gibi, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye onlar için büyük bir pazar. Burada önemli miktarda şirketleri ve yatırımları var. Türkiye sadece ekonomik yönden işbirliğinde değil, siyasi yönden de AB ile işbirliği içindedir. AB'nin bu durumu hiçbir zaman unutacağını düşünmüyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler