Trabzon'daki Afganlar film oldu!

Afganistan'dan yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'ye göç eden ve Trabzon'a yerleşen Abbas Muhammedi ve ailesi, kendileri dahil tamamı amatör oyunculardan oluşan 100 kişilik ekiple 1,5 yıl çalışıp "Sessiz Gözyaşları" adlı sinema filmi çekti. İran'da sinema bölümü

Trabzon'daki Afganlar film oldu!

Afganistan'dan yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'ye göç eden ve Trabzon'a yerleşen Abbas Muhammedi ve ailesi, kendileri dahil tamamı amatör oyunculardan oluşan 100 kişilik ekiple 1,5 yıl çalışıp "Sessiz Gözyaşları" adlı sinema filmi çekti.

 
İran'da sinema bölümünden mezun olan Muhammedi, Afgan göçmenlerin yaşadıkları sorunlardan yola çıkarak "Sessiz Gözyaşları" adlı sinema filminin senaryosunu yazdı. Muhammedi daha sonra senaryoyu beyaz perdeye aktarmak için ailesi ve diğer Afgan göçmeni arkadaşlarıyla bir araya gelerek çalışmaya başladı.
 
Bu çerçevede ailesi de dahil 100 kişilik ekip kuran Muhammedi, ardından filmin çekimlerine başladı. Hiç bütçesi olmadan filme başlayan Muhammedi, hiçbir oyunculuk eğitimi almayan ve ilk kez kamera karşısına geçen bu kadroyla Trabzon'un mahalle ve ilçelerinde çekimlerini sürdürdü.
 
Zor şartlar ve maddi imkansızlıklar altında çekimlere devam eden Muhammedi, 1,5 yılda tamamlanan 90 dakikalık filmi, izleyiciyle buluşturmak için gün sayıyor.
 
Filmin senaristi, yapımcısı ve yönetmeni Abbas Muhammedi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 16 yıldır sinemayla uğraştığını ve "Sessiz Gözyaşları" nın, 3'üncü uzun metrajlı filmi olduğunu söyledi.
 
Muhammedi, filmlerinde genellikle Afganistanlı ailelerin yaşadıkları zorluklara dikkati çektiğini ifade ederek, "Türkiye'ye geldikten sonra buradaki sığınmacı ve mültecilerin yaşadığı birçok sorunu gördüm. Bu sorunları görünce de böyle bir film çekmeye karar verdim" dedi.
 
- "Film tamamen gerçek yaşam hikayelerini anlatıyor"
 
Filmin 3 bölümden oluştuğunu anlatan Muhammedi, "Birinci bölüm Rus askerlerinin Afganistan'a girişini ve onunla birlikte yaşanan sorunları anlatıyor. İkinci bölüm ise bir ailenin göç etmek için kendisine seçtiği yolları ve hangi yoldan geldiğini gösteren kısımları anlatıyor. Üçüncü bölüm de yurt dışına çıktıktan sonra günlük hayattaki yaşam şartlarını konu alan bir film" ifadesini kullandı.
 
Muhammedi, filmin tamamen gerçek yaşam hikayelerini anlattığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Amacım kendi ülkelerini terk etmeyi düşünenlerin, karşılaşabilecekleri sorunları film dilinde anlamalarını sağlamak ve kolay kolay vatanlarını terk etmelerinin önüne geçmektir. Bu kapsamda Afganistanlı sığınmacıların yaşadıkları problemleri bu filmde dile getirdik. Özellikle yol boyunca ve sonrasında yaşayacakları sıkıntıları anlatmaya çalıştık. Afganistanlı vatandaşlar göç etmesinler, ülkelerini terk etmesinler. Bu amaçla bu filmi yaptım."
 
Filmin montaj aşamasında olduğunu belirten Muhammedi, "Filmimiz çok yakında seyirciyle buluşabilecek duruma gelecek. Filmi çekerken çok zorluk yaşadım. Bu film imkansızlıklar içinde çekildi ama eğer Türkiye destek olursa öncelikle Türkiye'deki sinemalarda seyirciyle buluşturmak istiyorum" diye konuştu.
 
- "Amacımız filmin ulaşabileceği en geniş kitleye ulaşmasını sağlamak"
 
Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül de Abbas Muhammedi'nin film çekme projesiyle kendisine geldiğini ve filmin hikayesini çok beğendiğini söyledi.
 
Muhammedi'ye dernek olarak destekte bulunduklarını anlatan Gül, "Maddi olarak fazla desteğimiz olmadı ama resmi izin konularında her türlü desteği sağlıyoruz. Bu  filme destek olunmalı çünkü göç meselesi gerçekten sıkıntılı bir mesele. İnsan ticaretinden organ mafyasına kadar yaşanan problemler bu filmde konu edilmiş. O nedenle filme destek olmaya karar verdim" dedi.
 
Gül, filme özellikle tanıtım ve gösterim aşamasında destek sağlayacaklarını işaret ederek, "Bu filmin göçü anlatması nedeniyle sadece Türkiye'de değil, göç veren ülkelerde de yayınlanmasını istiyoruz. Amacımız filmin en geniş kitleye ulaşmasını sağlamak. İstediğimiz filmin gereken ilgi ve desteği görmesini sağlamaktır" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler