Trabzon’da metan gazından elektrik üretiliyor

Trabzon'da Haluk Pekşen'in metan gazı açıklamalarına cevap geldi.

Trabzon’da metan gazından elektrik üretiliyor

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in, partisinin il başkanlığında yaptığı basın toplantısında Trabzon’un Sürmene İlçesindeki Kutlular mevkiinde bulunan çöp tesisinden çıkan metan gazının toplu ölümlere neden olacağı iddialarına cevap geldi.
 
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada “CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in “metan gazı” açıklamasına istinaden kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görülmüştür” denilerek şu ifadelere yer verildi;
 
“CHP Trabzon Milletvekili Sayın Haluk Pekşen 20.06.2016 tarihinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Sürmene ilçesinde bulunan Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahasına ilişkin toplumda panik havası oluşturabilecek, gerçeklikle bağdaşmayan ifadeler kullanmıştır.
 
Bölgede büyük bir metan gazı sızıntısı olduğunu ve bu sızıntının her yere yayıldığını iddia eden Milletvekili, “Bölgede toplu ölümler olabilir” demekten de geri kalmamıştır. Milletvekilinin bu şekilde bilmeden konuşmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Sayın Milletvekilinin toplu ölümler olabilir iddiasına sebep olan metan gazından 10 aydır elektrik üretiminin yapıldığından haberinin olmamasını üzüntüyle karşılıyoruz.
 
Trabzon ve Rize illerinin katı atıklarının bertarafı Sürmene Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahasının işletmeye açılmasıyla birlikte 2007 yılından itibaren Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) tarafından yürütülmektedir.
 

 
Düzenli depolama sahalarında depolanmış olan büyük miktardaki organik atıkların havasız ortamda çürümesi sonucunda depo gazı oluşmaktadır. Depo gazı genellikle metan (%50-60), karbondioksit (%35-40) ve azot gibi bileşenlerden (%3-10) oluşur.
 
Katı atık düzenli depolama sahalarında havasız ortamda oluşan çöp gazının, enerjiye dönüştürülerek veya yakılarak mutlaka bertaraf edilmesi gerekmektedir. Bunun için de çöp sahalarında aktif bir depo gazı yönetiminin oluşturulması önemlidir. Depo gazının insan sağlığı ve çevre üzerine olan olumsuz etkilerinin yok edilmesi veya azaltılmasına yönelik her türlü çalışma bu yönetimin kapsamı içine girmektedir.
 
TRABRİKAB tarafından işletilmekte olan Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahasında depo gazı yönetimi büyük bir titizlikle gerçekleştirilmektedir.
 
Bölgede yap-işlet modeliyle metan gazından elektrik üretim tesisi kurularak 2015 Ekim ayı itibari ile devreye alınmıştır. Sahada bulunan çöp kütlesi içerisine 10 metre aralıklarla ve 5 metre derinliklerde kazılarak yatay olarak 20 adet gaz toplama boruları döşenmiştir. Bu borular sayesinde atık kütlesi içerisindeki metan gazı blower yardımıyla emilmekte, ana toplama borularıyla tesisin gaz arıtma ve soğutma bölümüne gelmektedir. Bu bölümde gaz, içerisindeki partikülden ve nemden arındırılmaktadır. Gaz sıcaklığı 45 °C üzerine çıkarsa, soğutma işlemi yapılmakta ve motor için gerekli şartlar sağlandıktan sonra sahadan emilen gaz enerji üretmek amacıyla gaz motorlarına verilmektedir. Böylece Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahasındaki metan gazında elektrik üretilmektedir.
 
Bu modern tesise ek olarak gazın fazla gelmesi ya da tesisin arızalanması durumunda metan gazının yakılarak bertaraf edilmesi için flare sistemi bölgede hazır durumdadır. Ancak bölgede elektrik üretimine başlandığı günden itibaren flare sisteminin kullanılmasına gerek duyulmamıştır.
 
Tüm bu bilgiler göstermektedir ki Sürmene Çamburnu Kutlular Düzenli Depolama Sahasında depo gazı yönetimi büyük bir başarıyla sürdürülmektedir. CHP Milletvekilinin bölgede büyük metan gazı sızıntısı olduğu, toplu ölümlerin yaşanabileceği şeklindeki iddiaları tamamen asılsızdır. Sayın Milletvekili sırf siyaset yapabilmek uğruna toplumda panik havası oluşturabilecek bu tür asılsız açıklamalar yapmaktan geri kalmamaktadır.”
 
HALUK PEKŞEN NE DEMİŞTİ?
 
CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Sürmene ilçesindeki Kutlular mevkiinde bulunan çöp tesisinden çıkan metan gazının toplu ölümlere neden olacağını iddia ederek, “Ben korkuyorum. Kutlular’da her an toplu bir ölüm olabilir. Çünkü o metan gazı sızıntısı orada büyük bir yoğunlukla toplumun her yerine dağılmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler